Site icon Szallas.hu Blog

Látogatás a fényűző Esterházy-kastélyban


Talán elfogultság azt állítani, az ország legszebb kastélya a fertődi Esterházy-kastély, de belépve az udvarára többszöri látogatás után is olyan érzése támad az embernek, mintha egy mesebeli palotában találná magát. Nem véletlenül nevezik a magyar Versailles-nak, csillogás, pompa, és harmónia jellemzi az egész helyet a díszudvartól a termeken át a gondosan ápolt kastélyparkig.

A fertődi Esterházy-kastély

A kastélyról

A fertődi Esterházy-kastély ma látható barokk épületegyüttesének külseje nagyrészt Esterházy (Fényes) Miklósnak köszönhető, aki szerette a fényűzést, ami látszik a kastély gazdag rokokó díszítésén is, melyből az aranyat sem spórolták ki. Emiatt Pompakedvelő Miklósként is emlegetik.

Szökőkút a Díszudvarban

A kovácsoltvas főkapun belépve a Díszudvarra jutunk, rögtön balra pedig a jegypénztár található. Fontos tudni, hogy a kastély termei csak idegenvezetéssel látogathatók. Ha van még idő a csoport indulásáig, sétáljuk körbe az udvart, és gyönyörködjünk a különböző szobrászati kompozíciókban, majd készítsünk néhány fotót a díszlépcsőn is.

A tárlatvezetést követően a kastély parkja már szabadon látogatható, és a rózsakertet is érdemes felkeresni, ami fő szezonban igazán pompás látvány.

Talán sokan nem is tudják, hogy a kastélynak ma is van hercegi lakója. Itt él az egyik lakosztályban Esterházy Antal, aki a kastély számos rendezvényén részt vesz, de aki nyitott szemmel járja be a parkot, nem kizárt, hogy ott is fog vele találkozni, mert előszeretettel olvasgat kint.

A kastély parkja

Cziráky Margit rózsakertje

A régi fényében tündöklő rózsakert Cziráky Margit hercegnének állít emléket, aki 1908-ban valósította meg álmát, és hozta létre a szemet gyönyörködtető virágoskertet Eszterházán. Az újjáépített külön bejáratú kis kertet jelenleg legalább nyolcezer tő rózsa díszíti. Ide pluszban kell jegyet váltani, de a jelképes 500 Ft megéri a látványt. Ha lekéssük a virágzást, akkor sem kell elkeseredni, még ha nem is egyszerre nyílik az összes virág, akkor is gyönyörű szezonon kívül is, és még nem is ejtettünk szót az isteni rózsaillatról, ami belengi a teret.

Rózsakert

Idegenvezetés az Esterházy-kastélyban

A kastély termei csak idegenvezetéssel látogathatók, ami kifejezetten jó dolog, mert sétánk során olyan különlegességekre is felhívják a figyelmünket, amiket egyébként észre sem vennénk. Ilyen például a Díszteremben mennyezetre festett lovas freskó, amit bármilyen szögből is nézzünk, mindig úgy tűnik, mintha a lovak pont ránk néznének, vagy az egymással szembeállított tükrök segítségével nyert tér. Minden érdekességről nem rántjuk le a leplet, érdemes saját szemmel megnézni, de azért a Haydn termet még meg kell említeni, hiszen itt hangzott fel először 1772-ben a híres Búcsúszimfónia.

A tükröknek köszönhetően olyan, mintha egy folyosó lenne

A tárlatvezetés ezen részén szabad fotózni, de ami ezután következik, azt már az emlékezetünkben kell elraktározni, mert a Pálmaházban kiállított Esterházy-kincsekről nem lehet fényképet készíteni.

A vezetés időtartama körülbelül 50 perc.

Ezt követően a park és a rózsakert már idegenvezetés nélkül is bejárható.

Belépők a fertődi kastélyba:

Szállásajánló:

Ha a fent látottakkal nem tudunk betelni, nem muszáj máris elszakadnunk ettől a csodálatos kastélytól, hiszen van arra is lehetőség, hogy megszálljunk valamelyik egyedien berendezett lakosztályában. Erről további részletek itt találhatók >>

Aki igazi főúri pompára és felejthetetlen kikapcsolódásra vágyik, annak kitűnő választás egy fertődi kirándulás, ahol mindezekből garantáltan nem lesz hiány!

Még több fertődi szálláshely a szallas.hu oldalán >>

Még több program Fertőd környékén >>

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Exit mobile version