Site icon Szallas.hu Blog

Fedezzük fel Svájc legnagyobb városát! Látnivalók Zürichben


Ha Svájcra gondolunk, általában a havas hegycsúcsok, a csoki vagy a drága órák jutnak az eszünkbe. Ezeket mind megtaláljuk Zürichben – a hegyeket is látni – ám ezeken kívül még számos olyan dolog van, amivel belophatja magát a szívünkbe. Ha különösebben nem rajongunk a hegymászásért, a hosszú túrákért vagy esetleg még a minőségi csokoládé gondolata sem hoz lázba, akkor is marad még jó pár indok, amiért érdemes ellátogatni az ország legnagyobb városába.

Zürichsee

Zürich egy nyüzsgő, multikulturális város, ahol mindig történik valami. Ahhoz, hogy ellátogassunk ide, még csak repülőre sem kell szállnunk, hiszen Budapestről akár vonattal is érkezhetünk. Ha időben sikerül megvennünk a jegyeket (egy vagy két hónappal előtte), olcsón megúszhatjuk az utazást. A lentiekben összegyűjtöttem néhány helyet a városban, amik nagyon közel állnak a szívemhez, és amikről úgy gondolom, hogy érdemes útba ejteni, ha épp erre járunk.

Zürichsee

A Zürichi-tó és környéke talán az egyik legszebb hely a városban. A 40 km hosszú és helyenként csaknem 4 km széles tó vize kristálytiszta, és szép időben a háttérben húzódó hegyvonulatok is jól látszanak. A Bürkliplatztól induló hajójáratokkal akár egy hosszabb-rövidebb kirándulást is tehetünk a tavon. Nyáron, a part közelében horgonyzó vitorlásokkal szinte tengerparti hangulatot kelt, az itt kialakított strandok pedig zsúfolásig megtelnek. Sétányok és hatalmas zöld parkok húzódnak végig a tó mentén, amik tökéletesek egy-egy délutáni piknikhez. Itt találjuk a China Gartent is (kínai kert), amit Zürich a kínai testvérvárosától, Kunmingtól kapott ajándékba.

Zürichi-tó

Kínai kert Zürichben

Bahnhofstrasse

A híres Bahnhofstrasse nemcsak Zürich, de a világ egyik legdrágább bevásárlóutcája is, ahol olyan luxusmárkák üzleteivel találkozhatunk, mint a Gucci, Prada vagy a Chanel. Ha nem szeretnénk a fél vagyonunkat otthagyni ezekben a boltokban, akkor ugyanúgy megtaláljuk a fast fashion üzletláncok kínálatát is a pályaudvarhoz közelebb eső részen. A három elegáns üzletházban (Manor, Globus, Jelmoli) pedig tovább válogathatunk a márkásabbnál márkásabb sminktermékektől egészen a lakberendezési tárgyakig.

TIPP:

Ha meguntuk a vásárlást, csak sétáljunk végig ezen az utcán, és máris a Zürichi-tónál találjuk magunkat.

Óváros

A zürichi óváros a macskaköves utcáival és jellegzetes zsalugáteres házaival azonnal az egyik kedvenc helyemmé vált. A zegzugos utcákban való barangolás igazi felfedező út, sosem tudhatjuk, hogy mikor botlunk bele egy galériába vagy régiségboltba. A sok séta után kedvünkre válogathatunk az itt található hangulatos bárok és éttermek közül. Ezután felsétálhatunk a Limmat folyó melletti Lindenhof parkba, ami elég magasan van ahhoz, hogy rálássunk a város egy részére és az azt kettészelő folyóra.

ETH és a Polybahn

A zürichi egyetem épületéhez azért érdemes felmenni, mert szintén gyönyörködhetünk az alattunk elterülő városban. Nekem is több tucat fényképem van erről a helyről, mert egyszerűen muszáj megörökíteni a látványt. Az egyetem főépületébe is szabad a bejárás, aminek hatalmas aulája megér egy pillantást. A feljutáshoz a Polybahnt használhatjuk, ami tulajdonképpen egy fogaskerekű vasút. A menetidő mindössze egy-két perc, de az ezen való utazás egy külön kis élmény, ahogy egyre magasabbra emelkedünk a házak között.

 

Viszonylag egyszerűen el tudunk jutni egyik nevezetességtől a másikig, mert nincsenek nagy távolságok. Nyugodtan nekivághatunk a városnak akár sétálva is, és ha útközben megszomjazunk, a városban található 1200 ivókút valamelyikét biztosan megtaláljuk a közelben.

A híres látnivalók közé tartozik még a Grossmünster, a Szent Péter templom – aminek az óralapja a legnagyobb Európában –, a múzeumok közül pedig a Landesmuseum és a Kunsthaus is kihagyhatatlan. Mindkettőben jártam már, ezért bátran tudom ajánlani őket.

Ezután nincs más hátra, mint bepakolni a bőröndbe, felpattanni egy vonatra, és meg sem állni Zürichig, hogy ti is válasszatok magatoknak kedvenc helyeket ebben a nagyszerű városban.

/Fotók: Körmöndi Larina/

 


Exit mobile version