Site icon Szallas.hu Blog

Herend és környéke látnivalói – Látogass el a királyi porcelánok és a százmillió éves sziklák vidékére


Milyen herendi porcelánja volt Viktória angol királynőnek? Mit adott a magyar állam Vilmos hercegnek és Katalin hercegnének ajándékba az eskövőjükre? Hogyan lehetünk mi is egy napra porcelánkészítő mesterek, és hogyan vált egyáltalán világhírűvé a herendi? Íme a „fehér arany” története, amely mellé különleges kirándulástippeket is hoztunk.

Az Északi- és a Déli-Bakony találkozásánál, Veszprém közelében találjuk Herendet. A város története a késő római korra vezethető vissza, a középkorban több kisebb falu is állt ezen a területen. A török kiűzése után a falu elnéptelenedett, majd a herendi puszta 1764 és 1847 között került ismételt betelepítésre. Fejlődése ekkor indult meg. Ebben oroszlánrésze volt a ma már világhírű, uralkodók által is rajongott herendi porcelánnak.

A Herendi Porcelánmanufaktúra rövid története

A Herendi Porcelángyár elődjét, fajansz- és kőedénykészítő műhelyét 1826-ban alapította Stingl Vince. Anyagi nehézségei miatt 1839-ben eladta azt Fischer Mórnak. Ezzel megkezdődött a herendi „fehér arany” menetelése a világhír felé. 

Fisher Mór felesége, Salzer Mária festett porcelánképe 

Fischer Mór üzemében mesteri kézműves porcelántárgyak látták napvilágot, és a sikerek nem is maradtak el. Elnyerte a császári és királyi udvari szállító címét, a világhírt azonban az 1851. évi Londoni Világkiállítás hozta el Herend számára. 

A herendi chinoiserie–k óriási sikert arattak, olyannyira, hogy Viktória angol királynő vásárolt is egy pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastély számára. Így született meg az úgynevezett Viktória – minta, mely a Herendi Porcelánmanufaktúra szimbóluma lett, a mai napig is festik. 

Nem másnak készült a közelmúltban Viktória – mintás herendi, mint Vilmos hercegnek és Katalin hercegnének, akiket 2011-es házasságkötésük alkalmából a magyar állam egy 6 személyes, 45 darabból álló herendi étkészlettel ajándékozott meg.

A hercegi pár nászajándéka – a klasszikus Viktória minta újragondolt verziója, Royal Garden– mintás herendi porcelán

Sőt, gyermekeik, György herceg és Sarolta hercegkisasszony születésére szintén herendi porcelánt ajándékozott Magyarország, a készleteket a lila pillangós, virágos mintázat újragondolt változata, a Royal Garden díszíti. 

A Manufaktúra 200 éves története során megannyi rangos nemzetközi kiállításon vett részt, a világ számos pontján nyíltak nívós márkaboltjaik. Ma már a világ legnagyobb manufaktúrája a luxusporcelán-gyártói között szerepel.

Porcelanium – Herendi Porcelánmanufaktúra Látogatóközpont

Herend központjában találjuk a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúrát, a hozzá tartozó Látogatóközpontot, vele szemben pedig a Porcelánművészeti Múzeumot. Az épületek körbefogják a csodálatos díszteret, ahol szökőkutak, virágok, és a kedvelt fotótéma, a Herendi – mintával festett életnagyságú oroszlán várja a látogatókat.

A Látogatóközpontban, mely a manufaktúra kicsinyített mása, egy Herendről szóló 3D-film megtekintése után idegenvezető kíséri körbe a vendégeket. Szemtanúi lehetünk, hogyan lesz a nehéz masszából könnyű, törékeny porcelán, miként formázzák, korongozzák és festik mesteri kezek a megelevenedő agyagot — mondta a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. marketing előadója a Blog.szallas.hu-nak.

Búzás István mesterfestő munka közben

Aki szeretné kipróbálni magát porcelánkészítő mesterként, kézbe foghatja a nyers porcelánmasszát vagy a festőecsetet, és belekóstolhat az alkotás élményébe.

A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes, és minden évszakban megújuló időszaki kiállításain megismerhetjük a Manufaktúra fejlődéstörténetét. Itt található a világ legnagyobb Herendi porcelángyűjteménye is. 

A tárlat számtalan interaktív elemet tartalmaz, sőt, a családok apróságainak is tartogat különböző játékos feladatokat

A „fehér arany” világába tett kirándulást követően az Apicius Kávéház vendéglátását élvezheti a látogató, ahol Herendi porcelán csészéből kortyolhatjuk el a kávét, teát.  

A porcelán története 

A porcelán a kerámiaipar legnemesebb anyaga, legfőbb tulajdonságai a keménység, áttetszőség és fehérség. Fő alapanyagai a kaolin, a mész, földpátok és finomra őrölt kvarc. A porcelánt Kínában találták fel a Tang-dinasztia (618–907) idején, igazán népszerűvé a XIV. században a Császári Porcelánkészítő Manufaktúra tette.

Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, szépségük és különlegességük pedig hamarosan rendkívül népszerűvé tette őket. Az igazi kínai porcelán ma is luxuscikknek számít.

Kínai porcelánvázák a XV. századból

Látnivalók Herend közelében

1. Úrkúti őskarszt – Úrkút

Az Európában egyedülálló Őskarszt kialakulása a 100 millió évvel ezelőtt uralkodó trópusi éghajlatnak volt köszönhető. A körülbelül 1 kilométeres, lélegzetelállító tanösvény hat állomásból áll, melyek segítségével megismerhetjük az úrkúti őskarszt történetét. Izgalmas kirándulás Herend közelében, mely kicsik és nagyok számára egyaránt könnyen bejárható. 

Úrkúti őskarszt

2. Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark – Kislőd

Remek családi program Herend környékén a Sobri Jóska Kalandpark, ahol nem csak a gyerekek, de a felnőttek részére is találunk izgalmas kihívásokat. Mászófal, airbike, elektromos autó, fánkcsúszda és még számos élményelem vár, sőt, a kalandparkhoz tartozó Hámori-tavon egy strandot is kialakítottak. 

Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark – Kislőd

3. Veszprémi Állatkert – Veszprém

Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália és Ázsia vadvilága egyaránt képviselteti magát a híres Veszprémi Állatkertben, melynek lakói közé nemrég fókák, pingvinek és tigriskölykök is érkeztek. Ha ide látogattok, feltétlenül sétáljatok el a Dínó Parkba is, amely az Állatkert egyik legújabb attrakciója.

Veszprémi Állatkert – Dínó Park

Szállások Herenden

ANNA Panzió Herend

Park Vendégház Herend

Faunus Vendégház Hárskút


Fedezd fel a világhírű Herendet és környékét, hiszen a térség számos izgalmas programot tartogat az egész családnak! Foglalj hozzá szállást oldalainkon, csak pár kattintás az egész >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock, facebook, origo.hu, instagram)


Exit mobile version