Site icon Szallas.hu Blog

Busójárás Mohácson – A busóprogramok színe-java


Nincs még programotok február végére? Akkor feltétlenül kerüljön be a naptáratokba a mohácsi Busójárás, amely 2020. február 20-25.-ig különféle hagyományőrző programokkal teszi színesebbé a farsangolást. A busójárás egy XVIII. századi népszokás, amely napjainkra egy kissé más ruhát öltött magára, de bizonyos elemek ma is hűen idézik meg az egykori hagyomány elemeit. Kár lenne kihagyni! 

Hangulatos busómaszkos farsangolással vár a mohácsi Busójárás

Tudtátok?

A monda szerint „a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról” – olvashatjuk a Busójárás weboldalán!

Szállások Mohácson >>

Busójárás Mohácson – Színes programokkal készülnek 2020-ban is

A programok között előadások, zenés és táncos programok szerepelnek, emellett elmerülhettek a busójárás minden kis szegletében. Megismerhetitek a busójárási eszközöket, a busómaszk faragók munkáját, részt vehettek látványfaragáson, és próbára tehetitek a tánctudásotokat is a táncházakban. 

A tamburazenekarok, tánccsoportok és busócsoportok bemutatóit szintén érdemes lesz megnézni. A látványfőzés, a busólakodalmas menet, a busófelvonulás, a busóavatás, a maszkfaragó bemutató, a szekérdíszítés, a dudások és busók bemutatói, és a busók csónakos átkelése a Dunán is izgalmas programnak ígérkezik. 

Érdekesség! 

Amit semmiképpen nem hagyhattok ki a programkavalkádból: 

Népzenei koncertek és kézműves vásár Mohácson!

A Busójárás alatt számos koncerten vehettek részt. Fellép majd a Söndörgő, a Vujicsics együttes, a Dunavkinje, a Vizin zenekar, Csonka Balázs és bandája, Versendi Kovács József és zenekara, a Kis Kata zenekar, a Maszkura együttes, a Korona zenekar, Komšiluk együttes, és az Orkestar Selo zenekar is. 

A belvárosban pedig népművészeti és kézműves vásár várja azokat, akik szívesen csemegéznének a vásári kínálatból, és mindenképpen néhány szép portékával szeretnének hazatérni. 

Busójárás – Programok gyerekeknek!

A gyermekek számára is sok izgalmat tartogat a mohácsi Busójárás. A helyi iskolások és óvodások mellett a látogatók is maszkot öltenek, és a kisbusók is farsangolnak. 

A rendezvény során érdemes megnézni a gyermek tánccsoportok fellépését, az ALMA együttes koncertjét, és a Csizmás kandúr színházi előadást, de lesz kézműves foglalkozás, és népi játszóház is.

Kiállítások, és más kísérőprogramok

A Busójárás során érdemes felkeresni Mohács múzeumait és kiállítóhelyeit, mert számos színes programmal készülnek. Mi fér bele az ötnapos programba? 

Emellett a mohácsi népi iparművészek és kézművesek látogatható műhelyeiről is érdemes tájékozódni a Busójárás weboldalán

Részletes program leírást és videot a Szallas.hu programok oldalán találtok.

Szállások Mohácson

A Busójárás hihetetlenül népszerű esemény, amelyre az egész országból, sőt, a szomszédos országokból is érkeznek érdeklődők. A szállásokat érdemes mihamarabb lefoglalni, hiszen ebben az időszakban a környező településeken is hamar elfogynak a legjobb szálláshelyek! 

Szállások Mohácson >>

Érdekességek és látnivalók Mohács környékén

Ha a Busójárás ideje alatt felfedeznétek Mohács környékét, akkor a városban nézzétek meg a Szent Miklós Vízi- és Taposómalmot, a Busóudvar Múzeumot, és a Kanizsai Dorottya Múzeumot és egyetek egy jót a Korona étteremben

Pécsre is szánnátok egy napot? Gyerekekkel a Pécsi Állatkert, a családdal és barátokkal pedig a Pécsi Tv-torony, az Ókeresztény Mauzóleum és a főtér környéke bakancslistás hely!

Hogyan juthattok el Mohácsra?

Mohács mindössze 60 km-re fekszik Pécstől, egy és többnapos kikapcsolódáshoz is kiváló programokat nyújt. Hogyan juthattok ide?

Kiknek ajánljuk a programot?

Egy többnapos kikapcsolódáshoz a szallas.hu remek szálláshelyeket kínál Mohácson és környékén, böngésszetek figyelmesen! >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version