Site icon Szallas.hu Blog

Mint a Konyhafőnökben! Bíró Lajossal főztünk a hévízi Hotel Európa Fit****superior FitKitchen megnyitóján


Január 22-én lehetőségünk volt első kézből megtapasztalni, hogy miként szuperál a hévízi Hotel Európa Fit****superior vadonatúj látványkonyhája. A japán húsos batyu és a steak sütés rejtelmeibe nem más, mint a Gundel Károly-díjas mesterséf, Bíró Lajos kalauzolt el bennünket.

Lesd meg, mi mindent főztünk ki a megnyitón!

„Hülye-biztos receptet fogunk csinálni.”

Oké, de mi az a FitKitchen?

Képzelj magad elé egy pörgős, oldott hangulatú főzőiskolát, ahol hazánk legnagyobb sztárséfjeitől lesheted el a konyhai trükköket. Na, dióhéjban ez a FitKitchen. Ha mindig is furdalta az oldaladat a kíváncsiság, hogy milyen lehet szerepelni egy Konyhafőnök epizódban, itt garantáltan megkapod az élményt.

A minden jóval felszerelt gasztrozóna

Az Európafit egyébként évtizedek óta élen jár a főzős családi programokban, melyeken többek közt Polyák Lilla, Szulák Andrea és Hegyi Barbara is felcsapott már alkalmi szakácsnak. A laza, beszélgetős fíling maradt a régi, a FitKitchen azonban innentől egészen új szintre emeli a kulináris kalandokat.

Mutatjuk, mit tud egy szuperior szálloda >>

A húsnak kalapja van, a halnak meg teje, avagy ilyen élmény együtt főzni Bíró Lajossal

Ahogy átléptem a FitKitchen küszöbét, két dolog azonnal szemet szúrt. Egy, hogy mennyire profi helyszínt sikerült összehozni. Kettő, hogy Bíró Lajos előtt olyan márványozott, emberes steak húsok sorakoztak, amiktől rögtön őrült korgásba kezdett a gyomrom.

Rib Eye steak amerikai marhahúsból

Bármily meglepő egy 0 fok körüli hűtőben 1-2 hónapig tudod érlelni a húst, vákuum nélkül. Ezzel lehet játszani. Egy csomó húst kidobtok majd, mire rájöttök, de azért előbb-utóbb üzemelni fog a dolog” – meséli Lajos, miközben Gumhert András (az Európafit executive chefje) jó házigazdához méltóan előkészíti a bemutató pultot.

Ritkán hallott kulisszatitkoknak lehetünk fültanúi

Azt is megtudjuk, hogy a hússzelet külső karimáját kalapnak hívjuk, és tökéletes ínyencséget varázsolhatunk belőle azok számára, akik a teljesen átsütött steakre esküsznek. A méregdrága Rib Eye elkészítését persze nem merte ránk bízni séf: a mi próbatételünket a japán töltött batyu, vagyis a gyoza jelentette.

Wellness, gyógyulás és pihenés Hévízen  >>

Kihívás elfogadva: így készül a mennyei gyoza!

Rövid eligazítás után beizzítottuk az indukciós lapokat

Első hallásra mák egyszerűnek tűnt a feladat: fogsz két tésztalapot, közéjük bújtatszegy mogyorónyi darált húst, fodrosra hajtod a szélét, aztán mehet is a serpenyőbe. Előbb olajon kap egy kis pirítást, utána meg vízben gőzölöd, és kész is az isteni előétel.

Elméletben elronthatatlan volt, de én ilyen téren nem ismerek lehetetlent.

Hupsz

Szerencsére a malőr után sem kellett szögre akasztanom a kötényt. A FitKitchennek ugyanis nem az célja, hogy kifaragja belőlünk a következő Rácz Jenőt, hanem hogy bekukkanthassunk a sztárséfek világába, és valódi főző tudással gazdagodjunk.. (Például azzal, hogy hogyan kell korrigálni egy váratlan gyoza-krízist.)

A séfek segítettek megmenteni az ételt

Nézd meg, milyen szépek a szálloda felújított szobái >>

Hogy mit tett le elénk Bíró Lajos?!

Amíg mi jóízűen nyammogtunk kemény munkánk gyümölcsén, András már javában sütötte a második előételt. Nem kis megdöbbenésemre a ropogós panírbunda alatt egy igazi kuriózum, a haltej rejtőzött, amelynek az íze leginkább a velőhöz hasonlítható.

A rántott haltej nem egy mindennapi fogás

Jöhet a fő attrakció! Rib Eye steak pikáns zöldségkörettel

Száj nem maradt szárazon, miközben vezető séfünk biztos kezei között a vaskos húsokból illatozó steak kerekedett. Mint a világ dolgaiban úgy általában, Lajosnak a steak helyes sütési módjáról is határozott véleménye volt:

Először öntök alá egy kis zsiradékot. A másik fontos része a dolognak, hogy amikor fölrakjuk a húst, nem kell fontoskodni, meg okoskodni, tilegetni-tologatni. Hagyjuk szépen, hadd süljön! Kialakul egy réteg rajta és csak utána fordítjuk meg.

A sütési technika brutális ízvilágot hozott ki a húsból

Lajos az ebéd alatt sem hagyott minket “felügyelet” nélkül: természetes közvetlenséggel mesélt a szakma visszásságairól és vicces éttermi szituációkról. Talán ez volt a legemlékezetesebb élmény, amit a FitKitchentől kaptam, hogy teljesen más oldaláról ismerhettem meg egy híres séfet, mint mondjuk a tévéadások során.

Összességében a FitKitchen egy szuper családi program

Mostantól havi rendszerességgel szervez majd ehhez hasonló, 2-3 órás főzőiskolákat az Európafit, ahol a nagyszülőktől az unokákig minden korosztályra felejthetetlen időtöltés vár. A teremben akár 18 főt is vendégül tudnak látni, így csapatépítő programnak sem utolsó. 

Nem mondom, hogy a kipróbálása után egyenes út vezet a Michelin-csillagig, de aki egy kicsit is szeret főzni, annak megadhatja a kezdőlökést ahhoz, hogy mélyebben is elmerüljön a minőségi gasztronómia világában.

Tovább a szálláshely oldalára >>

Tudtad, hogy teljesen megújult a Hotel Európa Fit****superior?

Ilyen stílusosak lettek a családi apartmanok

Hévíz családokra hangolt gyógy- és wellness paradicsoma 2020-ban “Az év szállása” lett, ám még a díj felett érzett öröm sem téríthette le a szállodát a folyamatos fejlődés útjáról. Az apartszárny szobái és lakosztályai nem csak új színvilágot és berendezést kaptak, hanem „okos” funkcióval is bővültek.

Megnézem az Európafit kínálatát >>

Mit tud egy okos szoba?

A frissen modernizált apartmanok jelenlét- és mozgásérzékelőkkel vannak ellátva, vagyis amikor belépsz az ajtón, a szoba észrevesz téged, és azonnal áram alá helyezi az elektronikai berendezéseket. Kényelmes megoldás, ráadásul még környezetvédelemből is jelesre vizsgázik.

Kétlégterű exkluzív lakosztály fészekhintával

Ezért éri meg az Európafitbe szervezni a hévízi kikapcsolódást

Útravalónak pedig hoztunk egy cikket Hévíz mesés látnivalóiról >>

(Képek: Szallas.hu, Vámosi Brigitta)


Exit mobile version