Site icon Szallas.hu Blog

Gyönyörű őszi kirándulóhelyek Magyarországon, melyek ilyenkor a legszebbek


„Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem” – írja Petőfi Sándor, s mi csak egyetérteni tudunk hazánk egyik legnagyobb költőjével. Az ősz valóban csodaszép évszak, hisz a színek ilyen orgiáját más évszakban talán nem is láthatjuk. A fák lombjai vörösbe, aranyszínbe és rozsdára váltanak, érik a vadgesztenye, aminek terméséből ismét készíthetünk játékfigurát, s a bokáig érő avarban hatalmasakat lehet ugrándozni. Túrázni, a természetet felfedezni is a szép őszi hónapok a legjobbak, hisz a tikkasztó hőség már messze jár, ám az idő még kellemes a szabadtéri programokhoz. Összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – olyan őszi kirándulóhelyek kerülnek bemutatásra hazánkból, melyek mindegyike tökéletes úti cél családi vagy páros kiránduláshoz ősszel belföldön. 

Gyönyörű őszi kirándulóhelyek Magyarországon

Gyönyörű őszi kirándulóhelyek Magyarországon, melyek ilyenkor a legszebbek

1. Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hazánk legnagyobb arborétuma. Ez az a hely, amit lehetetlen megunni. Bármelyik évszakban is keresitek fel, megdöbbentően szép és változatos látnivalók sokasága köszön rátok a kacskaringós sétautak, tavak, kis szigetek és faóriások között. Bár már sokszor láttam, mégis mindig gyermeki izgalom fog el a kis vízimalom láttán, de a romkert és a mocsári ciprus gyermekcsoportot formázó gyökerei is elvarázsolják a látogatót. Kötelező meglesni a Pálmaházat, ahol monumentális trópusi növények élnek

Cím: 2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2-4.

Nyitva tartás: Egész évben hétfőtől vasárnapig 08.00 – 18.00

Jegyárak:

A Vácrátóti Arborétum közelében ezt a szálláshelyet ajánljuk: Libra Hotel Veresegyház***

A Libra Hotel Veresegyház 2019-ben elnyerte a rangos Év Szállása 2019 – Népszerűségi Díj III. helyét, amely máris sokat elárul a hotel színvonaláról. A Medveotthonhoz is közel fekvő szálláshely sokféle wellness szolgáltatást kínál, így például masszázsok, szaunák és jacuzzi is hozzájárulnak a vendégek tökéletes pihenéséhez. A hotel bababarát szálláshely, ahol minden fontos babagondozási kelléket megtalálsz, ráadásul 2 éves korig ingyenes az itt-tartózkodás.

2. Dobogókő

A Visegrádi-hegységben található az ország egyik legismertebb kirándulóhelye, Dobogókő, melyet ősszel is rengeteg bakancsos és motoros turista keres fel. Legismertebb pontja a kilátó, amelyről 699 méter magasból csodálhatjuk meg a távolban kanyargó Dunát és a környező tájat. Megpillanthatjuk a Vadálló-köveket, a Prédikálószéket, szemben velünk a Rám-hegyet. Dobogókő számtalan túraútvonal kiinduló- és végpontja is. A nagy túrák után igazán jólesik mindenkinek egy tányér forró gulyás vagy rétes a turistaháznál vagy kis büféknél.

Dobogókő

Ha Dobogókő közelében keresel szállást családnak vagy pároknak, ezt ajánljuk: Mákvirág Ház Zebegény

A Mákvirág Ház Zebegény ideális szálláshely minden családnak és párnak a Dunakanyarban, akik a természet közelségét, a csendet és nyugalmat keresik. A vendégház wellness szolgáltatásokat is kínál, s hogy az üdülés még tökéletesebb legyen, kutyusotokat ingyenesen magatokkal vihetitek.

