Site icon Szallas.hu Blog

Európai körút: Ahogy a Gilmore lányok utaznának idén ősszel


Emlékszel még a Szívek szállodája sorozatra, igaz? A Gilmore lányok nem mindennapi életében a vicces pillanatok mellett akadtak utazások és felejthetetlen kalandok is. Természetesen Rory és Lorelai európai körútja is meglehetősen rendhagyóra sikerült, kollégiumban alvással és Bono megfigyelésével. Ha te is nagyobb városokat tervezel meglátogatni adunk néhány ötletet, hogyan legyen a szimpla utazásból hamisítatlan Gilmore kaland.

A kilátók hazája: Lisszabon

Európai körutunk első állomása a portugál főváros, mely elképesztő történelmi múlttal rendelkezik, így bőven akad felfedeznivaló. Mivel a macskaköves utcácskák meglehetősen nagy szintkülönbségekkel kanyarognak a városban, számos „lift” üzemel tömegközlekedési eszközként.

A Santa Justa felvonót mindenképp próbáljátok ki! Nem csak az épület lenyűgöző, hanem a tetejéről eléd táruló panoráma is. Ha már tömegközlekedés: a sárga 28-as villamos lesz a barátod, ha a főbb nevezetességekhez szeretnél eljutni. Az autentikus jármű útvonala ugyanis végigvisz a városon. Így jobban bekapcsolódhatsz a helyiek életébe, és megismerheted Lisszabon igazi arcát.

A 28-as villamossal beutazhatod Lisszabont

Keresd fel a Sé katedrálist, a Belém negyedben a varázslatos Belém tornyot és a Vasco de Gama hidat, ami több, mint 17 km hosszan nyúlik a Tejo fölött. Egy igazi Gilmore lány nem hagyná ki az LX Factoryt, Lisszabon művész negyedét. A híresen finom csokitorta miatt mindenképp megér egy látogatást.

Párizs Gilmore szemmel

Lorelai szerint a franciák folyton haragszanak valakire. Ez könnyen lehet, ám hamar megenyhülnek egy isteni francia croissant-tól a Champs Elysées-en, amit neked is mindenképp ki kell próbálnod!

A sugárút egyik végén a Diadalív őrködik, míg a másikon a Tuileriák kertje és a Louvre vár. A sorozatbeli Stars Hollow-ban megrendezett Élőképek Fesztiválján Andrew-t Arató szobornak öltöztették be, ami a Versailles-i kastély kertjében áll eredetileg. 

Eiffel torony, Párizs

„Gondolj Angliára!”

Az európai utazás egyik kötelező állomása London. A tradíciók, hagyományok és protokoll követése messze áll Rory édesanyjától, ám ez nem jelenti azt, hogy a hűvös, és esős angol főváros ne lehetne izgalmas.

A Buckingham-palota dísztermei augusztusban és szeptemberben belülről is megcsodálhatók. Áprilistól júliusig fél 12-kor kezdődik az őrségváltás, ami mindig nagy tömegeket vonz, így, ha jó helyről szeretnéd figyelni az eseményeket, akkor érkezz időben.

Őrségváltás a Buckingham-palotánál

A Big Ben és a Westminster apátság egy jó kis gyaloglással összeköthető, útközben a St. James parkban még mókusokat is etethetsz. Miután kiismerted magad a londoni metróhálózaton, egyszer szállj le a Piccadilly Circus-on, hogy a belváros nyüzsgése magával ragadjon. A Covent Garden városrész bájos hangulatát utcaművészek, kézműves termékek adják. A színes házak között sétálva egyedi szuveníreket szerezhetsz be.

A színes Covent Garden negyed

Gaudi hazája, Barcelona

A katalán főváros Európa kincsestára. A híres építész számos örökséget hagyott maga után: a Casa Mila-t például a modern építészet mesterműveként is emlegetik. A Güell park színes mozaikjai között felüdülés sétálni, a látvány garantáltan kiszakít a megszokottból.

A gótikus városrész 700 évvel repít vissza a történelembe. Barangolásod alkalmával ne hagyd ki a Szent Eulália székesegyházat. Igaz, nem olyan nevezetes, mint a Sagrada Familia, de ámulatba ejtően gyönyörű és sejtelmes.

Panoráma a Güell parkból

Kávé, kávé, kávé: Olaszországban

A Gilmore lányok kulináris szokásai nem igényelnek mesterszakácsot, ennek ellenére tudják, hogy mi a jó. Csukott szemmel felismerik a jó kávé, a pizza és a kínai illatát. Így Rómában nem csak szellemileg töltődhetnek fel a Colosseumot, Forum Romanumot járva, hanem hódolhatnak másik nagy szenvedélyüknek, az evésnek is. Egy páratlan olasz fagyi után jöhet a Szent Péter tér, Trevi kút meglátogatása és az Igazság Szája. 

Te be mered dugni a kezed az Igazság Szájába?

Utóbbi a Santa Maria in Cosmedin templom előcsarnokában áll. Mivel a sorozatban a lányok imádják a filmeket, és az Igazság Szája szerepel a Római Vakáció című örökbecsűben, vedd fel az európai körút nevezetességeinek listájára. Ráadásul a legenda szerint a szobor leharapja annak a kezét, aki hazudik, ezt egy vérbeli Gilmore mindenképp teszteli. Sőt, 2 euróért még meg is örökíti. 

Nápoly, ahonnan a pizza származik

A meglehetősen kaotikus város biztosan elnyerte Rory és Lorelai tetszését. A Királyi Palota mellett számos múzeum, például a korábban kolostorként működő Cartosa e museo di San Martinoból gyönyörű a kilátás, a Museo Nazionale di Capodimente pedig klasszikus festmények tárháza.

A Castel Nuovo és a Castel dell’Ovo azaz tojásvár mintegy bástyaként őrzik a tengerpart felől a várost. A kikötőből ráláthatsz a Vezúvra, megkóstolhatod a helyi pizzát, majd vedd az irányt a Santa Lucia negyed felé. A szűk, lapos lépcsős utcácskákon nem ritka, hogy a fejed fölött száradnak a mosott ruhák, és ízelítőt kaphatsz az olaszok temperamentumából, ahogy figyeled az utcán beszélgetőket.

Reméljük, hogy meghoztuk a kedved egy felejthetetlen európai kiruccanáshoz Gilmore módra!

Nézd meg kedvezményes utazási ajánlatainkat és utazz úgy, mint Rory és Lorelai >>

(Képek: Shutterstock.com)


Exit mobile version