Site icon Szallas.hu Blog

Firenze, a reneszánsz bölcsője


A leghíresebb etruszk város, Firenze őrzi hűen kultúránk és művészetünk tündöklő alapjait. Hatalmas, impozáns épületei, kincseket rejtő múzeumai, legendákat őrző terei és templomai számos csodával ajándékozzák meg az utazót. Egy város, ahová ha belépünk, minden zenévé, minden csillogássá, minden tömény romantikává válik.

A firenzei dóm, a harangtorony és a keresztelőkápolna

Firenzei Dóm

A világ negyedik legnagyobb templomával a toszkán fővárosban, Firenzében találkozhatunk. A Cattedrale Santa Maria del Fiore, vagyis Liliomos Szűz Mária Székesegyháza névre hallgató templom építése 1294-ben kezdődött és a kupola elkészültével, csak 1436-ban fejeződött be. Az impozáns külső egy meglepően egyszerű, letisztult belső világot rejt. Viszont a kupola freskója kivétel, Vasari és Zuccari mesterek műve ékesíti a gyönyörű építményt. A Brunelleschi által tervezett és épített kupola vitathatatlanul a dóm ékköve. Ha vállaljuk, hogy 463 lépcsőt megmászva juthatunk csak fel a kupolába, akkor rájövünk, hogy aki nem látta innen fentről Firenzét, az magát a várost se ismerte meg eléggé.

Pitti-palota

Az Arno-folyó déli partján egy meglepően egyszerű, és letisztult homlokzattal rendelkező, reneszánsz palotát találunk, melynek alapjait 1458-ban építették, egy gazdag firenzei bankár, Luca Pitti számára. Történetét különös legendák övezik, ilyen az is, amely szerint első tulajdonosa nagyobb ablakokat akart építtetni az épületre, mint amekkora a bejárati kapu volt. Giorgio Vasari szerint, a palota tervezője Brunelleschi volt, de ez téves információ, hisz a híres építész 12 évvel korábban elhunyt, mint ahogy a palota építése elkezdődött volna. A Pitti-palota eleinte csak az udvar hivatalos vendégeinek elszállásolását szolgálta, később azonban, I. Ferdinánd és felesége, Ausztriai Anna ide költöztette át udvarát és a Mediciek egész művészeti gyűjteményét.

Firenze belvárosa

Ponte Vecchio

Ez az egyetlen híd Firenzében, amit a második világháború idején a visszavonuló német csapatok nem bombáztak le. Most is úgy áll az Öreg Híd, ahogyan azt lassan 700 éve Taddeo Gatti tervei alapján megépítették az Arno legkeskenyebb szakasza fölé. A leírások szerint a XIII. században négy híd kötötte össze az Arno két partját Firenzében, talán már az etruszkok idején is állt itt egy híd. Később, a mai helyén lévő fahíd ősén vezetett át a római hadiút, a Via Volteranna. A mai formáját 1345-ben Néri di Fioravante álmodta meg. A hídon egyszerűen átível az utca, s az üzletsorok közepette tárul a szemünk elé a folyó csillogó fénye. A leghíresebb aranyművesek üzletei emelik a híd pompáját, és a közepén létrejött tér csodásan reprezentálja a város hullámzó képét.

