Site icon Szallas.hu Blog

Érik a szőlő, nyakunkon a szüret! 5 csodás borvidék Magyarországon II. rész


In Vino Veritas, vagyis borban az igazság. És valóban így is érezhetjük, ha igazán nemes, és értékes borokat kóstolhatunk, páratlan és romantikus környezetben. Hazánk számos borvidékkel büszkélkedhet, ahol kitűnő borokat készítenek. A szőlő már érik, a szüret a nyakunkon, s ha puttonyt nem is fogunk, de induljunk, s legyünk részesei egy igazi szüretnek! Én ehhez az alábbi borvidékeket ajánlom.

Etyek – Budai borvidék – A főváros szőlőskertje

A Budai borvidéket méltán lehet nevezni a főváros szőlőskertjének. Ha még jobban szeretnénk fokozni, akár virágoskertnek is nevezhetnénk, annyira élénk itt a természet, és abban a római korig visszanyúló szőlőtermelés.

1720-1770 között német családokat telepítettek be Etyek környékére, akik aztán kivágták az erdőt, felszántották a földeket, és felvirágoztatták a mezőgazdaságot. Az 1860-as évek közepétől épült több száz kőpince, amelyek még ma is használatban vannak. A századfordulón Törley felfedezte a pincék kiváló tulajdonságát pezsgő-készítéshez, és elkezdte őket felvásárolni. A kiváló pezsgő-alapbort termelő vidék sokak kedvence, egyszerűségében hordozza nemességét. Kis túlzással azt lehet rá mondani, hogy a táj természete olyan, mint úri kisasszonyé, itt főleg a fehér borok dominálnak.

Etyeki szálláshelyek >>

Mátrai borvidék – Farkasmályi pincesor

A Mátra egykori vulkáni kúpjain és lankáin nem csak kirándulni, túrázni felemelő élmény, hanem egy finom, pohár borral a kezünkben, valamelyik pince teraszán magát a hegyvonulatát csodálni is, igazi kikapcsolódást nyújtó élmény.

Történelmi Borvidék, amely a maga 7.815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével az ország második legnagyobb bortermelő vidéke. A Mátra-vidék legnagyobb települése Gyöngyös. Ezen a területen már a Honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Írásos emlékek a terület szőlővel, borral való kapcsolatát az 1040-es években említik először „1042-ben Saár határában zárdát építettek melyhez szőlőbirtok is tartozik” A Mátra közelsége, a települések műemlékeinek, emlékhelyeinek sokasága kellemes élményekkel várja a látogatókat. A gyöngyöspatai románkori templom, a gyöngyöstarjáni Haller pince, a nagyrédei Öreghegyi Borozó, a Szőlőskert Zrt. szőlészeti múzeuma, „Aba Sámuel” pince Abasáron, a kisnánai Kompolthy vár, és a Farkasmályi pincesor meglátogatása után megérti az ember, hogy miért is szerette Szent István királyunk a Mátra és a Bükk csodás vonulatait.

Szálláshelyek a Mátrában >>

Szekszárdi borvidék – Szekszárdi pincesor

A tüzes borok hazája Szekszárd. A borvidékről szóló első írott emlék, 1267-ből származik. Ebben szerepel a ,,vinea Crin’’, ,,vineam Bika et Fövesthelek’’, vagyis három szőlő. Azonban arról, hogy milyen szőlőről van szó és mekkora területet foglal el, ekkor egyelőre még nincs adat néhány évszázadig. A szekszárdi vörösborok olyanok, mint a jól működő házasságok, a nagy szerelmek, a tiszta kapcsolatok, amelyben benne vannak az élet gazdag színei, tüzesek, és „bársonyosak”. Szekszárd helyén már a római korban is település állt, melyet Aliscának neveztek. A Belvárosi templomot 1802-1805 között építették. Előtte áll az 1753-ból való Szentháromság-szobor. A plébánia épülete barokk stílusú.

Babits Mihály szülőháza a róla elnevezett utcában van. A Balogh Ádám Múzeumban régészeti, néprajzi és népművészeti kiállítások láthatók. Liszt Ferenc, aki gyakran adott a városban hangversenyt, az 1820-ban épült August-házban szállt meg mindig. A régi pincesor maradványait láthatjuk többek közt a Fürdőház, Kadarka, Bethlen, Bocskai utcákban, illetve a Kossuth utca, és a Bezerédj utca végén. A város jellegzetes pincesora, a baktai pincesor, ahol a hat meghagyott nádfedeles pincét, az újvárosi temetővel szemben találjuk.

Szekszárdi szállást keresel? Itt tudsz nézelődni >>

Dél-Balatoni borvidék – Szóládi Löszpincesor

Szent László királynak köszönhetően, 1090-ben franciaországi szerzetesek érkeztek hazánkba, akik megalapították a Somogyvári Apátságot 1091-ben. Az adományozó levelek szerint a szerzetesek igen jelentős birtokokhoz jutottak hozzá, erdőköz, szántókhoz és szőlőskertekhez, ahol a kor legmagasabb szintű szőlőművelési és bortermelési technológiáját alkalmazták.

A királyi adománylevelek szerint ebben az időben már akkora a bortermelés Somogy Vármegyében, hogy ezáltal a leggazdagabb vármegyék közé sorolták. A Dél-Balatoni Borvidéken, Henry Ford-díjat kapott a löszfalba vájt pincesor, amit a II. világháborúban többnyire még búvóhelyként használták, de mivel a hőfok egész évben állandó, így kiválóan alkalmas bor tárolására is. Több mint 100 pincében érlelnek ma is borokat, ahol az év bármely szakában megkóstolhatóak a tájegységre jellemző borok. A Szólád környékén található erdőkön több kijelölt turista útvonal vezet keresztül, többek között a Kereki várhoz, illetve a nevezetes a Szkíta-Golgotához.

Dél-balatoni szálláshelyek >>

Soproni – borvidék – Piusz Pusztai Pincesor

Sopron, a Kékfrankos fővárosa. A legenda szerint 1809-ben Napóleon katonáinak szállást, ételt és italt kellett a helyieknek ingyen biztosítani. A katonák a kötelező fejadagon kívül is szerettek volna borozni, ezért vásároltak is pénzért. Mivel pedig a náluk lévő kettőféle pénz közül a kékfrank értékesebb volt a fehér színű franknál, ezért a poncichterek fizetéskor kékfrankot kértek. Így lett a bor neve kékfrankos.

Soproni-borvidék

Az ország nyugati csücskében, az Alpokalján, a Fertő-tó nyugati, déli partjainál, valamint a Soproni-hegységben található borvidék igazi Fertő-tó adta szubmediterrán klímát élvez. Egy „csodavilág” alakult itt ki. A szőlő érését nem a tó visszatükröződése, hanem a tó felett nappal megrekedő meleg levegő segíti, amit a szél éjszaka a szőlő területek felé fúj. Az egykori Borostyánkő út mentén épült Piusz Pusztai pincesor és a hely szépsége önmagáért beszél. A város látképe a Szent Mihály templom szépségével, a Sopron-pusztai medence és a Bécsi-domb panorámája igazán felemelő látvány. Tiszta időben még az ausztriai Schneeberg csúcsai is láthatóak a határ menti erdő ölelésében.

Soproni szállást keresel? >>

Még több csodás borvidékről IDE kattintva olvashattok!


Exit mobile version