Téli tájolóCsaládi kiruccanásÍzkalandKülföldi kalandokRomantikus kikapcsolódásVárosnézések

Európa legszebb városai is ünnepi díszbe öltöztek

2 perces olvasási idő
A párizsi Diadalív és a Champs Elysees télen

Téli álom, hóesés, csend, kandalló melege, forralt bor illata, mese és romantika kel életre Európa számos városában a téli időszakban. Egy hófödte világ, ahol van hely és idő megpihenni, lenni, és szeretni, felfedezni és a sóhajokat valósággá váltani. Merjünk elindulni, és hagyjuk, hogy a vén Európa megmutassa nekünk rejtett, téli mesevilágát.

Párizs, Franciaország

Párizs a fényűzés, elegancia, divat, ízek, szerelem városa. A világ leglátogatottabb metropolisza, mely minden évszakban más arcát mutatja, de talán télen a legszebb, amikor a várost elképesztően fantasztikus fények ragyogják be.

A párizsi Diadalív és a Champs Elysees télen

Télen kihagyhatatlan program a szabadtéri korcsolyapálya, mert ez és a karácsonyi vásárok kéz a kézben tűnnek fel a városban minden évben a karácsonyi időszakban. A leghíresebb a Hôtel de Ville, a Gare Monparnasse és az Eiffel torony előtti téren lévő pályák. A számos étterem és kávézó mellett, a gyerekek kedvence lesz a L ‘ Aquarium de Paris. Párizs akváriumában több, mint 1000-féle különböző hal és vízi élőlény lelhető fel a világ óceánjaiból és tengereiből.

Az Eiffel-torony Párizsban

Szerencsére azonban Párizsban rengeteg fürdő is van, ami közül a felnőttek is válogatni tudnak. A Institut Dior, Hotel Plaza Athéné, Spa Anne Semonin, Le Bristol, George V Spa, Four Seasons George V and Ritz Spa & Healthclub, Ritz Paris téli romantikával várja a látogatókat.

Innsbruck, Ausztria

Innsbruck az Alpok fővárosa, és ebben semmi okunk sincs kételkedni.

Innsbruck fényei

A város családias hangulatú hely, ami az osztrák császárvárosok, – Bécs, Salzburg, Graz – ismerős hangulatát tükrözi, de Innsbruck a várost körülölelő fantasztikus hegyek miatt igazán egyedülállónak számít. A gazdag történelemmel rendelkező, a barokk építészet remekeit, meg ezernyi Habsburgot felvonultató történelmi város, a téli-, hegyi- és extrém sportok központja is, amilyen kevés van Európában.

Advent Innsbruck belvárosában

A város látnivalói is megérnek egy sétát. Az Aranytető egy kötelező hely, ez olyan Innsbrucknak, mint nekünk a Halászbástya. A Grassmayr harangöntöde pedig maga az élő történelem, hisz nem sok olyan pont van a világon, ahol be lehet sétálni egy működő harangöntödébe, de Innsbruckban igen.

Segovia, Spanyolország

A mediterrán országokról az állandóan meleg, vagy forró nyár jut eszünkbe. De ha valaki egyszer megtapasztalja, hogy milyen Spanyolországban a tél, az rá fog jönni, hogy Európa ezen meseországa egy külön Narniába illő világgá változik.

Segovia karácsonyi fényei

Néhány éve még az is előfordult, hogy májusban napokig havazott, így ha decemberben indulunk Segoviába, jó eséllyel téli hangulattal, egységes hótakaróval fogunk találkozni. A Madridtól nyolcvan kilométerre található középkori város és vár, az Alcazar di Segovia gyönyörű látványt nyújt az év bármely szakaszában, de a látvány miatt mégis a téli látogatás adhatja a legszebb vizuális élményt. A 14-15. században épült királyi vár érdekessége, hogy az első Disneyland-vár modelljéül szolgált. Csodálatos belső tér, káprázatos bútorok és festmények díszítik ma is. 141 lépcső vezet fel a toronyba, s az onnan szemünk elé táruló látvány a tájra, minden lépcsőfokot megér.

Zakopane, Lengyelország

Egy csodálatos tátrai kisváros, amely Lengyelország első számú télisport központja. A kiváló túra kiindulópontnak számító városkában télen is nagyon nagy élet van, a síelők és a túrázók kedvenc központjává alakul, és a környékbeli hegyek csúcsai igazán vonzzák a sportolni vágyókat.

Zakopane felett

A népi stílusú házai, hangulatos éttermei a zimankóban kimerült energia-raktárainkat a helyi finomságokkal töltik fel ilyenkor. És ha már végigsétáltunk a gyönyörű fafaragásokkal díszített házak között, és síeltünk egy jót, akkor látogassunk el a télen befagyott Morskie Oko tavához, amit ilyenkor vastag hó borít a környező tájhoz hasonlóan.

Ezekre a szokásokra figyelj, ha Lengyelországban jársz ⇒

Zakopane télen

Aki nem szeret gyalogolni, ezt a túrát lovas szánon is megteheti, de mindenképp öltözzünk fel nagyon melegen, mert ezen a környéken nem ritka a mínusz húsz fok alatti hőmérséklet sem.

Mesés szállások Zakopane városában ⇒

Koppenhága, Dánia

Egy egyszerű halászfalu volt, ma pedig Skandinávia legnépesebb városa, ahol a lakók a világon a legboldogabbnak vallják magukat.

Tivoli, Koppenhága

A dánok imádják a jó péksüteményeket, sokmagos zsemléket, friss kenyereket, ezért ezt mindenképp kóstoljuk meg, hátha mi is boldogabbak leszünk egy édes reggelit követően. Érdemes elsétálni a Rosenborg kastélyhoz, ami a dán reneszánsz stílus tipikus példája, még az 1600-as évek elején épült, IV. Keresztély király kérésére, és nyári rezidenciaként szolgál. A kis hableány szobra pedig elengedhetetlen látnivaló az év bármely szakaszában, Koppenhága egyik legismertebb műemléke, amit Edvard Eriksen készített J. C. Jacobsen megbízására. A hozzá vezető úton végig gyönyörű házak mellett haladhatunk, közben megnézhetjük az Amelienborgot, ami az uralkodói család székhelye, és közvetlen a kis hableány mellett van az anglikán St. Alban’s templom, a Gefion szökőkút és a Kastellet is. Utóbbi egy jó állapotban lévő csillag alaprajzú erőd, ami elfeledteti a hétköznapok komorságát.

Neuschwanstein, Németország

Következő úti célunk egy újabb mesevilág, amely persze mindig gyönyörű, de ha van valami, ami miatt igazán irigyelhetjük a németeket, az az osztrák határ mellett álló Neuschwantein-kastély.

Talán nem lenne túlzás azt állítani, hogy a világ legszebb vára ez. II. Lajos bajor király a megtervezéséhez egy díszlettervezőt kért fel, aki a germán lovagok régi várainak autentikus stílusában olyan pazar építményt hozott össze, hogy talán egyszer a világ hét új csodája közé is bekerülhet a Colosseum, a Tádzs Mahal és a Kínai Nagy Fal mellé. Neuschwanstein közvetlenül az osztrák határ mellett fekszik, viszonylag könnyen megközelíthető. Téli magányában is káprázatos látvány, egy újabb Disney-csoda, és őszintén megmondva, szívesen találkoznék itt a szőke herceggel 🙂

Karácsonyi vásár Münchenben

TIPP: Bajorország fővárosa, München csak egy ugrásra fekszik, érdemes ellátogatni és megnézni a hangulatos adventi vásárt a fő téren!

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%