Site icon Szallas.hu Blog

Hogyan tölts el 4 napot Portóban?


Portugáliában járva szinte Európán „kívüli” világba csöppenünk, ahol megállt az idő. Itt egyszerűen jó lenni és megélni a hétköznapok báját. 4 nap garantált kikapcsolódás vár rátok, ha a városra szánt időt jól osztjátok be, ehhez hoztunk most egy kis segítséget. Csomagoljatok, mert Porto belefér egy hosszú hétvégébe és egy bőröndbe 🙂

Porto városa

1.nap – Mindent a szemnek…

A teljes kikapcsolódás legjobb módja, ha első lépésként hagyjuk magunkat megérkezni Portóba. Ahhoz, hogy teljes mértékben át tudjátok élni a helyiek nyugodt, ám mégis szorgos temperamentumát, tegyetek egy laza sétát a városban. Rendelkezésre áll a folyópart, a forgalmas sétálóutca, ahol egyszerűen igyatok egy erős feketét, gyönyörködjetek a meredek dombokkal díszített és a Douro-folyó által kettészelt városban.

Város a Douro folyó partján

Romos, lakatlan épületek, gyönyörű csempék, szerethető művirágok és romantikus erkélyek mentén fogtok barangolni. Azonban Portóban ne csak a lábatok elé nézzetek, hanem felfelé is, hiszen rengeteg épületet nemes burkolat díszít. A nép egész történelmét megismerhetitek ezekből a csodás alkotásokból, s ha nem vigyáztok, szerelmesek lesztek! A színek, az érzések, a hangok, a kávézók hangulata rabul ejti az erre utazókat.

A város felfedezésének egyik legjobb módja, ha villamossal utazunk

S minthogy mediterrán városban járunk, azon se lepődjetek meg, ha lépten – nyomon kifüggesztett színes ruhákkal, virágos erkélyekkel, az utca díszéül szolgáló graffitikkel találkoztok, amik mind – mind szerethetővé teszik ezt a várost. S persze fényképezzetek mindeközben serényen!

2. nap – Gasztro- és borkultúra

Miután jól elfáradtok egy kiadós séta után, a következő nap végig kell kóstolni Porto legjavát. Hiszen hogyan is lehetne a legjobban megismerni egy ország vagy város népét, minthogy megnézitek, milyen a konyhája.

Kilátás a folyóra Portóban

Portóban temérdek portugál édességet kóstolhattok. A krémes, porcukros, portói borral készült finomságok már ránézésre is gusztusosak, ízben pedig mennyei élményt nyújtanak. Errefelé nem nagyon ismerik az ételallergia kifejezést, de ha mégsem ehettek a finom édességekből, akkor se bánkódjatok, mert a magok, aszalt gyümölcsök, és a magokkal töltött aszalt gyümölcsök kárpótolnak mindenkit.

A következő állomás legyen a piac, ahol tengeri herkentyűk sorakoznak a pultokon. A halak egyenesen a halárusoktól érkeznek az étterem konyhájára. Vendéglőt az interneten is érdemes keresgélni, de az a legjobb, ha saját magatok fedezitek fel a piac kínálatát, hiszen a házias ízek itt jelennek meg a legjobban.

Francesinha

Aki pedig nem szereti a halat, az keresse a francesinha-t, ami nem más, mint egy gigantikus húsos szendvics, amiben kenyér, kolbász, sonka váltja egymást leöntve csirkés szósszal, olvadó sajttal és tükörtojással. A portugál ízekhez tartozik természetesen a portói bor is, ezért gasztro túra után üljetek vonatra, ami a Douro-völgybe viszi, a festői borvidékre, ahol a szőlőültetvényeket kastélyok, rusztikus borászatok, mesés kis települések váltják.

3-4. nap – Városi séta

Porto központja

Porto főbb látnivalói az óvárosban találhatóak, az I. Lajos híd közelében. A folyó északi partján fekvő óváros 4000 éves történelme megmutatja magát az egymáshoz épített, keskeny, düledező, vörös cserepes házakban, azok díszítésében. Érdemes nyitott szemmel és szívvel sétálni a városközponttól a Ribeira negyedig, egészen a Douro-folyó partjáig. Jó ötlet a várost villamossal bejárni, mellyel egészen az óceán partján lévő kikötőig is eljuthattok, ám a belváros főbb nevezetességei gyalog is bejárhatóak.

