Site icon Szallas.hu Blog

Hajósi Pincefalu – 10 kulisszatitok és érdekesség Európa legnagyobb pincefalváról!


A Hajósi Pincefalu felkeresése sokak számára bakancslistás program, hiszen igazán különleges látványt nyújt a magyarországi pincefalu, amelyet 1200 présház alkot. Ha tervezed, hogy Hajósra látogatsz, mutatjuk, mit érdemes tudnod a pincékről, és merre kirándulj a környéken! 

Európa legnagyobb pincefalva és a Hajós-Bajai Borvidék

A Hajós-Bajai Borvidéket 14 település alkotja, ebből három sváb település, Hajós, Császártöltés, és Nemesnádudvar a Hosszúhegyen fekszik. A Hajósi Pincefalu, sokak által ismert és szeretetett hazai látványosság, évente több ezren kíváncsiak rá, köztük a borturizmus szerelmesei is. Érdemes tudni, hogy 50-50% a fehér-kékszőlő aránya, Hajóson 65% kékszőlő.

Foglalj szállást Hajós környékén! 

Hajós Európa legnagyobb pincefalva, jelenleg nagyjából 1200 présház alkotja, így szinte teljesen elkülönült települést alkot Hajós városától 3 km-re. Napjainkban a meghatározó szőlőfajták a Cabernet savignon, Kékfrankos, Zweigelt, Olaszrizling, Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, és a Chardonnay. 

Hajósi Pincefalu

Hajósi Pincefalu – 10 kulisszatitok és érdekesség, amiről még nem olvastál

Présházak a Hajósi Pincesoron
Szent Orbán szobra, Hajósi Pincefalu

Hogyan közelíthető meg a Hajósi Pincefalu?

Autóval – Hajós Budapesttől 160 km távolságra fekszik, ez autóval nagyjából 2 órás út az M6 és 51.-es úton, vagy az M5 és 54.-es úton keresztül. 

Busszal – Autóbusz járatok Budapest Népliget autóbusz-pályaudvarról kecskeméti átszállással, vagy egyenesen Kecskemétről indulnak Hajósra. Itt a Hajósi pincék nevű megállónál kell leszállni a buszról. A menetidő Kecskemétről nagyjából 1 óra 45 perc. 

Vonattal – A településre nem közlekedik vonat. 

Hajósi Pincefalu

Top 5 kihagyhatatlan látnivaló Hajós környékén

Ha a Hajósi Pincesor mellett kíváncsi vagy a környék látnivalóira, az alábbi 5 program és látnivaló mindenképpen kerüljön fel a listádra!

1. Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum (Kiskőrös)

Petői szülőháza 1780 körül épült, ma az épületben a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum működik, amelyben közelebbről is megismerkedhetsz Petőfi gyermekkorával, és életművével. A házban a család bútorai közül egy ágy, egy régies szekrény, több faragott sarokpad, és konyhai felszerelés sorakozik.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

2. Paprika Múzeum (Kalocsa)

A kalocsai Paprika Múzeumban többet tudhatsz meg a kalocsai fűszerpaprika és a magyar fűszerpaprika-termesztés történetéről, illetve arról, hogy a palánták nevelésétől az értékesítésig milyen munkafolyamatok vezetnek. A gerendákra akasztott több ezer fűszerpaprika füzér látványa, és a paprikaillat biztosan meggyőz arról, hogy érdemes volt ide ellátogatni. 

Paprika Múzeum

3. Pintér Művek Haditechnikai Park (Kecel)

A keceli Haditechnikai Park akár egynapos programhoz is kiváló választás, a kiállított tárgyak között egy interkontinentális ballisztikus rakétahordozó, egy Draken fedőnevű vadász-bombázó repülőgép, egy MiG-23-as vadász-bombázó repülőgép és egy Belgiumból hozott páncélozott felderítő gépjármű is szerepel. 

Pintér Művek Haditechnikai Park

4. Pincesor (Nemesnádudvar) 

 A Nemesnádudvari pincesoron, ahol ma 500 pince található, a sváb kultúra jellegzetes ismertetőjeleivel találkozhatunk. A kis ablakú, nagy ajtajú pincékben meg lehet tekinteni a hajdani borászati eszközöket, a legnépszerűbb helyi borok a Kadarka, Chardonnay, vagy éppen a Rajnai rizling. 

Pincesor, Nemesnádudvar

5. Császártöltési pincesorok (Császártöltés)

A császártöltési pincékről a legkorábbi írásos feljegyzés 1750-ről származik, ma a Főkáptalani pincesor, a Káposztáskerti pincesor, a Kis-sori pincék, a Vidám sori pincék és az Erzsébet utcai pincék a település részei. A pincék többsége 15-20 méteres, találni köztük olyan épületet is, ahol a löszfalú boltívek is megmaradtak. 

Pince, császártöltési pincesor

Nem is maradt más teendőd, foglalj Hajóson szállást a Szallas.hu kínálatából, és add át magad a helyi látnivalóknak

A közelben található szekszárdi borvidéket se hagyjátok ki:

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version