Site icon Szallas.hu Blog

Fedezd fel Szádvár rejtett kincseit! – Íme egy különleges vár a fák fogságában


Szádváron sok-sok évvel ezelőtt jártunk először, és bár már akkor lenyűgözött a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szögliget határában magasodó kissé „elvadult” rom, nem hittem, hogy még egyszer fel fog kerülni arra a bizonyos bakancslistára. A Szádvárért Baráti Kör kitartó munkájának köszönhetően azonban most ismét érdemes célba venni a középkori erődítmény romjait, mert a fák fogságából szabadulva még különlegesebb élményt nyújt.

Szádvár története

Szádvár valaha egy igen impozáns, nagy kiterjedésű vár volt, de mára sajnos csak néhány fala maradt meg. Az építéséről nem sokat tudni, de az biztos, hogy már a 13. században vár állt a 460 méter magas Várhegyen. Elsőként V. István tesz róla említést egy oklevelében, de egy nem régi ásatáson előkerült Árpád-kori kerámiák is ezt a tényt támasztják alá.

Ahogy a várak legtöbbje, úgy Szádvár is sűrűn cserélt gazdát, de a 17. századig feltehetően nem érte nagyobb kár. 1686-ban azonban Bécsben megpecsételődött az erődítmény sorsa, és arról döntöttek, hogy a várat meg kell semmisíteni katonai és politikai okokra hivatkozva. A jelenlegi ismeretek alapján Szádvárat felgyújtották.

Kilátás a várból

Ezek után sokáig elhagyatottan állt, és a természet fokozatosan visszahódította, az egykor különleges vár a fák fogságába került.

Szádvár szabadulása a fák fogságából

A vár kiszabadítása és falainak állagmegóvása 2007-ben kezdődött és a Szádvárért Baráti Körnek köszönhető, akik nem kis fába vágták a fejszéjüket, mikor elhatározták, hogy megmentenek egy hazai várat. A lelkes önkéntesekből így egy összetartó csapat alakult, akik szabadidejükben apránként kiszabadították a várat a fák fogságából, és igyekeztek biztonságossá tenni az erősen omladozó falakat. Mi valamikor ez idő tájt jártunk ott, mikor már körbe lehetett sétálni a területet, de még erősen érződött a hely elhagyatottsága.

Szádvár romjai még a fák fogságában

Nekik köszönhetően a vár bekerült a köztudatba, mert az általuk szervezett várnapoknak és táboroknak híre ment, így egyre több támogatót tudtak szerezni. Ez azonban nem volt elég a vár teljes megóvásához, ezért folyamatosan keresték a pályázati lehetőségeket.

Szádvár így kerülhetett be a Nemzeti Várprogramba is, melynek köszönhetően az utóbbi években olyan jelentős fejlesztések mentek végbe, ami miatt érdemes ismét túrabakancsot húzni.

Falépcső vezet a várba

A fő cél nem a rekonstrukció, hanem az állagmegóvás volt, így a falak megerősítése után arra fektettek nagyobb hangsúlyt, hogy a látogatók biztonságosan körbejárhassák a vár egykori területét. Fából készült padokat és információs táblákat helyeztek ki, illetve kialakítottak egy kőtárat, de a legnagyobb fejlesztés a fából készült lépcsőrendszer, ami összeköti az Alsó és a Felső várat.

Fából készült lépcsőrendszer

Szádvár megközelítése és hasznos tippek a látogatáshoz

A vár csak egy kisebb túra keretében közelíthető meg, aminek kiindulópontja a szögligeti Szalamadra-ház, amit a legtöbb térkép jelöl. Itt van egy ingyenes parkoló, ahol az autót letehetjük. A piros jelzést követve egy 4,5 kilométeres körtúra vár ránk, ami bár rövidke, de arra fel kell készülni, hogy vannak kifejezetten kaptatós szakaszok is. Érdemes felkapaszkodni egészen a Felső várig, ahonnét meseszép panoráma nyílik az Aggteleki Nemzeti Park területére.

Az út itt-ott kövekkel szórt, ezért ajánlott a túracipő, túraszandál, vagy legalább egy bokát tartó sportcipő.

Kilátás a várból

Ha szép, napos időben érkeztek, érdemes óvatosan sétálgatni a kőfalak között, mert akkor a köveken sütkérező gyíkokat is felfedezhettek. Mi egész méretes példányokkal is találkoztunk, mikor néhány éve ott jártunk.

Bár a várat már kiszabadították a fák fogságából, de néhol még látszik, hogy a természet vissza akarta foglalni a területet, és a növényzet elkezdte benőni a falakat. Egy biztos, ez csak még különlegesebb hangulatot kölcsönöz a helynek.

Egyéb látnivalók a közelben

Szállástipp Szögligeten: Holló Vendégház

Szádvár egy igazán különleges várrom, hiszen egykor a környék egyik legnagyobb vára magasodott itt. Régi képeket nézegetve szinte hihetetlen, hogy tudta visszafoglalni a természet. Ha érdekel, hogyan szabadult meg a fák fogságából, fedezd fel te is Szádvár rejtett kincseit!

Fedezzétek fel a környék titkokkal teli látnivalóit:

(Képek: Szallas.hu, Bene Marianna)


Exit mobile version