Site icon Szallas.hu Blog

Ezekre a szokásokra figyelj, ha Lengyelországban jársz


Amikor külföldre utazol, két dolgot tehetsz: vagy maradsz turista, aki lefotózza a legfőbb látnivalókat, kényelmes hotelben alszik és kizárólag angolul kommunikál, vagy választhatod azt is, hogy utazóként fedezed fel az új kultúrát. Utóbbinál teljesen természetes, hogy igyekszik vegyülni a helyiekkel, megtanul egy-két kifejezést az adott nyelven és nem csupán a fotó kedvéért keres fel helyeket, hanem valóban kíváncsi az ország kultúrájára.

Krakkó főtere

Ha bárki Lengyelországot választja következő úti célként, van pár remek tippem, amivel azonnal otthonosan érezheti magát lengyel barátainknál.

1.Vendéglátás

Ha Lengyelországban valaki meghív otthonába, az alábbiakra érdemes felkészülni:

  1. Illik levenni a cipőt más otthonában (sőt ez néhány múzeumban is elvárás).
  2. Ha először jársz valakinél, valószínű, hogy a házigazda készít ki neked papucsot.
  3. Ha ebédre hívtak, jó, ha üres gyomorral mész, különben nehéz lesz elfogyasztani a kitűnő húslevest, a rántott húst krumplival és párolt káposztával, a túrótortát és a házi bort.

2. Üdvözlés

Üdvözléskor nem 2, hanem 3 puszit szokás adni, azt is kizárólag családtagok és barátok részére. Ráadásul nem csak a szám, hanem a sorrend is fontos, az első puszit ugyanis a jobb oldalon kezdik, búcsúzáskor pedig csak egyetlen puszi jár. Tanulság? Ha első alkalommal találkozol valakivel, maradj a kézfogásnál 😀

 

3. „Fából faragott” sajt

Hagyományos lengyel füstölt sajtok választéka

Több lengyel városban, pl. Zakopanéban is lépten-nyomon találkozhatunk utcai árusokkal, akik fafaragáshoz hasonló mintázatú juhsajtot árulnak. A füstölt, erősen sós ízű Oscypek a lengyelek egyik kedvenc eledele és nem utolsósorban a turisták is rajongnak érte. Kötelező megkóstolni!

4. Tilos közterületen alkoholt inni

Lengyelországban járva nem árt tudni, hogy közterületen alkoholt fogyasztani nem csak illetlen, hanem büntetendő dolog is. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy mindenképp kerüld a parkban való sörözést, ha nem szeretnél rendőrökkel találkozni!

5. Ne mesélj viccet a pápáról!

A lengyel mélyen vallásos nép, a lakosság nagy része római katolikus. Nem csoda, hogy a lengyelek roppant büszkék arra, hogy II. János Pál pápa személyében 1978-tól 2005-ben bekövetkezett haláláig honfitársuk ült Szent Péter trónján. Többek között emiatt is érzékenyek arra, ha vallásos viccet hallanak. Lengyel társaságban lehetőleg kerüld az effajta humort!

6. Nyilvános WC-k jelzése

A lengyel mellékhelyiségekben gyakran használják a kör és háromszög jelzéseket

A turisták gyakran elbizonytalanodnak, ha a következő jelzésekkel találkoznak a lengyel illemhelyek környékén. Hogy hasonló esetben senki ne jöjjön zavarba, íme a megoldás: a kör mindig a női, a háromszög a férfi mosdót jelöli.

7. Lengyelországban használj lengyel kifejezéseket!

Lengyelországban élj úgy, mint a lengyelek, vagy legalábbis tanulj meg néhány kifejezést, amivel megérteted magad 🙂

Jó reggelt! – Dzień dobry!

Jó napot! – Dzień dobry!

Jó estét! – Dobry wieczór!

Jó éjszakát! – Dobranoc!

Szia! – Cześć!

Viszontlátásra – Do widzenia!

Kérem – Poproszę …

Köszönöm – Dziękuję

Bocsánat – Przepraszam

Mennyibe kerül? – Ile kosztuje … ?

8. Lengyel szendvics

Lengyel szendvics, a kanapka (fotó: Przepisy.pl)

Senki ne lepődjön meg, ha esetleg szendvicset rendel és nem két kenyérszeletet kap egymásra rakva, hanem csak egyet, de azt jól megpakolva. A lengyelek – magyarokhoz hasonlóan- ezt is szendvicsnek, lengyelül kanapkának nevezik.

9. Karácsonyi szokások

A lengyelek karácsonykor szalmát tesznek az asztalterítő alá, amely szokás Jézus születésére utal és általában 12 fogással készülnek a 12 apostol tiszteletére. Érdekesség, hogy a családi vacsorákon általában plusz egy teríték jelzi, hogy szívesen látják a váratlan vendégeket az asztalnál.

10. Húsvéti locsolás

Hagyományos lengyel népviselet húsvétkor

Lengyelországban is élő hagyomány a locsolkodás, az ún. Śmigus Dyngus vagy lany poniedziałek, ami azt magyarul vizes hétfőt jelent. Ezen a napon a fiatalok fűzfavesszővel veregették egymás lábát és kölcsönösen leöntötték egymást vízzel, a babona szerint az a lány, aki nem hagyja magát locsolni, annak nem lesz udvarlója egy hamar.

***

Természetesen a lista nem teljes, a lengyel kultúra ennél sokkal színesebb és sokrétűbb, de ha a fenti 10 pontot betartva utazol Lengyelországba, nagy eséllyel válhatsz turistából igazi utazóvá 🙂

Szállások Lengyelországban >>


Exit mobile version