Site icon Szallas.hu Blog

Havas hegyvidéki úti célok és filmbeillő téli szállások


Ha már alig emlékszel, milyen, amikor pattog a talpad alatt a hó, amikor a vakító fehérségtől hunyorognod kell, amikor szinte harapni lehet a kissé fagyos, friss levegőt, vagy csak egyszerűen szívesen gyúrnál egy hógolyót, akkor feltétlenül nézd meg az ajánlónkat! Sajnos egyre inkább jellemző, hogy ha igazán látványos hófödte tájat szeretnénk látni, át kell lépnünk az országhatárt. Jó hír azonban, hogy elég csak autóba ülnünk! Az alábbi szomszédos országokban pedig részesei is lehetünk ennek a ma már egyáltalán nem mindennapi látványnak.

Most három olyan országba kalauzolunk el titeket, ahol gyönyörű havas hegyvidéki úti célok és filmbeillő téli szállások várnak rátok!

Hotel Willa Pod Skocznią Zakopane***

Ausztria nem csak a síelni vágyóknak kedvez télen

Ha havas hegyvidéki úti célt keres a magyar ember, az egyik legkézenfekvőbb, hogy Ausztria felé veszi az irányt. Ott szinte garantált, hogy az Alpok magasabb vonulatait szikrázó fehér hópaplan borítja majd. Az osztrák teleknek külön varázsa van! Ez az évszak rengeteg síelni vágyót vonz az ország tartományaiba. De akik csak kirándulni szeretnének egy szép havas erdei tájon, azok is vágjanak neki bátran az útnak. Lehetetlenség felsorolni, mennyi klassz hely vár itt az emberre, de egy kis ízelítőt adunk. Hegyvidéki úti célok, amik garantáltan nem fognak csalódást okozni.

Lesach-völgy, Karintia, Ausztria

Mindjárt elsőként Karintia, és az egyik legszebb völgye, az eldugott Lesach-völgy az, amit muszáj kiemelnünk. A hely egy valóságos mesebirodalom csodás túraútvonalakkal és vendégszerető házigazdákkal. A romantikus hegyi táj hihetetlen nyugalma valósággal rabul ejti az embert.

Szállásajánlat: Vendégház Maria Luggau

Vendégház Maria Luggau

A salzburgi Lungau UNESCO Bioszféra Park egy olyan hely, amibe nagy valószínűséggel első látásra beleszeret még az is, aki már bejárta a világot. A páratlanul friss levegő és a kristálytiszta víz mellett a vidék különlegessége, hogy szélvédett, és köd is csak nagyon ritkán fordul elő.

Szállásajánlat: Alter Wirt Mariapfarr

Tó a salzburgi Lungauban, Ausztria

Az Alsó-Ausztriában található Lackenhof am Ötscher a Keleti-Alpok egyik leghóbiztosabb területe, amit az osztrák-magyar határhoz való közelsége miatt a magyarok is előszeretettel látogatnak. De Lackenhof a sípályákon túl is számos élményt kínál, többek között hótalpas túrákat, lovas szánkózást, vagy éppen egyedülálló láma-túrákat is.

Szállásajánlat: BS-Ötscher Hotel Lackenhof

BS-Ötscher Hotel Lackenhof

Végül érdemes szétnézni a Murau régióban is, ahol szintén nem áll meg az élet a sípályákon kívül, sőt, akik szeretik az aktív programokat, azoknak számos lehetőséget tartogat a hótalpas túráktól a a snow tubingon át az alpesi hullámvasutazásig. Akik inkább csak gyönyörködni szeretnének a havas hegyvidéki tájban, azoknak a romantikus lovasszánozást ajánljuk.

