Site icon Szallas.hu Blog

Hol készül az igazi halászlé? – Baja vs. Szeged


Ha jót akarsz magadnak, ez az az kérdés, amit soha ne tegyél fel sem egy bajainak, sem egy szegedinek, hiszen ölre menő vita tárgyát képezi, hogy hol készül az igazi halászlé, vagy éppen melyik a legfinomabb. Mi azért megpróbáltunk utána járni, hogy mekkora sikerrel, az a bejegyzésből kiderül.

A bajai halászlé kultusza

Baján nagy hagyománya van a halászlé főzésének, amiben a férfiaknak és a nőknek is megvan a maga feladata. Nem csupán az alapanyagoktól válik különlegessé ez az étel, fontos szerepe van az összhangnak, a tökéletes időzítésnek is. Míg a halászlé főzése férfimunka, a nők feladata a bajai halászlé nélkülözhetetlen elemének, a gyufatésztának az elkészítése. Mire kint a bográcsban készre fő a hal, addigra bent ki kell főnie a tésztának is.

A bajai, vagy más néven dunai halászlé alapja a ponty, de Baján még törpeharcsa is kerülhet a paprikás, hagymás lébe.

A bogrács formája sem mindegy, az igazi bajai halászlé alul szélesebb, felül szűkebb úgynevezett halfőző bográcsban rotyog, hogy minél kisebb felületen párologjon a lé.

A bajai halászlé két évvel megelőzve szegedi vetélytársát, 2015-ben bekerült a Hungarikumok Gyűjteménye Magyar Értéktárba. Hogy mennyire fontos a bajaiak számára ez a lékultusz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az ünnepi ebédek szinte elképzelhetetlenek halászlé nélkül, emellett pedig minden évben megrendezik a nagy sikerű Bajai Halfőző Fesztivált.

Bajai programajánló >>

Ha jó bajai halászlevet szeretnél enni, az alábbi éttermeket neked ajánljuk:

A klasszikus tiszai (szegedi) halászlé

A szegedi, vagy más néven tiszai halászlé igazi klasszikusnak számít, ám macerásabb főzési technikája miatt kevesebben készítik otthon. Ehhez ugyanis elsőként alaplevet kell főzni, ami a ponty fejéből, farkából, és apróbb halakból készül passzírozással. Ezt öntik fel aztán, és kerül még bele só, pirospaprika és a pontyszeletek. Ezt már sűrűbben készítik a halfőző bogrács helyett alföldi, vagy más néven gulyásbográcsban, aminek alja keskenyebb, és felfelé szélesedik. Úgy tartja a mondás, ami a fazékban megfő, az ebben a bográcsban is, legfeljebb több idő kell hozzá. A szegediek nagy örömére 2017-ben a tiszai halászlé is felkerült a hungarikumok listájára.

Szegedi programajánló >>

Az ízletes szegedi halászléért ezeket a helyeket keresd fel:

A háttérbe szorult balatoni halászlé

A köztudatban a balatoni halászlé igencsak háttérbe szorul, pedig legalább olyan ízletes, mint előző két „vetélytársa”. Kissé talán a szegedihez hasonlít jobban, mert ennek főzése is az alaplével indul. Amit itt szigorúan betartanak, hogy a bele kerülő halak arányát tekintve legalább a harmada ragadozó legyen. Maga a leves „vékonyabb”, kevésbé tartalmas, de ha a Balatonnál pihen az ember, ezt is érdemes kipróbálni. (Sok étterem étlapján egyébként szerepel a gyufa tészta is, ami extraként kérhető a leveshez, de az igazi balatoni halászlének ez nem „tartozéka”.)

Ide érdemes beülni egy halászlére:

Bár sokan esküsznek rá, hogy a folyami halak finomabbak, de nekünk a balatoni halászlé is nagyon ízlett. Érdemes mindegyiket kipróbálni, és mindenki maga döntse el, melyik az igazi, melyik a legfinomabb, hiszen ahány ház, annyi szokás.

Itt pedig kommentben jöhetnek a vélemények, kinek melyik jött be.

Tölts el több napot Baján, Szegeden vagy a Balatonnál, és foglalj szállást a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version