Site icon Szallas.hu Blog

Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!


Hétvégi kikapcsolódás céljából érdemes alkalomadtán külföldre is ellátogatni, főleg ha az adott város csak néhány órányira van tőlünk. Ezúttal Krakkót ismerhetjük meg jobban turista szemszögből. Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!

Panoráma a krakkói Főtérről

Krakkó könnyen megközelíthető autóval, busszal vagy vonattal is, és mindenképpen megér egy kis zötykölődést, mert örök élményekkel gazdagodhat az ember!

A lengyel település az ország egyik leglátogatottabb városa történelmi, kulturális és kulináris szempontból is. 2000-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, illetve a városközpontot már 1978-ban a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO. Rengeteg látnivaló található a városban, azonban akár egy hétvégi kiruccanás során is megtekinthető a legtöbb nevezetesség.

A Wawel kastély napsütésben

Hol szálljunk meg Krakkóban?

Krakkó belvárosában számtalan hotel és apartman található, ugyanakkor a város peremén is bőséges a szálláshely-kínálat, természetesen megfizethetőbb áron.

Ezen a linken pedig rengeteg szállás ajánlatot mutatunk, több kategóriában és minden pénztárcához igazítva >>

A szállások jelentős részénél biztosított a reggelis ellátás is, így a nap első étkezése után indulhatunk is felfedezni a várost!

Platinia Apartments Krakow

Hogyan közlekedjünk a városban?

Krakkóban a parkolás sokszor komoly problémát jelenthet, ezért érdemes a tömegközlekedést választani. Villamossal és busszal minden megközelíthető és egyben olcsóbb is a különböző kedvezményes jegyeknek köszönhetően. Vásárolható húszperces vagy akár 48 órás jegy  arról nem is szólva, hogy a családok (szülők és gyerekek 16 éves korig) is jutányos áron utazhatnak.

Miket érdemes megnézni?

A legjobb kiindulópont a Főtér. A téren található egy kereskedelmi csarnok, az úgynevezett Posztócsarnok, melynek az emeletén a Lengyel Művészeti Galériát is megtekinthetjük. A csarnok közvetlen közelében van a Városház tornya, amin belül a Krakkói Várostörténeti Múzeum kiállításait csodálhatják meg a látogatók. Ugyanitt áll az ország legismertebb szentélye, a gótikus stílusú Mária-templom is.

Balra a Mária-templom, jobbra hátul a Posztócsarnok látható

Innen dél felé indulva néhány perc alatt eljuthatunk a Wawel-dombhoz is, ahol a királyi palotát és a székesegyházat is megtekinthetjük. Tovább sétálva Krakkó zsidó negyedének ódon épületeit, üzleteit, macskaköves utcáit járhatjuk végig, melynek során még mélyebb betekintést nyerhetünk a város történelmébe.

TOP10 szálláshely Krakkóban >>

A zsidó negyed hangulatos üzletei

A művészetek rajongóinak viszont a város északi része felé érdemes venni az irányt, ahol Leonardo da Vinci híres festményét, a Hermelines hölgyet csodálhatják meg a Czartoryski Múzeumban.

Miket kóstoljunk meg?

A várost járva úton-útfélen árusokba botlunk, akik különleges pereccel, az úgynevezett obwarzankival kínálják a járókelőket, a zsidó negyed főterén pedig a legfinomabb zapiekankit, vagyis melegszendvicset kóstolhatjuk meg. Ez a szendvics nem olyan, mint amit itthon megszoktunk. Bagettből készül és rengeteg feltét választható rá.

A barszcz czerwony, azaz a céklaleves szintén jellegzetes lengyel fogás, mely után főételként a pierogit érdemes megkóstolni, amit a magyar ételek közül leginkább a derelyéhez lehet hasonlítani.

Készül a Pierogi

Krakkóban sétálva rengeteg éttermet és kávézót láthatunk más-más stílusban kialakítva, azonban ha tipikus lengyel ételkülönlegességekre vágyunk, akkor a város minden területén találhatunk kedvünkre való, házias ételeket kínáló, pénztárcabarát kis vendéglőket is.

Krakkó legjobb gasztro élményei >>

Hol szórakozzunk Krakkóban?

A város rengeteg programlehetőséget kínál az oda látogatóknak a szabaduló szobáktól  bungee jumpingon át egészen az egyszerű diszkókig, kocsmákig.

Hajókázás a Visztulán

A folyó kettészeli a várost és az esti órákban mindkét oldalán gyönyörködhetünk a kivilágított városban. A kanyarulat fölé magasodik a Wawel, ami még különlegesebbé és felejthetetlenné teszi az ott eltöltött időt.

A legjobb krakkói szállásokat a szallas.hu oldalán találjátok!

(fotók: szallas.hu, shutterstock, pixabay)


Exit mobile version