Tőzsdepalota

Szinte kötelező látnivaló a XIX. századi, gránitból és márványból épült tőzsdepalota. Az épület a város vezető testületének, majd a bíróságnak és a tőzsdének volt az otthona, ma több, Porto történetét bemutató kiállítás otthona.

São Bento – Pályaudvar

Normál esetben egy pályaudvar nem feltétlenül látványos, de nem Portóban! A São Bento pályaudvar falán a város történetének jelentős eseményeit megörökítő azulejo (portugál csempe) gyűjtemény található, így ha csodát akartok látni, ide kötelező ellátogatni. Mivel közlekedési központ, ezért állandóan nyitva van.

Sao Bento pályaudvar, Porto

Szent Ferenc templom (Igreja São Francisco)

Nos, ha valaki kételkedne, hogy a portugál nép nem elég kihívó, akkor látogasson el a Szent Ferenc templomba, amely Portugália egyik legimpozánsabb épülete, hiszen belsejét 400 kg aranyozott díszítés borítja. Nyitva: K-Sz: 9:00 – 12:00 és 14:00 – 17:00

Sé do Porto katedrális

A XII. században épült templom kezdetben erődtemplomként funkcionált. S ennek az információnak a birtokában már nem is furcsa a látvány, miszerint egy templomhoz miért tartoznak őrtornyok és bástyák.

Katedrális Portóban

Érdekesség, hogy falai közt keresztelték meg Tengerész Henriket és a XIV. században János király itt vette feleségül az angol hercegnőt, Lancasteri Philippát. A Sé do Porto katedrális eredeti formáját kizárólag a homlokzaton lévő gótikus rózsaablak őrzi. Az épület többi része már barokk stílusjegyeket visel a XVIII. századi átalakításoknak köszönhetően. Nyitva: H-V: 9:00 – 12:00 és 14:00 – 17:30

Vila Nova De Gaia

Ha Porto és bor, akkor mindenképp el kell látogatni az I. Lajos híd túloldalán található Vila Nova De Gaiaba, mely a portói bor otthona. Vörös tetőcserepek és fehérre meszelt feliratok, a parton álló jellegzetes barco rabelos bárkák vitorlái mutatják az irányt, hogy hol lehet a kiváló portóit kóstolni. Nyitva: H-P: 10:00 – 12:00 és 14:00 – 17:00

Clérigos Torony (Torre dos Clérigos)

Az 1763-ban épült Clerigos templomhoz tartozó torony sokáig a legmagasabb építmény volt egész Portugáliában. A Cais da Ribeira felé tartó hajók számára útmutatóként szolgált. A toronnyal szemben található a Cordoaria kert és egy fantasztikus látványt nyújtó, klasszicista épület, a Pombaline, mely Porto börtöne volt egykor. 75 méter magas gránittornyának megmászása után azonban csodálatos panorámával találkozhatunk.

Clerigos torony

Hasznos közlekedési infók

Porto kártya (Porto Card)

1 napos Porto kártya (gyalogos) – 5 EUR. Ez a kártya 24 óráig érvényes, nem lehet vele használni a tömegközlekedést, de a legtöbb múzeumba ingyen bemehetünk vele és vásárlási kedvezményeket is tartalmaz.

1 napos Porto kártya – 10,5 EUR. Ez a kártya egy napig (24 óráig) érvényes, és ezzel a kártyával már használhatjuk a tömegközlekedést.

2 napos Porto kártya – 17,5 EUR

3 napos Porto kártya – 21,5 EUR.

A Porto kártya a portói repülőtéren, a vasútállomásokon és a turisztikai hivatalokban vásárolhatók meg.

Metro a repülőtér és a belváros között. A portói repülőtérről metró közlekedik a belvárosba, melyet reggel 6:00 és éjszaka 01:30 között lehet használni. A menetidő 23- 35 perc, a jegy ára 1,5 €.

Porto az a város, ahol a mediterrán tapasztalatokkal ellentétben rend és fegyelmezettség uralkodik, miközben minden porcikájában őrzi a portugálok mély életszeretetét. Minden egyes ételben, minden korty borban, minden lefőzött friss kávéban, minden épületében ízig-vérig portugál. Itt meg kell állni, ha Portugáliában jártok, hiszen ennek a városnak a mosolya nélkül nem lesz teljes a portugál utazás élménye.

/fotók: shutterstock/


Exit mobile version