Site icon Szallas.hu Blog

Hazai várak – mesés panorámával


Bármerre is járjunk az országban, ha vár akad az utunkba, arra mindig szakítunk időt, hogy megnézzük. Mindegyik felfedezése egy izgalmas kaland, és egyben időutazás, hiszen a legtöbbnek igazán különleges a története is. Most ezek közül válogattuk ki azokat, amiket nem csak érdekes múltjuk miatt érdemes felkeresni. Magyarországi várak, amelyek a legszebb panorámával rendelkeznek!

Magyar várak csodás panorámával

Az újjászületett regéci vár

Sokan, ha egyszer megnéznek egy várat, többször már nem látogatnak oda. Regéc várát azonban manapság is érdemes felkeresni, ugyanis az utóbbi években szinte újjászületett. Néhány éve, mikor arra jártunk, minket is meglepetés ért, mert egy romos maradványhoz készültünk, aztán mikor odaértünk, nem hittünk a szemünknek. Omladozó falait rekonstruálták, és a sokáig csonkán álló tornyok között megtelt élettel a tér.

Regéci vár

Talán ennek is köszönhető, hogy Rákóczi Ferenc gyerekkori otthona ma a Zempléni-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye.

TIPP: A legszebb panoráma a környékbeli hegyekre, és Regécre a négy szintes öregtorony legfelső emeletéről tárul a látogatók elé.

Belépődíjak: felnőtteknek 800 Ft, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 600 Ft.

Megközelítése: autóval egy kis mellékúton egészen a vár aljáig el lehet jutni, de parkoló már lejjebb is van. A vár tövétől gyalog kell folytatni az utat. Akik szeretnek túrázni, azok turistaösvényeken is eljuthatnak ehhez a hangulatos kis várhoz, vagy felsétálhatnak a faluban lévő Látogatóközponttól.

A vár nyitvatartása >>

Ha szállást kerestek a környéken, itt nagyon hangulatos helyek közül válogathattok >>

Szigligeti vár – „a Balaton vára”

A 750 éves múltra visszatekintő vár az ország egyik leglátogatottabb vára, autóval Badacsonyból alig 15 perc alatt elérhető. Egyik különlegessége, hogy sosem került török kézre.

Aki idelátogat, annak nem mindennapi élményekben lehet része, nyáron pedig különösen sok programmal várják az érdeklődőket. Ami a legcsodálatosabb a magas sziklán álló várban, az mégis az, amit már évszázadok óta őriz, és ma is változatlan. Ez nem más, mint a Balaton vizére nyíló lebilincselő látvány.

Panoráma a szigligeti várból (Fotó: Bene Anikó)

Magát a várat két parkolóból lehet megközelíteni, az alsóból egy kellemes sétával először a vár kávézójához juthatunk, ahol a felső parkoló található. Innen már nincs olyan könnyű dolgunk, meredek lépcsőkön kell felsétálni, hogy aztán gyönyörködhessünk a festői tájban.

Térkép:

Jegyárak: felnőtteknek 800 Ft, gyerekeknek 400 Ft.

A Szallas.hu-n foglalóknak járó kedvezményről bővebb információ >>

A legjobb szigligeti szálláshelyek >>

Boldogkő magányos vára

Boldogkő vára magányosan áll egy kopár sziklán a Zempléni-hegység nyugati részén. Falairól gyönyörű a kilátás a zempléni tájra, de legszebb, és legegyedibb része mégis az Oroszlánszikla őrállása, ami egy pengeéles szikla legvégén áll. Ha csodás fotókat szeretnétek készíteni, ezt semmiképpen nem szabad kihagyni.

Boldogkő vára

Nyaranta színes programokkal is várják a látogatókat, de a vár ezen kívül is sok különlegességet tartogat, például az egyedülálló ólomkatona kiállítást.

Információ a nyitvatartásról >>

Belépődíjak: felnőtteknek 1300 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 900 Ft. Munkanapokon a belépőjegy árából 300 Ft kedvezményt biztosítanak.

Szállást keresel a környéken? >>

Hazánk egyik leglátványosabb vára, a füzéri vár

A Zempléni-hegység igazi nagyhatalom várak terén, amik közül Füzér vára az egyik leglátványosabb. Már messziről is könnyen kiszúrni a hatalmas sziklán magasodó impozáns erődítményt.

A Várhegy alatti parkolótól nagyjából 15 perces sétával érhető el a várkapu. Az Alsóvárban lehetőségünk van kicsit szusszanni, mielőtt nekivágunk a sziklába vájt lépcsősornak ami a Felsővárhoz vezet. Innen pedig egyre szebb kilátás nyílik a Zempléni hegységre, és a Nagy-Milic vonulataira.

Csodák nyomában – Ezek a legszebb észak-magyarországi várak

Belépődíjak: felnőtteknek 2000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1500 Ft.

A parkolásért fizetni kell: 600 Ft/nap egy személyautónak.

A Szallas.hu-n foglalóknak járó kedvezményről bővebb információ >>

TIPP: A várhoz tartozik egy Látogatóközpont és a Füzéri Tájház Porták, melyek külön belépővel látogathatók.

Füzéri szállások >>

A „királyok vára, várak királya”, a visegrádi Fellegvár

A Dunakanyar önmagában is gyönyörű, de a visegrádi várból olyan lebilincselő a látvány, hogy azt nem elég egyszer látni. Minden évszakban megvan a maga szépsége. Nem véletlenül nevezik a „várak királyának”, hiszen koronaként uralja a Várhegyet, mesés panorámával!

Kilátás a visegrádi várból

Állandó kiállításai mellett minden nyáron megrendezik az országos hírű Palotajátékokat.

Tipp: Aki a Palotajátékok idején szeretne szállást foglalni Visegrádon, minél előbb tegye meg, mert ebben a felkapott időszakban nagyon gyorsan elfogynak a jó helyek!

A vár tövénél fizetős parkoló található, személygépkocsiknak 300 Ft/óra a pakolási díj. Nyitvatartás >>

Jegyárak: felnőtt 1700 Ft, kedvezményes 850 Ft.

Szállások Visegrádon >>

A jó szomszédok: Salgó vára és a Somoskői vár

Két vár, két elképesztő panoráma. A Salgótarjánhoz tartozó Salgóbányától egy rövidke túrával érhető el Salgó vára, ami önmagában nem annyira látványos, mivel már csak egy tornya maradt épen. Viszont az innen nyíló panoráma csodálatos. Tiszta időben a szomszédos Somoskő vára is szépen kirajzolódik a távolban.

Salgó vára
Somoskő vára a salgói várból

Parkolni az Ifjúsági Tábor környékén lehet, és innen kell felsétálni a kijelölt turistaösvényen a várhoz.

Térkép:

Somoskő vára Somoskő falujánál található a határon, hivatalosan már Szlovák oldalon. A vár itt sem annyira látványos, de az 1,15 eurós belépő már csak a kilátás miatt is megéri. A vár tövében, a szlovák oldalon pedig érdemes megnézni a rendkívül látványos bazaltorgonákat is.

Nyitvatartás >>

(új fülön nyitja meg)”>Szállások a környéken >>

Somoskő vára

Hazai várak panorámával- Ti melyiket keresitek fel legközelebb?

(fotók: Bene Mariann, Bene Anikó, szallas.hu)


Exit mobile version