Site icon Szallas.hu Blog

Hátborzongató helyek Magyarországon – szellemvárosok és kísértetjárta helyek, amiket te is felfedezhetsz


A kísértet történetek már azóta lázban tartják az emberiséget, mióta egyáltalán történeteket mesélünk egymásnak. Ezek helyszínei pedig általában elhagyatott kastélyok, szellemvárosok, rémisztő legendákkal rendelkező rejtélyes helyek. Gondoltad volna, hogy Magyarország is tele van ilyen helyekkel? Most összegyűjtöttünk neked 7-et a legizgalmasabbak közül, amiket te is felfedezhetsz egy kiruccanás alkalmával, ha van hozzá elég bátorságod!

Szentkirályszabadja, a magyar Csernobil

Ha felfedeznél egy igazi szellemvárost, nem kell Csernobilig utaznod, ugyanis nagyon hasonló élményben lehet részed a Veszprém megyei Szentkirályszabadján. Az egykori orosz laktanya ma az ország legnagyobb szellemvárosa, azonban nem volt ez mindig így.

Érdekesség, hogy a 70-es 80-as években ez a terület hivatalosan nem tartozott Magyarországhoz. A laktanya egy igazi élő városrész volt még ekkor. A tisztek panel házakban éltek, de volt itt általános iskola, óvoda, középiskola, húsfeldolgozó üzem, könyvtár, mozi, kultúrház, sőt még boros pince is. Mára azonban a terület teljesen elhagyatott, az épületek teljesen kifosztottak. Ez viszont mind hozzájárul ahhoz, hogy egy igazi hátborzongató élményben legyen itt részed. Kicsit olyanban, mintha a Csernobil melletti szellemvárosban, Pripjatyban járnál.

Szállások Veszprémben, Szentkirályszabadja közelében >>

Mezőhegyesi silótorony

A minőségi állat, kiváltképpen a lótenyésztés fontos feltétele volt a megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányozás a 19. század elején Magyarországon. Ennek kapcsán Mezőhegyesen több zabsiló is épült az 1800-as években. Az egyik legjellegzetesebb épület a 39-es majorban található még ma is, azonban a gazdasági épület ma már csak üresen áll. A magas építményt Bolondtoronyként is szokták emlegetni, a pletykák szerint az egykor a környék legmagasabb épületének számító silót, gyakran választották utolsó úti célul a helybéliek.

Szállások Mezőgyesen és környékén >>

Mónosbéli szénrakodó

A Szilvásárad és Eger közötti úton, Mónosbél vasútállomásával szemben magasodik az egykori szénbányák rakodó épülete. A ma már használaton kívüli épület, a pár kilométerre fekvő Egercsehiben működő szénbányával volt összekötettésben. A bányából drótkötélpályán keresztül érkeztek a kitermelt ásványok, amit az úgynevezett szénosztályozóban kiválogattak, majd a pár méterre található vasútvonalon tehervonatok segítségével tovább is szállítottak.

Szállások Mónosbél környékén >>

Bazaltutca szurdok, ahol a betyárok bujkáltak

A Bazaltutca szurdok egy 5-15 méteres bazalttömbök és rejtélyes hasadékok között vezető út, melynek hangulata olyan, mintha a fantasy filmek vészjósló erdei ösvényeinek egyikére tévedtél volna. A szurdok a Buruczky Ferenc tanösvényen található, melyet a térképen Hévíz közelében kell keresned.

Az izgalmak viszont tovább fokozódnak, ha a sárga jelzésen letérsz a Vadlánlik felé, melyet mindenképp figyelmesen közelíts meg. Ugyanis a lábad előtt fog heverni egy 24 méter hosszú és 4 méter mély barlang bejárata. A barlang lakói ma már csak denevérek, azonban nem volt ez mindig így. A legenda szerint éltek itt remeték, a törvény elől bujkáló betyárok, sőt egy szerelmi bánatában búvóhelyet kereső leány is, akinek kísérteties éneke a mai napig hallatszik az erdő csendjében.

