Site icon Szallas.hu Blog

Hangulatos borteraszok a Balaton-felvidéken


Itt a nyár, irány a Balaton-felvidék, ahol a badacsonyi borvidék páratlan panorámájú borteraszai és a bazaltos talajon növő szőlőből készített borai várnak ránk. Aki szeretné megismerni, megtapasztalni és megérteni a hazai bor varázsát, annak a bor születési helyén kell azt megkóstolnia, páratlan természeti környezetben, jó társaságban. Indulhatunk?

Badacsony

Pláne Badacsony borterasz – Badacsonytomaj

Egy nádtetős, bazaltfalas, lekerített ablakokkal díszített épülethez érkezünk, amely a Balaton-felvidék egyik legklasszabb borteraszának az új otthona. A nádtetős épület egy „csodabogár”, s ha nem tudnánk, hogy a 21. század modern lendülete lakik benne, könnyen összetéveszthetnénk a múlt század családias hangulatú vendéglőivel.

A csaknem feledésbe merült épületbe és persze a badacsonyi borvidékbe egyből bele fogtok szeretni, mint ahogy azt új tulajdonosai is tették. S amellett, hogy a környezet is gyönyörű, a Badacsonyi borvidék válogatott borai, kóstolósorokkal, borkorcsolyákkal, egy kis mesével és kifejezetten jó kávéval várnak mindenkit. A környék kicsi és nagy, ismert és még ismeretlen pincéinek borai sorakoznak fel ezen a helyen, miközben remek történetekkel szórakoztatnak titeket. S hogy mit rendeljetek? Budai zöldet, bakatort vagy kéknyelűt – vagyis őshonos magyar fajtákból készült borokat, amik ma már ritkaságnak számítanak.

Cím: 8261 Badacsonytomaj, Park u. 18.

Szállások Badacsonyban >>

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

Vannak borászok, akik nagy bátorsággal és szakértelemmel újragondolják a szőlő művelését, a bor készítését és újra fogalommá teszik a Balaton-felvidéki borokat. Így történhetett meg, hogy Török Csaba kis híján tabukat dönget a szőlő minőségi művelésének érdekében. A legjobbat szeretné megalkotni minden áron, akár fehérborról, akár vörösről van szó.

A Badacsonyi régióban minőségi vörös bort kezdett el készíteni, ami korábban a filoxéravész és az elmúlt negyven év egyszerűbb, nagyüzemi gazdálkodásának köszönhetően tűnt el. S közben létrejött a 2HA, amelynek nevéhez fűződik az ősi etruszk gyökerű szőlőfajta, a sangiovese újrahonosítása, mely már a római időkben gyökeret vetett Pannóniában. A sangiovese-szőlőcsalád általuk termesztett klónja adja Toszkánában a brunellót, ami a világ egyik legismertebb vörösbora. A 2HA Tabunello néven készíti belőle vörösborát, mely mindenki kedvence lesz, miután megkóstolja.

Cím: 8284 Kisapáti, Szent György-hegy

Szálláshelyek Kisapátiban és környékén >>

Aklan Családi Pince – Lesencetomaj

Találtam egy helyet nektek, ahol miközben a Balaton-felvidék ízes fehér-, rozé- és vörös borait kóstoljátok, megcsodálhatjátok a tanúhegyeket és a Balaton fenséges csillogását.

Az Aklan családi pincében ezenfelül személyesen a borász vezetésével ismerhetitek meg a borok tüzes világát illetve a pince titkait. Természetesen az élményeket is lehet fokozni, mert a ház saját húskészítményeit és házi sajtjait kóstolhatjátok a finom borok mellé. Ezen felül kipróbálhatjátok a különböző gyógynövényekkel ízesített borokat, vörösbor eceteket illet további borászati/szőlészeti termékeket. A különleges gasztronómiai és borászati élményeket pedig azoknak sem kell nélkülözni, akik autóval érkeznek, hiszen rájuk is gondolva zöldszőlőléből (verjus) készült limonádét kínálnak.

