Site icon Szallas.hu Blog

Fényjáték és időutazás az elhagyatott hőerőműben – Különleges programtipp Veszprém közelében szállásokkal


Amikor a 8-as úton gurulva Inotánál belépünk Veszprém megyébe, azonnal a szemünkbe ötlik egy monumentális ipari létesítmény, az egykori November 7. hőerőmű. A 2001 óta elhagyatottan álló gyáróriást leszerelése óta pedig jobbára csak madarak és egy kecskecsalád látogatta rendszeresen. Idén nyáron azonban egy különleges összművészeti program keretében megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

A Szárnyas fejvadász 2049 stábja után most te jössz

Utoljára akkor volt emberektől hangos az inotai hőerőmű, amikor a 2017-ben bemutatott sci-fi, a Szárnyas fejvadász 2049 stábja itt forgatta az ikonikus film folytatásának néhány jelenetét, illetve később néhány kalandvágyó fotós is bejárta az erőművet. 

Inotai hőerőmű


Augusztus 26-28. között, az INOTA [re]opening című audiovizuális eseménysorozat keretében azonban mi, földi halandók is beléphetünk az egyébként lezárt létesítménybe. A Centrum Production szervezésében megvalósuló produkció, a fényjáték, az elektronikus zene és vezetett erőműséták, segítségével rendhagyó módon fedezhetjük fel az inotai hőerőmű múltját és jelenét.

VÁKUUM installáció a kürtőben 

„Besnyő Dániel és Pfitzner Áron Vákuum c. térspecifikus audiovizuális installációja újra működésbe hozza az Inotai Hőerőmű 1-es számú hűtőtornyát. A kürtőben való lét(ezés) és a légüres tér megtapasztalása kivételes installációs környezetet teremt az alkotók és a látogatók számára egyaránt: a monumentális térben a léptékek elvesznek, az egykori gyár zajai pedig ott lüktetnek a csöndben. Programozott robotlámpák, cikázó lézerek és vetítések, mélybe dobogó hanghatások hívják életre a vákuum kialakulásának élményét” – ajánlják a szervezők a programot.

Térspecifikus audiovizuális installáció

Audiovizuális performanszok és Erőművészet séta az inotai Művelődési Házban

Az inotai Művelődési Házat egyedülállóan gazdagon díszítik az 1950-es évekre jellemző mozaikok, domborművek, bemutatva a szocializmus építésének idealizált világát. Kovács Margit éppúgy rajta hagyta keze nyomát az épületen, mint Bernáth Aurél. 

A Túrajó által szervezett Erőművészet séta alkalmával a látogatók kívül-belül bejárhatják ezt a különleges épületet, megismerhetik történetét. A színházteremben összefonódik a zene és a fényjáték, nem mindennapi audiovizuális élménnyel ajándékozva meg a nézőket. 

Az INOTA [re]opening  programról részletesen az alábbi linken olvashatsz, illetve a jegyedet is megveheted >>

Veszprémi szállások augusztus végi pihenéshez

1. Baláca Panzió Veszprém

A város nyugalmas részén, közel az Állatkerthez áll a családias hangulatú, modern Baláca Panzió. A veszprémi szálláshely nagyon népszerű az utazók körében patyolattisztasága és kiváló elhelyezkedése miatt.

2. A-M Condominium II. Apartman Veszprém

Ha párosan szeretnétek felfedezni a Királynék Városát, pompás választás lesz az A-M Condominium II. Apartman. Fantasztikus helyen, a veszprémi vár alatt található, nívós tetőteraszán üldögélve a vár látványában gyönyörködhettek, sőt, még egy grillsarok is helyet kapott itt.

3. Villa Medici Hotel és Étterem Veszprém****

A Villa Medici Hotel & Étterem az egyik legjobb wellness szálláshely Veszprémben. Különlegesen szép, mediterrán hangulatú wellness részlegén masszázsok, jacuzzi, medence és relax szoba is segíti az ellazulást. A szálloda 2010-ben tagja lett a patinás gasztronómiai szervezetnek, a Chaine des Rotisseurs-nek, így igazi kulináris élményekre számíthatsz náluk.

4. Robitel Wellness Vendégház Veszprém-Gyulafirátót

A kikapcsolódási lehetőségek mekkája fogad benneteket Veszprémtől 5 percre a Robitel Wellness Vendégházban. Szauna, jacuzzi, masszázsfotel és fedett medence, a kertben ping-pong asztal, focipálya, kis játszótér vár, sőt, még kincskereső játékot is kipróbálhattok. Az óriási házat akár egyben is kivehetitek, amely remek felszereltségének köszönhetőn tökéletes hely családoknak, társaságoknak.

5. Hotel Historia Malomkert Veszprém****

A Séd patak partján álló egykori malom műemlék épületét keltette életre a Hotel Histora Malomkert. Az épület szépen ötvözi a történelmi hangulatot a modern igényekkel, melynek eredménye egy hangulatos, hívogató veszprémi szálláshely. A hotel bababarát felszereltséggel rendelkezik, gyerekeknek 12 éves korig ingyenes az itt-tartózkodás. A szálláshely különlegessége, hogy saját látvány sörfőzde és söröző is tartozik hozzá.

Ha szereted a különleges programokat és ámulatba ejt a fények játéka, csatlakozz az INOTA [re]opening-hez. Foglalj hozzá szállást is oldalainkon, csak pár perc az egész.

10 kihagyhatatlan látnivaló Veszprémben, a Királynék városában >>

(Fotók: Szallas.hu, az INOTA Facebook oldala)


Exit mobile version