Szállások a közelben, Hévízen >>

Nagyecsér – az egykor virágzó falu, ahol ma már csak 1 ember él

A Mezőkövesd közelében található szellemfalu alighanem az egyetlen olyan település az országban, melynek mindössze egy lakója van. Azonban a falu nem volt mindig szinte lakatlan, hajdanán egy virágzó kis községnek számított.

Egykoron a falu lakói leginkább mezőgazdasági munkákból, állattartásból éltek. A környező tanyák lakói pedig Nagyecsérre jártak szórakozni, bevásárolni, ugyanis üzletek és cipészet  is megtalálható volt a kicsinyke településen. Sőt, az 1930-as években még egy 1 tantermes iskola is épült, ami egyértelműen a fejlődés jele volt.

A szocialista időkben azonban gyors hanyatlásnak indult a falu. A hajdanán virágzó település és az összetartó közösség darabjaira hullott. 2001-re már mindössze 187 lakosa maradt a településnek, mára pedig csak 1 személy, aki gyakorlatilag remeteként éli életét a szellemfaluban. Ha van bátorságod felfedezni az erdő által benőtt romos épületek maradványait, azt ajánljuk, mindenképp száraz időben indulj útnak, nehogy elakadj a felázott földutak valamelyikén!

Szállások a közelben, Mezőkövesden >>>

Válly-kastély – az elhagyatott szálló, ami mintha egy horror film helyszíne lenne

A Szatmár-Bereg Tájvédelmi Körzet közelében fekvő Válly-kastély igazi kísértetházként magasodik a táj fölé. A jánkmajtisi kastélyt az 1740-es években építtette Válly Lajos, majd fia, János kezei alatt készült el klasszicista stílusban. A valaha díszes, pompás kastély azonban mára egy félelmetes árnyék maradt, mely a múltból kísért.

A 2000-es évek elején még egy vendégház üzemelt az egyik szárnyában, azonban az is több, mint tíz éve megszűnt már. Abban az időszakban, amikor még szállóként üzemelt, a Vállay-kastély megalapozta kísértetjárta hírnevét. A vendégek félelmetes jelenségekről számoltak be: indokolatlan cipőkopogás zajára, maguktól lekapcsolódó lámpákra és kitáruló ajtókra hívták fel a figyelmet. Tökéletes helyszín egy kis rettegéshez!

Szállások a közelben, Nyíregyházán >>

Derenk, a másodszor is kihalt falu, mely kitartott az ország mellett

Derenk a szlovák határ mellett, Aggtelek közelében található szellemfalu. A középkori eredetű település érdekessége, hogy már a második alkalommal vált szellemfaluvá fennállása alatt. Először a 18. században egy pestisjárvány néptelenítette el. Később azonban lengyel származású jobbágyok települtek le itt és újra megtöltötték élettel a falvacskát.

A trianoni békeszerződés után, Sopronhoz hasonlóan a település lakói szavazással dönthettek arról, hogy Magyarországhoz, vagy az elcsatolt területekhez szeretnének tartozni. A falu ekkor kitartott az ország mellett, azonban 1943-ra a település utolsó lakója is életét vesztette, így teljesen elnéptelenedett. Azóta az erdő visszavette a területet, a vadon teljesen benőtte a romos házak közti területet. Érdekesség, hogy a faluból származó magyarországi lengyelek a mai napig egy évben egyszer, júliusban mindig összegyűlnek egy megemlékezésre. Ha tehát egy fordulatos történelemmel rendelkező, de mégis hátborzongató helyre vágysz, irány Derenk!

Tipp: ha erre jársz, mindenképp látogass el Aggtelekre is!

Reméljük sikerült meghozni a kedved egy igazán bátor felfedezéshez. Csak ajánlani tudjuk, hogy ha kirándulsz az országban, fedezz fel különlegesebb helyeket is, óriási élmény lesz!

A kiránduláshoz pedig foglalj szállást, itt találod a legjobbakat!

(Fotók: szallas.hu, shutterstock)

Még több lélegzetelállító elhagyatott hely Magyarországon


Exit mobile version