Site icon Szallas.hu Blog

Gyerünk a hegyre, hódítsuk meg Európa kedvenc sípályáit!


Síelésre, sífutásra, túrasíre, szánkózásra, snowboardra fel! Gyerünk a hegyre, hódítsuk meg Ausztria, Szlovákia és Lengyelország legszebb, legtechnikásabb sípályáit. Élvezzük Európa csodás hegyeinek és bérceinek téli hangulatát, fantasztikus havas látványát, próbáljuk ki a téli sportok legjobbjait! Gyertek, mutatjuk, hogy szerintünk hová érdemes ellátogatni, ha a téli sportok szerelmesei vagytok.

Fotó: Les Anderson / Unsplash

⇒ Ausztria

Amikor az ausztriai sípályákról beszélünk, akkor főleg a határhoz közeli, a stájer és a karintiai pályákra gondolunk, de egyre népszerűbb Tirol vagy Salzburg tartománya. A természeti adottságainak és történelmi múltjának köszönhetően az utazók számára az egyik legkedveltebb célpont az év bármely szakaszában. Ausztria nagy része az Alpok vonulatain található, így nem is csoda, hogy az ország teljes mértékben síparadicsom. Több mint 20 000 kilométer sípálya, 800 sícentrum, 3500 sílift, és nagyjából 500 síiskola található az országban.

Hochkar

A hozzánk legközelebbi síterepre érkezünk. Egyedülálló mikroklímát találunk itt, ezért akár még áprilisban vagy májusban is mehetünk Bécs mellé síelni egyet. Ha kedvezőtlen a téli időjárás, és ha máshol nem találunk havat, itt biztosan sikerünk lesz. A 20 km-nyi pályarendszeren kedvünkre hódolhatunk a téli sportoknak. Valódi osztrák hangulat, kellemes, otthonos érzetet keltő szállások, barátságos kiszolgálás vár itt minket.

Szállások a közelben ⇒

 

Obertauern

Egy olyan helyre kalauzolunk titeket, ahol a sípályák melletti kis települések alpesi hangulata teljesen biztos, hogy elvarázsolja az utazni és sportolni vágyókat.

Obertauern, Ausztria

Az itteni időjárási viszonyok kiszámíthatatlanok, ez külön izgalmasság teszi az ittlétet. A fenti hó- vagy szélvihar meglepő lehet, miközben tudjuk, hogy csodás időben indultunk el a lenti falvakban található szállásról. Kis kockázattal jár, de higgyétek el, megéri.

Bad Kleinkirchenheim

Egy hely, ahol mindenki megtalálja a kedvére való téli szórakozást. A síelést kevésbé szerető vendégek, vagy aki nem szeret állandóan a pályán lenni, válogathat számos fürdő, wellness és egyéb nem síelős szórakozási lehetőség között. Egy hetes bérlet is kevés, hogy mindent kipróbáljunk, de garantált, hogy a család minden tagja jól fogja érezni magát. Aki ismeri Bode Millert vagy Franz Klammert, annak kedves helye lesz, hisz a nagyágyúk itt versenyeztek és a hüttében maga Franz Klammer is szívesen leül mellénk egy teára.

Még több szállás Ausztriában  ⇒

⇒ Szlovákia

A szlovák síterepek leginkább a közelségük miatt közkedveltek. A családosok, a kezdők és az extrém pályákat szeretőek is megtalálják a számításukat, csalódást nem fognak okozni a szlovákiai sípályák. A felvonók romantikus tájképe, a libegők hangulata képes teljesen kikapcsolni minket a hétköznapi gondolatokból. Sok örömet tartogatnak a sí-, túrasí-, sífutó- és szánkópályáknak.

Chopok Észak – Jasna

A Jasná, Szlovákia legnagyobb, 5 csillagos síközpontja. A jasná szó világost jelent, és nem véletlenül kapta innen a nevét, hisz ragyogó napsütésben fürödhetünk síelés közben.

Jasna, Szlovákia

Az elmúlt években a fejlesztéseknek köszönhetően a felvonókat kicserélték, jelenleg egy hatüléses Dopplemayr lift, három négyüléses, egy kétüléses, egy kabinos és 16 hagyományos felvonó működik csúcsidőben. Az ország leghosszabb pályarendszerén 11,5 km hóágyúzott, 1,8 kilométert pedig éjszakai világítással van ellátva. Jasna legnagyobb turisztikai attrakciója a Burton Snowboard Park, Szlovákia legjobb funparkja. A freestyle kedvelői összesen 14 fém korlátot és egy nagy ugratót használhatnak az Otupné pálya oldalán. De van itt fedett uszoda, két fitnesz-központ is az egyéb pihenésre vágyóknak.

