Site icon Szallas.hu Blog

A francia riviéra legszebb városai – Cannes, Nizza, Monaco


Azúr partnak, franciául Côte d’Azurnek nevezik a francia riviéra vidékét, amely Marseille-től Mentonig húzódik a Földközi-tenger partvidékén. Elegáns városok, múzeumok és természeti látnivalók sorakoznak a közel 120 km-es szakaszon, lássuk, mi mindent érdemes, vagyis inkább kötelező megnézni, ha arra járunk.

Villefranche-sur-Mer

Ezek a francia riviéra legszebb látnivalói

Cannes

A nemzetközi filmfesztiváljáról ismert városban elég egy sétát tenni a Croisette-en és máris kiderül, miért olyan népszerű hely. Előkelő paloták, drága butikok és pálmafák sorakoznak a sugárúton, és itt található a városi strand is, amely nyáron vonzza a turistákat. Érdemes egy sétát tenni az óvárosban, megnézi a 11. századi őrtornyot, a késő gótikus Notre-Dame de l’Espérance templomot és a román stílusú Sainte-Anne kápolnát. Aki pedig természeti látnivalókra vágyik, pattanjon hajóra és meg se álljon Saint-Honorat vagy Sainte- Marguerite szigetekig. Utóbbi különlegessége, hogy itt raboskodott a francia történelem egyik rejtélyes alakja, a Vasálarcos…

Cannes

Ezè

A francia riviéra egyik legszebb panorámáját kínálja a hegyekbe épült kisváros, Ezè, amelynek egzotikus kertje a legnépszerűbb turisztikai attrakció a környéken. A Monaco és Nizza között található Le Jardin Exotique d’Ezè minden pontjáról mesés panoráma nyílik a tengerre, jó időben még Korzikáig is ellátni.

Kilátás az egzotikus kertből

Grasse

A világ parfümfővárosának is nevezik Grasse-t, a tengerpart körüli dombok mögött megbújó várost, amely jelenleg az ipari parfümgyártás egyik központja. A parfümgyártás hagyománya a 16. századig nyúlik vissza, amikor Medici Katalin francia királyné megbízta egyik tudósát, hogy a Grasse környéki virágokból állítson elő parfümöt. Ezt követően 1533-ban Grasse-ban alapították meg az első parfümlaboratóriumot, napjainkban pedig közel 10000 ember foglalkozik parfümkészítéssel a környéken. Grasse-ban járva érdemes felkeresni a legnagyobb parfümgyárak egyikét (pl. Fragonard, Galimard) és Nemzetközi Parfümmúzeumot, ahol a vásárlás mellett workshopokra és tárlatvezetésre is van lehetőség.  

Fragonard parfümgyár Grasse-ban

Nizza, a francia riviéra fővárosa

Marseille és Genova között félúton fekszik Nizza, Franciaország ötödik legnagyobb városa, amely igazi nyüzsgő és élettel teli hangulatot kínál az ide érkező turistáknak. A Budapestről érkező fapados járatok Nizzában landolnak, ráadásul csodaszép helyen, hiszen a repülőtér a tengerparton található.

És hogy mit lehet itt megnézni? Érdemes felmenni a város tetején lévő Fort Mont-Albanba, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az öbölre és a városra. Az óváros szűk és hangulatos utcái szintén megérnek egy kiadós sétát, ahogy a parton húzódó Promenade des Anglais sétány is. 7 km hosszú strandján pedig bármikor megpihenhetünk.

Nizza és a Promenade des Anglais sétány

Saint-Paul-de-Vence

A 20. század legnagyobb művészei, Matisse, Chagall és Picasso is megfordult Saint-Paul-de-Vence városában, amely ma is fontos kulturális és művészeti helyszín Dél-Franciaországban. Nem közvetlenül a tengerparton, hanem kicsit beljebb, a hegyekben fekszik a középkori hangulatú település, legrégebbi épülete a 12-14. századi őrtorony. Érdemes útba ejteni a Chapelle des Pénitents Blancs kápolnát, amelyet Folon művei díszítik vagy a település szívében található place de la Grande Fontaine teret és szökőkútját. De ha csak céltalanul bolyongunk és el-eltévedünk a szűk kis utcácskákban, akkor sincs nagy gond. Saint-Paul-de-Vence garantáltan elvarázsol! 

Saint-Paul-de-Vence

Saint-Jean-Cap-Ferrat

Strandjai, kikötői és elegáns villái miatt kihagyhatatlan látnivaló Saint-Jean-Cap-Ferrat, de ha csak egyetlen helyet tudtok itt meglátogatni, a Rotschild villa legyen az! A Villa Ephrussi de Rotschild épületében berendezett múzeumban lenyűgöző festmény-, bútor- és porcelángyűjteményt találunk. A villa éke kétségkívül a hatalmas kert, ahol különböző tematikák mentén fedezhetjük fel a mediterrán élővilágot. A kert több pontján rálátni a tengerre és a Villefranche öbölre, amely lenyűgöző látványt nyújt. A séta után érdemes lepihenni és megnézni a zenés szökőkút attrakcióját. Felejthetetlen élmény lesz!

Villa Ephrussi de Rotschild és kertje

Monaco

Egy dél-franciaországi utazás során egy újabb országot is kipipálhatunk, hiszen Monaco a a világ 2. legkisebb országaként ékelődik Franciaország területébe. A mindössze 2 km2 területű városállamban kellemes mikroklíma uralkodik, így sosincs igazán hideg, de a kánikulától sem kell tartani (a nyári átlaghőmérséklet 26 C). Drága szállodák, kaszinók, elegáns üzletek és bevásárlóközpontok sorakoznak Monacóban, ahol az utakon a Ferrarik száma is több, mint amit a szemünk képes befogadni. Monacóban kulturális látnivalóban sincs hiány, érdemes megnézni a hercegi palotát, a Monte-Carlo Casino, valamint az Akváriumot is. Monaco megközelíthető Nizzából vonattal, busszal, de akár hajóval is érkezhetünk a csodálatos öbölbe.

Monte-Carlo Kaszinó

Ez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen több gyönyörű város, pl. St. Tropez, Antibes vagy Menton is megér 1-1 kirándulást. Nektek melyik a kedvenc látnivalótok a francia riviérán?

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version