Szállásajánlat magyar szállásadókkal: Gasthof Kreischberg Sankt Georgen ob Murau

Gasthof Kreischberg Sankt Georgen ob Murau

A lengyelországi Zakopane varázslatos téli világa

Zakopane minket minden évszakban lenyűgöző, amihez a gyönyörű környezet mellett a finom sajtok és az isteni vajkaramellájuk is nagyban hozzájárul. Télen viszont az egész hangulatához még valami olyan plusz is hozzáadódik, amit szavakkal leírni nem egyszerű. A Lengyel-Tátra lábánál fekvő Zakopanét Lengyelország téli fővárosaként is gyakran emlegetik és nem csak azért, mert az ország legismertebb és egyik legfelkapottabb síterülete.

A Tátra és a Gubałówka között fekvő alpesi jellegű kis városka minden évszakban rengeteg turistát vonz. Télen egészen fantasztikus hangulata van, mintha egy karácsonyi film díszletei közé csöppenne az ember. A város piacterén, sétáló- és bevásárlóutcáján mindig nagy a nyüzsgés. Nincs ez másként az adventi vásár idején sem, mikor még a szokottnál is több kézműves portéka körül válogathatunk.

Zakopane sétálóutcája

A várost körülölelő havas hegycsúcsok látványa sem mindennapi! Ha igazán mesés panorámában szeretnénk gyönyörködni, akkor érdemes siklóval felmenni az 1123 méter magas Gubałówka-hegyre is. (Bátrabbak gyalogosan is feltúrázhatnak a kijelölt ösvényen.) Óriási kaland a lovasszánozás is a várost körülvevő erdőkben, amit már csak azért is érdemes kipróbálni, mert így kicsit távolabb is kalandozhatunk a tömegektől nyüzsgő, ismertebb részektől.

Az ide utazókat a csodás látvány mellett isteni ételekkel, és filmbeillő téli szállásokkal is várják a vendéglátók. Mi ezeket a szálláshelyeket ajánljuk:

Álomszép havas hegyvidéki úti cél Erdélyben: a Madarasi Hargita

A székelyek szent hegye, a mítoszokkal övezett Madarasi Hargita minden évszakban meseszép. Így nem is kérdés, hogy akik igazi havas hegyekre vágynak télen, azoknak sem fog csalódást okozni. A Hargita-hegység síközpontja is igen népszerű, de a környék ezen kívül is tartogat szuper programokat, ha havas hegyvidéki úti célt keres az ember elérhető távolságban. A Madarasi Hargita Székelyföld legmagasabb pontja, mely valóságos zarándokhely csúcsán megszámlálhatatlan kopjafával és kereszttel.

Madarasi Hargita látkép

A hely másik különlegessége, hogy tiszta időben innen még a Fogarasi-havasok vonulatait is látni lehet. Akik szeretnek túrázni, azokat a környék fenyőerdői egészen biztosan rabul fogják ejteni. A látvány és a hangulat leírhatatlan, ezt egyszer át kell élni! Ha gyalogtúrára vállalkozunk, érdemes útba ejteni a Szökő-vízesést is, ami télen különösen látványos.

Hasznos tipp: bizonyos utakat télen csak hótakarítási díj ellenében lehet gépkocsival használni, erről aktuális információk a Madarasi Hargita oldalán találhatók.

Nem feltétlenül kell azonban csúcsot hódítanunk, hiszen a Hargita más részei is rengeteg csodát rejtenek. Elég csak Ivómezeje, vagy Hargitafürdő környékén kalandoznunk egy kicsit.

Filmbeillő téli szállások a Madarasi Hargita közelében:

Bónusz tipp: Szlovák Tátra

Télen a Magas-Tátra is gyönyörű, de itt leginkább a síközpontok környékén zajlik az élet. Akik túrázni indulnak, azok mindenképpen tájékozódjanak előtte, mert november elsejétől június közepéig él az úgynevezett téli zárlat. A zergék és mormoták nyugalmának, illetve a természet megújulásának érdekében több mint 200 kilométernyi jelzett turistautat zárnak le.

A Magas-Tátra hegyvonulta

Ugye már ti is várjátok az igazi telet?! Ne bízzátok a véletlenre, foglaljatok egy filmbeillő téli szállást az általunk ajánlott hegyvidéki úti célok valamelyikének közelében!

Képek: Szallas.hu, shutterstock


Exit mobile version