Site icon Szallas.hu Blog

Három skandináv város, amit látnotok kell!


Három, nálunk nem annyira ismert skandináv város látnivalóit mutatjuk be nektek. Oké, lehet, hogy a késő ősz nem annyira a skandináv városlátogatások szezonja; vagy mégis?

Jóllehet, Skandinávia még mindig nem a magyarok első számú külföldi desztinációja, de egyre többen ismerkednek ezekkel az országokkal. Sőt, van amelyik – így Izland – szupertrendivé is vált újabban, a fapados légitársaságok pedig egymás tyúkszemére lépve nyitották a reykjavíki járatokat. De mi ezúttal nem oda utazunk, hanem maradunk a kontinentális Skandináviánál! Azon belül is elkerüljük a fővárosokat és három, vidéki skandináv várost nézünk meg. No, nem azért, mert a skandináv fővárosok elkerülendők lennének; a Föld legélhetőbb városairól beszélünk. De mindig izgalmas elhagyni a már ismert világot. Ezek az országok késő ősszel is csodásak tudnak lenni. Na, nézzük!

Szökjünk el 5 napra északra! Koppenhága, Legoland és Malmö >>

Három mesés skandináv város

Visby, Gotland, Svédország

Visby – ejtsd: Víszbű – egy Balti-tengeri sziget, Gotland székhelye. Gotlandot mintegy 200 kilométerre, Stockholmtól délre találjátok. Gotlandról a svéd mediterránként beszélnek. Sosem felejtem, amikor egy reggel a szállodatulajdonos büszkén mutogatta a diófáját; „Ez egy Diófa!” – húzta ki magát hozzátéve, hogy be is érik. Sőt, Gotlandon újabban szőlőtermesztéssel is kacérkodnak. Valóban enyhébb itt a klíma.

És bárhol is jártam ezen a bolygón, az egyik, ha nem a leggyönyörűbb tengerpartot Gotlandon láttam. A tenger partján fekszik Visby városa. Régi Hanza-város. Zegzugos, macskaköves utcái Szentendrére emlékeztetnek, de a szentendrei bóvliárusok nélkül. A takaros, tarka házakkal teli várost középkori fal veszi körül. Terein megannyi kitűnő kávézó, étterem és igényes dizájntermékeket árusító üzlet vár rátok. Én szerelmes lettem ebbe a városba.

Ålesund, Norvégia

Avagy magyarul ejtve Óleszünd. Akár jártatok már a főváros Oslóban, akár nem, Ålesundöt látnotok kell; kihagyhatatlan norvégiai városnézés! De miért is? A skandináv városokról többnyire letisztult modernitás, szigorú geometria jut eszetekbe, nem? Ålesund erre cáfol rá; a skandináv szecesszió fellegvára. Olyannyira, hogy építészeti öröksége révén a The Times tíz éve Norvégia legszebb városává válaszotta.

A mintegy 44 ezer lakosú város Oslótól északnyugatra, kb. 530 kilométerre fekszik drámai fjordok – köztük a Világörökség Geiranger-fjord – előterében. Több szigeten oszlik meg ez a hihetetlen színes csoda, ami mai városképét az 1904-es tűzvész utáni újjépítésnek köszönheti. A város közepén van egy hegyoldal, azon talájátok a Byrampen kilátópontot; na, innen ámuljatok a látképen! Tenger, szikla, fjord, város és végtelen skandináv nyugalom.

Odense, Dánia

Egy dániai városnézés Dánia egyik legrégebbi városában. Odense már több mint ezer éve létezik. Nevében az Oden, talán ti is sejtitek, a skandináv mitológia főistenére, Odinra utal. A város annyira hamisítatlanul dán és emberi léptékű; zöld, bejárható, befogadható és körülötte ámulatos természeti környezetet láthattok.

A városképet egyrészt a Szent Knut király erklyéit örző katedrális uralja, de az óváros megintcsak olyan Szentendre féle hangulatú itt-ott, színes kis házaival. Ezek egyikében született a mesemondó Hans Christian Andersen 1805-ben. Nem gondolnátok, de Dániában is van fjord. Nem kell ahhoz meredek szikla, hogy fjord legyen valami. Kiránduljatok ki az Odense-fjordba és olyan tengerpartot láttok, amit csak a tévesen zordnak tartott északon láthattok!

Szerintem Skandinávia megmarad a különlegesre vágyók desztinációjának. Utazzatok el, hátha ti is így találjátok majd!

Szállásokat a szallas.hu oldalán találtok >>

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version