Site icon Szallas.hu Blog

Hogyan nyaralhatunk a védettségi igazolvánnyal?

Hogyan nyaralhatunk a védettségi igazolvánnyal?

Közeledik a jó idő, és a hosszú szünet után végre belevethetjük magunkat a nyaralásba. Foglalás előtt és után is érdemes azonban átfutni, milyen feltételekkel utazhatunk jelenleg. A pandémia visszaszorulása mellett ugyanis több új intézkedést is bevezetett a kormány. Ezek közül a legfontosabb talán a védettségi igazolvány megléte, melyet a szállásadók ellenőriznek. 

Kell a védettségi igazolvány

A négymilliomodik koronavírus elleni védőoltás beadásával végre újra bekészíthetjük a bőröndöket, ugyanis megnyílik az út a turisztikai célú utazásra. A biztonság érdekében azonban csak azokat a koronavírus ellen védett vendégeket (és a velük együtt utazó, felügyeletük alatt álló, kiskorú gyermekeket) tudják fogadni a szállásadók, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal és be is tudják mutatni azt. Trükközni pedig nem érdemes, mert a szabálysértési bírság összege 5.000 Forinttól 500.000 Forintig terjedhet.

Az okmány felmutatása alól csak azok a vendégek jelentenek kivételt, akik üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkeznek a szálláshelyre. Mentességet élveznek továbbá azok az egészségügyi vagy rendvédelmi dolgozók is, akik szolgálatteljesítés miatt szeretnének megszállni.

Minden szállástípusra vonatkozik a rendelet

Jó tudni, hogy nem csupán a szállodákra, hanem a magánszállásokra is érvényes a május 23-ig hatályban lévő rendelkezés, ezért amennyiben a foglalásod erre az időszakra esik, több lehetőség közül is választhatsz.

  1. Könnyedén átfoglalhatod az utazásodat későbbi időpontra, melyet úgy tehetsz meg, hogy a Szallas.hu foglalás-visszaigazoló levelében rákattintasz a „Módosítom a foglalást!” gombra, vagy az ügyfélszolgálatunk támogatását is kérheted ehhez. Ráadásul, ha még nem tudod, mikor tudsz majd utazni, kollégáink abban is segítenek, hogy dátum nélkül módosíthasd a foglalásod. 
  2. Ha nem látsz más megoldást, mint az utazás törlését, akkor a Szallas.hu foglalás-visszaigazoló levelében elég a „Foglalás lemondása” gombra kattintanod. Azonban azt tanácsoljuk, hogyha május utánra tervezted meg a nyaralást, akkor ne lépj vissza rögtön a foglalásodtól, hanem várj a következő tájékoztatásig. Visszamondás előtt pedig kérjük, tájékozódj a pontos lemondási feltételekről!

TIPP: Abban az esetben, ha még nem foglaltál, ajánlott a rugalmas lemondási feltételeket biztosító belföldi szálláshelyek közül választanod. 

Vis major helyzet

Fontos, hogy a jelenlegi helyzetben azoknál a foglalásoknál, melyek 2020. november 11. és 2021. május 22. közötti időpontra esnek, nem érvényesíthető a kötbér! Abban az esetben pedig, ha a turisztikai céllal utaznál, de nem rendelkezel védettségi igazolvánnyal, vagy a nyaralás időpontja az érvényben lévő korlátozások idejére esik, az előleg visszajár, vagy megegyezés szerint egy későbbi utazás alkalmával felhasználhatóvá válik. Ugyanez igaz azokra a helyzetekre is, amikor a foglalás megtételének időpontjában az utazás időszakára még nem voltak érvényben korlátozó intézkedések.

Jelen állás szerint 2021.05.23. és azt követő időszakra a normál lemondási feltételek élnek, vagyis, amennyiben törlöd az erre az időszakra eső foglalásod, a befizetett előleg nem jár vissza – a kötbért a szállás érvényesítheti.

TIPP: Bővebb információra lenne szükséged? Akkor kattints IDE. Ezen kívül ügyfélszolgálatunk telefonon (+36 30 344-2000) és e-mailben (szallas@szallas.hu) is elérhető, hétfőtől-vasárnapig, reggel 9-18 óráig. Így amennyiben még kérdésed lenne, bátran telefonálj vagy írj nekünk! 

Kiemelt kép: shutterstock


Exit mobile version