Szállások a sípálya közelében ⇒

Certovica

A Certovica síközpont Liptóújvártól 18 kilométerre délre, Breznótól 22 kilométerre északnyugatra fekszik, az Alacsony-Tátra leglátogatottabb helye. Certovica 4 jelzéssel ellátott lesiklópályával rendelkezik. A lesiklópályák egyes részeit hóágyúzzák. A sípályák mentén 4 felvonó működik, és két új sífelvonó pedig a Certovica elnevezésű menedékházhoz vezető út fölött üzemel. A síközpontban a sífutásra alkalmas 3, 4, 5, és 7,5 kilométer hosszú pályákat találunk. De a kisebbekkel szánkózásra és síalpinizmusra alkalmas terepre is mehetünk.

Szállások a sípálya közelében ⇒

 

Jasenská dolina Síközpont

A Nagy- Fátrai völgyek egyik legszebb gyöngyszeme 12 km-re található Túrócszentmártontól, 540 m tengerszint feletti magasságban. Az északi lejtői kiválóan alkalmasak kezdő és haladó síelők számára is. Jasenská-völgy a sífutó kedvelt helye, de számos hegyi turisztikai adottságok is alkalmassá teszik a pihenni és sportolni vágyók számára. A síszezon az éghajlati viszonyoktól függően alakul, december közepétől március végéig. A központba SKIBUS szállítja a vendégeket Vrutky-ból.

Szállások a sípálya közelében ⇒

Ócsad Sportcentruma

A község központjában találhatjuk az üdülési, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket kínáló Sportcentrumot. Ócsad Szlovákia északi részén található, fantasztikus környezettel, számos turisztikai lehetőséggel. Az egyik legkedveltebb attrakciónak számít a központban az éjjeli síelésen, snowboardozáson kívül még a Snowtubing. A megvilágított sípályának köszönhetően éjszakai síelés is van lehetőség, minden nap 16:00 és 20:00 között.

Még több szállás Szlovákiában ⇒

Fotó: Natia Rukhadze /Unsplash

⇒ Lengyelország

Az utóbbi években 40 új felvonó épült Lengyelországban, ami természetesen hozzájárult ahhoz is, hogy a téli sportok szerelmesei szívesen válasszák a lengyel sípályákat. Az időjárás függvényében automatikusan beindul a mesterséges behavazása a területnek, így egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy az enyhébb hetekben hó nélkül maradunk.

Szczyrk

A „Scsirk”-nek ejtendő síterep a Beszkidek, a Skrzycne és a Klimczok hegyek között terül el, s az itt található télisport-központ a viszonylag gyengébben fújó szél miatt is közkedvelt. A síterepen számos különböző nehézségű pálya található, a profiknak való FIS pályától a gyerekek tanulópályáiig. A pályák egy része snowboardozásra is alkalmas, de van itt síugrósánc és sífutópálya is. A Dunajec folyó közelében lévő Niedzica, azaz Nedec vára a trianoni békeszerződésig Magyarországhoz tartozott. Számos legenda is kapcsolódik hozzá, az egyik szerint a vár 1946-os látogatója Berzeviczy Sebestyénnek és nejének utódja volt, aki az utolsó inka uralkodó leszármazottja volt, s itt rejtette el őse 1797-ből származó végrendeletét. Két síelés között talán mi is „kincsvadászok” lehetünk 😉

Szállások a közelben ⇒

 

Zakopane

Zakopanéban több mint 100 éves hagyománya van a síelésnek. A lengyel síelés bölcsőjének és fővárosának hívják. A 40 milliós ország egyik legismertebb téli üdülőhelye.

Síközpont a Tátrában

A környékén szinte minden síelésre alkalmas dombra és hegyre lifteket és sípályákat építettek. A Tátra lengyel oldalán a hótakaró a legnagyobb vastagságot márciusban éri el, ilyenkor a tavaszi napsütésben a legjobbak a síelési viszonyok. A hóréteg legtovább a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch) tart ki. Zakopanénak a Krokwia és a Nolsal lábánál fekvő része a tradicionális lengyel síelés központja, ahol többek között síugrósáncok, téli stadion és futópályák találhatóak.

Mesés szállások Zakopane városában ⇒

Wierchomla

A Wierchomla és Muszyna-Szczawnik közötti síközpont felszereltségében és szolgáltatásaiban talán a legmodernebb az egész országban. A hó novembertől egészen áprilisig alkalmas a síelésre. Két ülő- és hét húzólifttel működő, 10 kilométeres pályarendszert Wierchomla Mala településről lehet megközelíteni. A nagyobb pályákon hóágyúval biztosítják a hóréteget, a kisebb felvonók pedig a lankás tanulópályák megközelítését segítik. A kisebb, lankásabb pályákon síiskola is működik.

Még több szállás Lengyelországban ⇒

 


Exit mobile version