Cím: 8318 Lesencetomaj, GPS 46.85381,17.35126

Szállások Lesencetomajon és környékén >>

Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Badacsonyörs

A Folly Arborétumhoz vezető táblák mellett pont úgy bújik meg az apró Csendes Dűlő-felirat, mint amilyen szerény maga a borterasz. Semmi tolakodó felhajtás, csak őszinte vendégszeretet és egyszerűség. Igaz, oda nem is kell nagy reklám, ahol ilyen látvány fogadja a vendéget!

A Badacsonyt és a tavat is elénk táró panorámát nyújt a hely. A teraszon az asztaloknál, nyugágyaknál, vagy a sziklák közé rejtett párnákon üldögélve kóstolhatjátok meg a hely finom borait. Hétvégékre mindenképp előre jelentkezzetek be, mert a Csendes Dűlőnek egyértelműen bérelt helye van a legjobb balatoni teraszok között. Az élményre pedig a borászat kéknyelű-olaszrizling-szürkebarát szentháromsága teszi fel a pontot. A Csendes Dűlő új teraszán programokkal, például élőzenével is készülnek a nyárra és a tervek szerint néha a bogrács alá is begyújtanak majd.

Cím: 8257 Badacsonyörs, Hegyalja út 69.

Badacsonyi szállások >>

Laposa Borbirtok – Badacsonytomaj

A Laposa név már fogalom a Balaton-felvidéken. Laposa Bencét és családját semmi nem tántorítja el attól, hogy a Badacsonyt nem csak ország-, hanem világszinten is elismert és felismerhető bortermelő régióvá tegye. Boraik tiszták, kifinomultak, karakteresek.

A Laposa Pince terasza alighanem a legszebb helyen van a környékbeli borászatok között, amelyre az letisztult, egyszerű berendezés a jellemző. A pince borai a vulkanikus hegyek legjobb területein elhelyezkedő szőlőkből készülnek, a borvidéki hagyományoknak megfelelően fehérborok. S amit mindenképp kóstoljatok meg az az olasz- és rajnai rizling, szürkebarát, kéknyelű, juhfark, sárgamuskotály, furmint és hárslevelű.

Cím: 8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.

Badacsonyi szállások >>

Majtényi-présház, Szent György-hegy

Szászi Birtok – Szent György-hegy

A Szászi Birtok teljesen eggyé vált a Szent György-heggyel. A Balaton látványa, a szőlőtőkék, madarak, hangulatos házak, faasztalok, a hatalmas diófa az udvaron végtelen nyugalommal, romantikával és szeretettel várja a kóstolni és pihenni vágyókat.

A Szent György-hegy egyébként is a Balaton-felvidék egyik igazán érintetlen, nyugodt és vadregényes helye, s ha belegondoltok, hogy ezen a helyen a Keszthelyi-hegységtől a Somlóig húzódó panoráma közben bort is kóstolhattok, akkor soha többet nem akartok külföldre utazni. A Szászi birtokon tehát minden adott a kikapcsolódáshoz, a csendet csak a madárcsicsergés, gyereknevetés, pohárkoccanás és bizonyos időközönként egy-egy baráti üdvözlés töri meg. A birtokon pedig előzetes bejelentkezéssel borkóstolásra, vacsorára is van lehetőség.

Cím: 8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.

Szállások a Szent György-hegyen és környékén >>

+ 1 Majthényi Présház – Balatonlelle

Bortúránk utolsó állomásához elhagyjuk a Balaton-felvidéket és a Balatonlelle déli részén, a Kishegyen található a Majthényi Présházhoz utazunk. Az egykori vincellérház ma étteremként üzemel. Az épületet 1784-ben a Majthényi család építtette, ahogy a mellette lévő barokk kápolnát is, amit Szent Donát, a szőlőgazdák védőszentjének tiszteletére szenteltek fel.

Az étterem alatt található régi pincében barrique-hordókban érlelik a Konyári család legjobb vörösborait. Az étteremben pedig a magyar specialitások mellett, a modern gasztronómia újdonságait kóstolhatjátok, amit az ahhoz illő minőségi Konyári borral öblíthettek le. A teraszról a déli part legszebb kilátása tárul elétek Keszthelytől Balatonfüredig.

Cím: 8638 Balatonlelle-Kishegy, Panoráma utca

Szállást keresel Balatonlellén? Itt tudsz nézelődni >>


Exit mobile version