„Jól megközelíthető – minden kényelmes, a nagy terek kellemesek -, az eklektikus berendezés a szívünkhöz különösen közel áll. Az állatbarát szállás minden előnyét megtapasztalhattuk.” (Vendégértékelés a szallas.hu oldalán) 

Még több gyönyörű kirándulóhely Budapesten és a környékén >>

3. Gemenci erdő

A gemenci erdő a legnagyobb összefüggő ártéri erdő a Duna teljes hosszán, mely egészen különös világ. Mivel a kis szintkülönbség miatt itt lassú a Duna folyása, szigetek és holtágak tarkítják ezt az élőhelyet, ennek köszönhetően pedig rendkívül gazdag az állatvilága. Bizonyára te is hallottál már egyedülálló gímszarvas állományáról és a fekete gólyákról, melyek szinte védjegyei a gemenci erdőnek. Szerencsére ezt a csodás természetvédelmi területet turisták is bejárhatják bakancsban, kerékpárral, vízi úton, sőt, lovas kocsival, hisz sok tanösvény került itt kialakításra.

Aki ide látogat, először a Pörbölyi Ökoturisztikai Központot keresse fel, mert a legtöbb túra innen indul, illetve a gemenci kisvasútnak is itt a végállomása. Az Ökoturisztikai Központ Pörböly határában, az 55-ös főút mellett található, autóval az M6-os autópályán, Baja irányában lehet elérni. A pörbölyi vasútállomás közvetlenül a létesítmény mellett található. A gemenci erdő ősszel is az egyik legszebb kirándulóhely Közép-Magyarországon. 

Gemenci erdő

A gemenci erdő közelében ezt a szálláshelyet ajánljuk: Vadászkürt Vendégfogadó Alsónyék

A Vadászkürt Vendégfogadó Alsónyék épülete a tájegységre jellemző hagyományokat őrzi, a „sárközi módos gazda” lakóháza. Ha szereted a falvak csendjét, nyugalmát, a természet közelségét, akkor ez a falusi szálláshely nagyon fog tetszeni. Ideális szállás családoknak, pároknak a gemenci erdő közelében, sőt, még az egyedül utazókra is gondoltak: számukra egyágyas manzárdszoba található itt. A vendégfogadóban házi kedvenceidet is szívesen látják, cicát, kutyust magatokkal vihettek. 

4. Szilvásvárad

Szilvásvárad a Bükk egyik ékszerdoboza, mely szépséges látnivalóinak köszönhetően generációk óta az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Észak-Magyarországon. Ide látogatva megismerhetjük a hazánkban egyedülálló pisztrángtelepet, itt található a híres Lipicai Ménesudvar, a Milleniumi Kilátó, és persze a mindenki által ismert Szalajka-völgy, mely természeti csodák egész kis tárháza. Egyik legszebb látványossága a Fátyol-vízesés, mely a hegy gyomrából fakad, s több lépcsőn lezúdulva gyönyörködteti a szemet. Érdemes felülni az erdei vasútra, amely ezen a csodás tájon átrobogva a Gloriett-tisztásig visz, innen pedig rövid sétával elérhetjük az istállóskői ősemberbarlangot, mely rendkívül érdekes látnivaló.  

Szilvásvárad

Ha üdülést tervezel Szilvásváradon, itt foglalj szállást a Szalajka-völgy közelében: Páratlan Apartmanház Szilvásvárad

A Páratlan Apartmanház Szilvásvárad a település központjában, a Szalajka-völgy bejáratától sétatávolságra található. Ez az egyik legjobb szálláshely családoknak és pároknak a Bükkben, mivel egész évben nyitva áll a vendégek előtt, akik a modern kor igényeinek megfelelő felszereltségű, külön bejáratú, kényelmes apartmanokban és szobákban pihenhetik ki az aznapi túrázást, kirándulást. A Páratlan Apartmanház bababarát szálláshely Szilvásváradon, ahol 3 éves korig ingyenesen tartózkodhatnak a gyerekek. Örömhír lehet, hogy cicát, kutyát is szívesen fogadnak.

TIPP: Különleges lehetősége az itt megszálló vendégeknek, hogy üdülésük időtartama alatt 15% engedményt kaphatnak a pisztrángételeiről híres szilvásváradi Fenyő Vendéglőben.