Palazzo Vecchio, Firenze

Palazzo Vecchio és a Piazza della Signoria

Firenze világhírű tere a Piazza della Signoria, amely Firenze politikai központja. A szigorú négyszögletes, és egyszerű kialakítást, pazar szobrok és szökőkutak sokasága teszi könnyedebbé, és látványosabbá. A teret a Palazzo Vecchio gótikus stílusú épülettömbje uralja, mely a toszkánai nagyhercegek székhelyéből vált napjainkra városházává. Az impozáns épületet az Corridoio Vasarino, a Vasari-folyosó köti össze az Uffizi-képtáron és a Ponte Vecchion keresztül a Pitti-palotával. Így az időjárási körülményektől függetlenül bármikor kényelmesen átjuthattak az előkelőségek a rezidenciájukból, a munkahelyükre. Számtalan filmjelentben találkozhatunk a tér látképével és hangulatával, az egyik legismerősebb a Hannibal című thriller, amelyben a főszereplő kannibál természetű pszichopata a Palazzo Vecchio díszerkélyéről lógatta ki a meggyilkolt Pazzi nyomozót. A motívumnak komoly történeti alapjai vannak, ugyanis több mint 500 évvel korábban, 1478-ban szintén innen lógatták ki a Mediciek ellen tervezett Pazzi-összeesküvés két vezérét, Francesco de’ Pazzit és Salviati érseket is.

Dante háza

Talán elhisszük, ha azt mondják az olaszok, hogy a Dóm mögött található ház, az, ahol valaha Dante született és élt. Az épület három szintjén a XIII. századi bútorok és tárgyak emlékeztetnek arra az időre, mikor Dante élt. A háztól nem messze találhatjuk meg a Santa Margherita de’ Cerchi templomot, melyben állítólag meglátta Beatricet, de ellátogathatunk a Battisteroba is, hiszen itt keresztelték meg vagy a Riccardi Medici palotába, ahol a könyvtárban őriznek egy eredeti kézzel írott példány is a Commediából. Az 1265-ben született híres író gyerekkorában nem élvezhette a család szeretetét, mert anyja korán meghalt, és a közeli Santa Croce kolostorba ment tanulni.

Uffizi Képtár, Firenze

Uffizi képtár

Amennyiben szeretnénk látni a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeumát, akkor el kell látogatni a Piazza della Signorian fekvő Uffizi Képtárba. Az 1560-ban épült palota a városi bírák irodája volt. Miután a Medici család lemondott Firenzéről a palota átalakult művészeti galériává, melyben a reneszánsz művészet lenyűgöző kincseit láthatjuk. Az 1765-ben megnyitott múzeum Michelangelo, Botticelli, Leonardo da Vinci vagy épp Tiziano remekműveit őrzi.

Szépművészeti Akadémia

Michelangelo Dávid szobra mindenki előtt tisztán megjelenik, ha megemlítjük Firenzét, vagy magát a művészt. A magabiztosan álló szobor békésen tűri a köré gyűlő tömeget. A múzeum éköve, minden művész és laikus egyik legtitkosabb álma, hogy legalább életében egyszer láthassa a szobrot, amely megtestesíti minden idők legszebb férfiideálját.

Santa Croce templom, Firenze

Santa Croce

A Santa Croce (Szent Kereszt) bazilika Firenze szívében található, 115 méter hosszú főhajójával a világ legnagyobb ferences rendi bazilikája. Egyszerű külső díszítése, tükrözi a ferences lelkiséget, viszont a fehér-zöld márvány lapok harmonizálnak a tőle 800 méterre található dóm külső burkolatával. Alaprajza is egyedi, úgynevezett egyiptomi-, vagy más néven antalkereszt, amely Szent Ferenc szimbóluma volt. A legenda szerint, a bazilikát maga Assisi Szent Ferenc (1181-1226) alapította, de a jelenleg is látható épület alapjait csak 1294 májusában tették le egy régebbi templom helyén. A Santa Croce templom számos világhírű itáliai művész és tudós végső nyughelye, úgy is nevezik, mint az Itáliai Dicsőség Temploma. A többek között itt találjuk Galileo Galilei, Niccolo Macchiavelli, Michelangelo Buonarroti és Gioacchino Rossini sírját, valamint Dante Alighieri, Guglielmo Marconi és Enrico Fermi kenotáfiumát (jelképes sír).

Ezek tehát a kötelező látnivalók, de emellett számos titkos hely, apró utca és hangulatos étterem, kávézó várja a turistákat Firenzében. És akkor a közeli toszkán kisvárosokról még nem is beszéltünk…

 

(fotók: shutterstock, pixabay)


Exit mobile version