Site icon Szallas.hu Blog

Farsangozz a busókkal Mohácson!


Kevés olyan népszokásunk él, ami akkora népszerűségnek örvend, mint a mohácsi busójárás, aminek még külföldről is csodájára járnak. 2009-ben ráadásul a mohácsi busójárás felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, így még szélesebb körökben híre ment ennek az egyedi ünnepnek. A 2021-es évben nagyközönség előtt sajnos nem tudták megtartani a rendezvényt, de a hagyományt ekkor is ápolták, hiszen a busójárás nem maradhatott el, csak kicsit visszatért az eredeti gyökereihez, ahhoz a formához, mikor még házról-házra jártak.

2022-ben viszont nagy erőkkel készülnek a tömegeket megmozgató eseményre, hogy a járványügyi előírásokat betartva megtarthassák az ünnepségsorozatot, melynek időpontja 2022. február 24-március 1.

Kik is valójában a busók, mi az a busójárás?

A busójárás eredetileg a mohácsi sokácok népszokása volt, de mára az egész települést megmozgató eseménnyé nőtte ki magát.

A legendák szerint a busók a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok voltak, akik az éj leple alatt ijesztő álarcot és gúnyát öltve, mindenféle zajkeltő eszközökkel felszerelkezve csónakokba ültek, és átkelve a Dunán kiűzték Mohácsról a törököket. A néprajzi kutatások már alátámasztották, hogy ennek nem sok valóság alapja van, sokkal valószínűbb, hogy a Mohácsra betelepülő sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal ennek a népszokásnak az alapjait, és az évek során alakult ki a mai változata. Ez azonban talán már nem is annyira számít, hiszen a lényegen nem változtat, a hagyományőrzők egy remek népszokást éltetnek tovább, aminek középpontjában a téltemetés és a tavaszköszöntése áll.

Mohácsi busójárás

Az idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság, a farsang utolsó csütörtökjén pedig a gyermekek öltöztek maskarába, ezt nevezik kisfarsangnak, vagy gyermekek farsangjának.

Mire számítson, aki a busókkal farsangozik 2022-ben?

Eredetileg a busók kisebb csoportokban járták a települést, és minden csoportnak volt saját dudása, kürtöse. A csoportok különféle zajkeltő eszközökkel, például kolompokkal, kereplőkkel, tülkökkel felszerelkezve jártak házról-házra, és különféle varázslatokkal tarkított „szeánsz” keretében jókívánságukat fejezték ki a háziaknak. Végül a Kóló téren összegyűlve közösen temették el a telet: hatalmas máglyát gyújtva körtáncot jártak, és köszöntötték a tavaszt.

Ma már a rengeteg érdeklődő miatt kissé központosult a program, aminek az egyik fő napja a farsangvasárnap, mikor a busók egyes csoportjai a Kóló téren gyülekeznek, ahol találkoznak a Dunán átkelő busókkal. Innen közösen vonulnak végig a főutcán és a város egyes részein olyan zajt csapva, amilyet csak lehet. Az egész napos program végül a főtéren zárul, ahol a régi szokásnak megfelelően egy hatalmas máglyát is gyújtanak.

Máglya a főtéren

Szintén a régi hagyomány előtt tisztelegve a mohácsiak ezzel még nem zárják az ünnepet, hiszen a keddi nap is meghatározó dátum, ekkor ugyanis a máglya tetejére koporsót helyeznek, és elbúcsúztatják a telet, hogy a tavasz a helyébe léphessen.

Fontos említést tenni arról is, hogy az érdeklődők akarva, akaratlanul is aktív részesei lehetnek az eseményeknek, egy kis korom vagy hamu az arcra, tollpihe a hajba, esetleg liszt a ruhára, amit a rongyokba öltözött jankelék szórnak a kíváncsiskodókra… itt semmin nem kell meglepődni!

Egy biztos, akik egyszer ellátogatnak a mohácsi busójárásra, azoknak örök élmény marad!

Mohácsi busójárás helyszíne

A 2022-es mohácsi busójárás részletes programja még nem nyilvános, de az előző évekhez hasonlóan várhatóan lesz zene, tánc, finom ételek, kirakodóvásár és persze a látványos felvonulás. Az esemény honlapját érdemes figyelemmel kísérni!

Tipp: A leglátványosabb programok vasárnap szoktak lenni, így nem meglepő, hogy a legnagyobb tömeg is ezen a napon várható. Akik kerülnék a sok embert, de egy kis ízelítőt szeretnének a busójárásból, azok inkább valamelyik előtte való napot válasszák.

Mit érdemes még megnézni Mohácson?

Az ország déli végében lévő Mohács neve hallatán szinte mindenki a busókra asszociál elsőként, pedig még számos izgalmas programot tartogat.

Szállások, ahol még van szabad hely a 2022-es busójárás idejére

Bizony, aki közel szeretne szállást találni annak időben észbe kell kapni, mert a településen viszonylag kevés a lehetőség.

Nagyobb társaságoknak, vagy családoknak ideális lehet a Jókai Apartmanház és Munkásszálló 6 ágyas emeleti szobája, ami még szabad erre a dátumra.

A környéken azonban akad még pár klassz szálláshely, úgyhogy nem reménytelen szabad szállást találni. Mi ezeket ajánljuk:

Ha izgalmas, pörgős szabadtéri programot kerestek akár barátokkal, akár a családdal, február 24. és március 1. között Mohácson a helyetek, farsangozzatok a busókkal!

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version