Site icon Szallas.hu Blog

Fertő tó Ausztriában és Magyarországon (a nagy összehasonlítás)


Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvizének területén két ország osztozik. Míg a Fertő tó nagyobb része Ausztriában, addig a kisebb része Magyarországon található. A Fertő tó körül hangulatos települések, strandok és egyéb látnivalók sorakoznak, lássuk, mit tartogat számunka a magyar, illetve az osztrák oldal.

A Fertő tó Ausztriában és Magyarországon

Települések

A Fertő tó vízszintje erősen ingadozó, mivel vizét egyetlen folyó táplálja. Ezért állandó partvonala sincs, a kiterjedése folyamatosan változik. Legutóbb 1866-ban például kiszáradt a tó, de olyan is előfordult, hogy Balaton méretűre duzzadt és öt falut elnyelt. Ennek megfelelően a tóparti települések sem mindig kifejezetten a tó mellett helyezkednek el, hanem néha távolabb is, a Fertő kultúrtáj területén.

Természeti világörökségi helyszínek Magyarországon

Települések a magyar oldalon: Fertőrákos, Sopron-Balf, Fertőboz, Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Sarród, Fertőd

Borospincék Purbach városában

Települések az osztrák oldalon: Mörbisch (Fertőmeggyes), Rust (Ruszt), St. Margarethen (Szentmargitbánya), Oggau (Oka), Eisenstadt (Kismarton), Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza), Purbach (Feketeváros), Breitenbrunn (Fertőszéleskút), Winden (Sásony), Jois (Nyulas), Neusiedl am See (Nezsider), Weiden am See (Védeny), Gols (Gálos), Mönchhof (Barátudvar), Frauenkirchen (Boldogasszony), Podersdorf (Pátfalu), Illmitz (Illmic), Apetlon (Monosbánfalva), Pamhagen (Pomogy)

Látnivalók és programok a Fertő tó körül – Magyarországon és Ausztriában

Szinte lehetetlen felsorolni azt a rengeteg kulturális és természeti látnivalót, amely a Fertő tó körül csoportosul. A tó magyar oldalán a legnevezetesebb látnivaló, az Esterházyak káprázatos nyári rezidenciája, a fertődi Esterházy-kastély, valamit a fertőrákosi kőfejtő.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Kisgyerekes családoknak ajánljuk a magyar oldalon a sarródi Lászlómajort, ahol őshonos magyar háziállatokkal találkozhatunk. Fertőszéplak tájháza és a szépen felújított parasztházak sora minden látogatót levesz a lábáról. Ausztriában a magyar kastély „párja”, a kismartoni Esterházy-kastély színvonalas kiállításaival és szép parkjával vonzza a látogatókat.

Szállások a Fertő tó magyarországi oldalán >>
Rust belvárosában

A történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa, Rust bájos, középkori hangulatával kihagyhatatlan állomás. Tőle nincs messze a szentmargitbányai Római Kőbánya, mely Európa egyik legnagyszabásúbb szabadtéri színpadának helyszíne. Mellette található a Familypark, Ausztria legnagyobb családi vidámparkja.

TIPP: Az osztrák oldalon a podersdorfi világítótorony előtt -főleg naplementében- kötelező a szelfi.

Világítótorony a Fertő tó partján

Strandok és fürdők

A Fertő tónál 11 kiépített strand és 11 uszoda, illetve élményfürdő található.

Ausztriában a MiniMax Freizeitparks 3 helyen kínál kikapcsolódást a gyermekeknek: Podersdorf am See-ben, Neusiedl am See-ben és Weiden am See-ben. További strandok az osztrák oldalon: Apetlon, Illmitz, Podersdorf Strandbad, Weiden am See, Neusiedler See Strandbad, Neusiedl am See (Seebad), Jois-Seewiesen, Breitenbrunn (Naturseebad Breitenbrunn), Rust (See- und Freibad Rust), Mörbisch am See.

Strand és kikötő Podersdorfban

Magyarországon egyedül Fertőrákoson van kiépített strand. A Fertő Tavi Vízitelepen füvesített strandot alakítottak ki, azonban a part és a tómeder is kavicsos. Aki meleg vizes élményekre vágyik, Hegykőn a Sá-Ra Termálfürdőben jól érezheti magát >>

Hajókirándulások

A Fertő tó megismerésének egyik legjobb módja, ha hajón fedezzük fel a környéket! A tó magyar területén egyedül Fertőrákoson van lehetőség sétahajózásra. A fertőrákosi kikötőből naponta több alkalommal indulnak menetrend szerinti hajójáratok Mörbischbe, Rustra, Illmitzbe. A programok között van 1, 3 vagy 6 órás hajókirándulás is.

Hajók az ilmitzi kikötőben

A Fertőn két hajózási társaság is működik:

Ausztriában indulnak hajók Poderdorf, Illmitz, Mörbisch, Rust településekről is. 

Szállások a Fertő tó körül

Hatalmas wellnesshoteleket ne keressünk a tó környékén, ellenben hangulatos kis apartmanok és vendégházak mindkét oldalon találhatók. Magyarországon Fertődön, Fertőrákoson és Sarródon érdemes körülnézni, míg Ausztriában Kismarton és környéke kínál remek szálláshelyeket.

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version