Site icon Szallas.hu Blog

Esős időben irány a bánya! – Tata és Oroszlány környéke


Most egy olyan különleges kiállításra invitállak titeket, amit be kell vallanom, én magam sem akartam megnézni. Hogy mégis látogatást tettünk az Oroszlányi Bányászati Múzeumban, annak egyetlen oka volt: az időjárás. Most viszont már azt mondom, ha kihagytuk volna, kár lett volna érte!

Látnivalók Tatán

Eredetileg Tatán töltöttünk egy hétvégét, és rengeteg klassz programot terveztünk. Például, hogy körbetekerjük a tavat, sétálunk egy jót a Fényes Tanösvényen és az Angolparkban, felmászunk a Fellner Jakab-kilátóba, és megnézzük a tatabányai Turul-emlékművet.

Tatai Angolpark

Mind-mind szuper szabadtéri program, amiből aztán nagyon keveset tudtunk megvalósítani, mert azon a hétvégén szinte megállás nélkül esett az eső. Szállásunkat is itt foglaltuk le a Várkanyar Apartmanok egyikében, gondolván, hogy innen akár autó nélkül is könnyen elérhetünk mindent. Ez valóban jó választás volt, mert ha elállt az eső, 5 perc alatt kisétáltunk az Öregtóhoz, így nem egy csodaszép naplementét nézhettünk ott meg.

Naplemente az Öreg-tónál

Szállások Tatán

Oroszlány – Majkpuszta

Az időjárás sajnos nem volt kegyes hozzánk, ezért előkerült a B-terv, aminek egyik állomása Oroszlány volt. Még ekkor sem a bányászati kiállítás volt a cél, hanem a majki Kamalduli Remeteség, ahol egy vezetett túra keretében jártuk körbe a kolostort, és nyertünk bepillantást a kamalduli rend szigorú szabályokhoz kötött mindennapjaiba.

Kamalduli Remeteség

Ez viszont nem töltött ki egy teljes napot, ezért, ha már itt jártunk, úgy döntöttünk, megnézzük az Oroszlányi Bányászati Múzeumot is, ami nagyon közel van a remeteséghez.

Bányászati Múzeum, Oroszlány

Itt zárt vaskaput találtunk, de láttuk, hogy belül sétálgatnak látogatók. Aztán figyelmesek lettünk egy kifüggesztett táblára, ami tájékoztat, hogy csengetni kell, és beengednek. Így is lett, a tárlat felügyelője hamarosan megjelent a kulccsal. Nála vásároltuk meg a belépőket, miközben néhány mondatban mesélt arról, hogy korábban itt dolgozott ő is bányászként. Arra pedig külön felhívta a figyelmünket, hogy ami nincs vitrinben, azt nyugodtan megnézhetjük alaposabban, a kiállított könyvekbe és albumokba pedig szabad, sőt, érdemes belelapozni.

Ez a hozzáállás kifejezetten szimpatikus volt, végre egy múzeum, amit kicsit közelebbinek érezhetünk. Ezt az érzést csak erősítette, hogy a régi bánya területén minden a maga helyén volt. Megnézhettük az aknagépházat, ami valóban gépházként funkcionált, az eredeti kötélpályát a csillefeladó állomással, majd reménykedve, hogy a jó szerencse mellettünk áll, lemerészkedtünk a látogatók számára is bejárható rövid kis bányajáratba.

Jó szerencsét!

Sosem hittem volna, hogy egy ilyen kiállítást ennyire fogok élvezni, de azóta bátran ajánlom mindenkinek, aki a környéken jár.

Ráadásként Komárom

Bónusz tipp, arra az esetre, ha esős időben sem szeretnétek unatkozni Oroszlány környékén: egy rövid autózással elérhető a Komáromban lévő, az UNESCO Világörökség Várományosi Listáján szereplő Monostori Erőd, aminek falai szintén védelmet nyújtanak az eső ellen. Sokszor szerveznek tematikus programokat, de önmagában is nagyon izgalmas bolyongni az erőd elhagyatott folyosóin.

Monostori Erőd

Remélem, sikerült kedvet csinálnom, és ti is felveszitek a bakancslistátokra ezt a környéket, mert sokkal több izgalmas programot tartogat, mint azt elsőre hinné az ember.

Szállást keresel Tatán? >>

/Fotók: Bene Marianna/

 


Exit mobile version