Site icon Szallas.hu Blog

Gerecsei lombkorona-ösvény – erdő a magasból


Ismét egy lombkorona sétány nyitott Magyarországon; ezúttal a Gerecsében, félúton Süttő és Tardos között. Remek program egy hétvégi kirándulásra, irány a gerecsei lombkorona-ösvény!

Gerecsei lombkorona-ösvény

Ma már számos magyarországi lombkorona-tanösvény, lombkorona-sétányt ismerünk. A teljesség igénye nélkül: Ipolytarnóc, Makó, Pannonhalma, Gyomaendrőd, Sás-vögy. Számuk október 25-én még eggyel bővült, amikor átadták a Gerecse Tájvédelmi Körzetben Süttő és Tardos között a gerecsei lombkorona-ösvényt. A Gerecséről sokszor a Tarján-Csolnok közti dimbes-dombos, szinte már mediterrán hangulatú táj jut eszünkbe. A lombkorona ösvényt azonban már a Gerecsének már a vadregényes részén találjátok. A hegység legmagasabb csúcsához – stílusosan Gerecse, 633 méter – közel találjátok ezt a lombkorona-ösvényt. Mindegy, hogy Süttő, vagy Tardos felől érkeztek, a két falu közti Bikol-patak völgyében kanyargó út nagyjából felénél találjátok a Vöröshíd kirándulóhelyet. Itt pihen az erdőben egy felhagyott kőfejtés.

Lombkorona-ösvény 11 méter magasan

Az egykori kőfejtő területén álló lombkorona-ösvény a földről nézve engem egy hullámvasút kanyarjára emlékeztet. Voltaképpen egy 44 méter átmérőjű kört láttok, amin 105 méter hosszan ismerkedhettek a gerecsei lombkoronaszint ebből magasságról látható élővilágával. 11 méter magasan halad az ösvény. Igazán figyelmes és XXI. századi megoldás a fejlesztőktől, hogy kerekesszékkel is bejárható az ösvény, már ami a lombkorona-ösvény szélességét illeti. A beruházó Budapesti Erdőgazdaság Zrt. szerint 9%-os „lejtésű felívelő” szakaszok vezetnek a vízszintes pihenőszakaszra. Ezt a 105 métert hamar végig tudjátok járni. De ha már eddig eljöttetek, szánjatok több időt a Gerecsére! Másszatok fel a Gerecse-tetőre a kék jelzésen és az erdőgazdasági úton egészen a TV-toronyig.

Gerecsei szálláshelyek

Szintén, ha már idáig utaztatok, ne siessetek és keressetek gerecsei szálláshelyet! Íme, néhány tipp!

Szalma Vendégház Mogyorósbánya

Mogyorósbánya egy csendes zsákfalu Gercse északi nyúlványai alatt.

Szalma Vendégház Mogyorósbánya

Bike Stop Duna Apartman Dunaszentmiklós

Ez a szállás már inkább a tavaszra vonatkozik a szintén közeli Dunaszentmiklóson.

Bike Stop Duna Apartman Dunaszentmiklós

Gete Vendégház Csolnok

Csolnok a Gerecse keleti vége, de kb. másfél óra bicajozás, 30 perc autózás Tardos.

Gete Vendégház Csolnok

Gerecse Vendégház Süttő

8 férőhelyes szállás, talán a legközelebb a lombkorona-ösvényhez.

Gerecse Vendégház Süttő

Nagytabán Vendégház Bajna 

Bajnáról már látni a Gerecse-tető majd’ 700 méteres, fennsíkszerű tetejét. Nyolcan fértek itt el.

Nagytabán Vendégház Bajna 

Majd elfeledtem: a belépés a lombkorona-ösvényre ingyenes! De ne ezért menjetek, hanem mert a lombkorona fölött sétálni olyan dolog, amire mindig is vágyhattatok, ha szerettetek fára mászni.

Még több belföldi szálláshely a szallas.hu oldalán >>


Exit mobile version