5. Hubertlaki-tó, Bakonybél

A sejtelmes Hubertlaki-tó Bakonybél közelében, az erdő mélyén található, nem messze attól a vadászháztól, melynek elődje, az egykori hubertlaki vadászkastély állt. A tavat a bakonyi Gyilkos-tónak is nevezik, mivel erdélyi testvéréhez hasonlóan csillogó víztükrét megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai. Ezek a mélyből kinyúló kezekre emlékeztetnek, a tó hangulata ettől igen különös és félelmetes. A Hubertlaki-tó az egyik legszebb kirándulóhely a Bakonyban, ahol béke, csend, szitakötők, lepkék és madárcsicsergés várja a turistákat.

Hubertlaki-tó

Ez az egyik legjobb szálláshely Bakonybélben családoknak: Bakonyi Kemencésház Bakonybél

A Bakonyi Kemencésház Bakonybél remek szálláshely a Hubertlaki-tó közelében nagyobb családoknak, társaságoknak, hiszen 6 fős apartmannal is rendelkezik. A bababarát szálláshely, amely 2 éves korukig ingyenesen fogadja a gyerekeket, sok élménnyel ajándékozza meg a falusi turizmust kedvelőket. A házigazdák saját kertből fogyasztható zöldséggel, gyümölccsel és kemencében sült finomságokkal várják a vendégeket egész évben. S ha ez nem lenne elég, a kertben kemencés pajta áll fa tüzeléses szaunával, asztalokkal, grill kerttel. 

6. Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

A Folly Arborétum és Borászat a Balaton északi partjának egyik legszebb látnivalója, melyet ősszel is érdemes felkeresni. A Folly – család több, mint 100 éve gondozza és fejleszti a dédapa által alapított arborétumot, mely főként fenyőféléknek, cédrusoknak és ciprusfáknak ad otthont. Nem egy közülük már „nagyapai” korban van, s monumentális méreteivel ámulatba ejti a látogatókat. Az arborétum lejtőiről varázslatos panoráma nyílik a Balatonra, melyet pihenőszékekben ejtőzve is megcsodálhattok, de gyerekek számára bizonyára izgalmasabb lesz a sok különleges fajáték kipróbálása. A kertben étterem is működik, így a családi étkezés sem lehet gond, sőt, kóstolójegyet váltva megízlelhetitek saját készítésű boraikat is. 

Folly Arborétum és Borászat

Cím: 8257 Badacsony, Kápolnavölgyi út 25.

Nyitva tartás: Egész évben, hátfőtől vasárnapig 10.00 – 22.00

Jegyárak:

Ha Badacsonyban keresel szállást, itt foglalj: Kati Apartman Nemesgulács

A Kati Apartman Nemesgulács az egyik legjobb vendégház Badacsony környékén, a Tapolcai-medence nyugalmában. Bababarát szálláshelyként gyerekágyat, etetőszéket és kiskádat biztosítanak, s szívesen látják négylábú kedvenceidet is. Így ír róluk egy elégedett vendég a szallas.hu oldalán:

„A szállás minden szempontból tökéletesen megfelelt az igényeinknek, a párommal remekül éreztük magunkat. A szállásadó hölgy mindenben a segítségünkre volt, nem beszélve arról, ahogyan érkezésünkkor néhány perc alatt sikerült megoldania a figyelmetlenségünkből kialakult problémát: a párom a buszon felejtette egy csomagját, de a szállásadó hölgy minden szálat megmozgatott, így néhány perc leforgása alatt megoldódott a helyzet, melyért nagyon hálásak voltunk. A szállás nagyon szép, tiszta, csendes, tágas és kényelmes, pihenésre és túrázásra is tökéletesen alkalmas állomás, mivel több hegy gyalogosan is elérhető távolságban van. Bárkinek bátran tudom ajánlani a Kati Apartmant, köszönjük szépen a csodás napokat.”

7. Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum – más néven Pepi-kert – a Körös-vidék egyik legnépszerűbb látványossága. 1600 fa- és cserjefaj él itt, s mivel nagyrészük lombhullató, ősszel színek egész orgiája kápráztatja el a látogatókat. Ha úti célt kerestek egy őszi kiránduláshoz, ide feltétlenül gyertek el. Az arborétumban 3 izgalmas, különböző időtartamú útvonalon sétálhattok végig. Az egyórás kis körtúrán meglátogathatjátok a mamutfenyőt és a különleges Mini Magyarország Makettparkot is, míg az Óriás Körtúrán a kilátót és a hajókikötőt is útba ejthetitek. Keressétek fel a Varázstanyát, vagy próbáljátok ki a vízi tanösvényt.

Cím: 5540 Szarvas, I. külterület

Nyitva tartás: Egész évben, hétfőtől vasárnapig 08.00 – 19.00

Jegyárak:

Szarvasi Arborétum

Szarvason az arborétum közelében ezt a szállást ajánljuk családoknak, pároknak: Három Barát Vendégház Szarvas

A Három Barát Vendégház egész évben várja a Szarvasra látogatókat. Az igényes, modern berendezésű szálláshely önálló ház saját konyhával, mely ideális választás nagyobb családoknak, társaságoknak. Egyidejűleg 9 vendéget tudnak fogadni, akik teljes kényelemben, egy tökéletesen felszerelt házban tölthetik pihenésüket. Így vélekedik róluk a szallas.hu oldalán egy vendég, aki szép élményekkel távozott tőlük:

„Kedvesek voltak a tulajdonosok. Szép rend és tisztaság fogadott Bennünket! Kényelmesen elfértünk a gyerekekkel és sok-sok izgalmas program elérhető a közelben.”

8. Zselici Csillagpark – Zselickisfalud

Ha olyan úti célt keresel egy szép és tartalmas őszi kiránduláshoz, ahol a természettel teljes összhangban, a civilizáció zajaitól pedig tökéletesen eltávolodva pihenhetsz, a Zselic a te helyed. A Zselici Csillagpark a Zselici Csillagoségbolt-parkban található létesítmény, ahol a természet és az Univerzum csodái iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek számára kínálnak érdekes programokat.

A Csillagpark egy bemutató csillagvizsgálóból, a hozzá tartozó kilátóból, valamint erdei pihenőpontokból áll, s egyik célja, hogy bemutassa az érintetlen csillagos égbolt szépségeit és a fényszennyezés hatásait. Nappali, vezetett erdei túrák alkalmával a kirándulók megismerkedhetnek a Zselic élővilágával, a táj kultúrtörténetével, az erdő- és vadgazdálkodás alapjaival. A 25 méter magas, faszerkezetű kilátó felső szintjéről derült időben még a Badacsony, a Mecsek és a horvátországi Papuk-hegység is látható.

A Zselici Csillagpark nyitva tartásáról, programjairól és jegyárairól itt tudsz tájékozódni >>

Zselici Csillagpark

Ha szállást keresel a Zselicben, itt foglalj: Zöld Oliva Apartman Bárdudvarnok

Ha imádod az állatokat, a Zöld Oliva Apartman Bárdudvarnok szálláshelyen otthon fogod magad érezni. Erről gondoskodnak majd az itt élő lovak, kutyák, cicák, tyúkok és libák. Mivel a szálláshely kiemelten állatbarát, saját kutyusodat is magaddal viheted. Az apartman önálló ház saját konyhával, ahol egyszerre 4 vendég lakhat kényelmesen. 

Az őszi hónapok remek lehetőséget kínálnak arra, hogy felfedezd Magyarország eddig ismeretlen tájait, erdőségeit. Bármerre is veszed az irányt, érdemes több napot is eltöltened az adott helyen, hogy ne maradjon ki semmilyen látnivaló és program.

A szallas.hu gazdag kínálatában te is megtalálod majd a legjobb szálláshelyet családi vagy páros üdüléshez belföldön, s a foglalás csak néhány kattintás >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version