Site icon Szallas.hu Blog

Hol lakik a Mikulás? Mesebeli kalandozások Lappföldön


Tudni szeretnétek, hol lakik a Mikulás? Most megmutatjuk nektek, mennyi kincset rejt és milyen gazdag népi hagyományokat őriz az a hely, amelyet a legendák szerint hosszas keresés után választott ki lakóhelyéül a Mikulás Lappföldön, Rovaniemiben. A finnek csodálatos mesevilágába utazunk, ahol mindenki csak kitűnő manóbizonyítványt kap és ahol havas varázslatban lehet részünk.

Lappföldi nevezetességek

Pyha-Luosto Nemzeti Park

Mielőtt felfedezzük a Mikulás birodalmát, tegyünk egy túrát a lappföldi tajgán. Az Északi Sarkkört átlépve a föld, a víz, a levegő és a jég az úr, s ez teszi egyedivé ezt a vidéket. Ezért kezdjük ennek a földnek a megismerését a Pyha-Luosto Nemzeti Parkban.

Pyha-Luosto Nemzeti Park

Elsőként el kell látogatni a husky farmra, hiszen a nemzeti park terültén a kutyákat nem csak tenyésztik, hanem szánhúzásra is használják. S ha már szánhúzás, akkor Lappföld legnagyobb rénszarvas farmját is itt találjátok. Télen ide terelik össze az állatokat és a karámoknál etetni is lehet őket. A nemzeti park látogatóközpontjában pedig egy, a nemzeti parkot bemutató diaporámát tekinthetünk meg, amely tökéletes képet ad a táj jellegéről és nevezetességeiről.

Sodankyla és Tankavaara, az „aranyfalu”

Utunk során érdemes megállni Sodankylában, Lappföld legősibb településén. A képeslapok nagy részén a település 300 éves fatemploma szerepel, s talán emlékezetesebb lesz, ha mi magunk is készítünk róla egy fotót.

Majd a következő úti cél lehet Tankavaara múzeumtelepülése, melyet a századelőn fellángoló lappföldi aranyláz tett híressé (a folyókban a mai napig lehet aranyat mosni), ezért az aranymosásra emlékeztető látványos múzeumot építettek, amelynek területe skanzenként működik ma is.

Inari

Inari a finnországi számik/lappok fővárosa, amely az Inari-tó partján fekszik. A tó Lappföld legnagyobb tava s amellett, hogy ma már természetvédelmi területként van számon tartva, szigetei számos mítosz és legenda szülehelyei. Itt található a legtöbb ősi lapp szálláshely, temető és pogány áldozati kultuszhely. A város két nevezetessége a lapp parlament és a Siida, a számik nemzeti múzeuma. A múzeum bejárását kár lenne kihagyni, mert bemutatja a lappok ősi kultúráját, a sámánságot, a nomád élet használati tárgyait és a szomszédos skanzenben egy eltűnő világ épületei között barangolhatunk.

Honnan ered a Mikulás mai hagyománya?

A régi pogány Finnországban a sámánizmus kultuszára épül minden. A termékenységi varázslás volt a nuuttipukki szokása. Maga a nuuttipukki úgy nézett ki, mint nálunk a busók. Házról házra járt, karácsonyi sört kért, ijesztgette a gyerekeket és részegnek mutatkozott. A háború után azonban megváltozott a hagyomány, s ma Szent Knut napján, január 13-án a gyerekek öltöztek nuuttipukkinak, körbejárják a házakat, énekelnek, amiért édességet kapnak ajándékba.

Joulupukki – a Mikulás

A Finn rádió „Gyermek Óra” című műsorának vezetője, Markus Rautio, 1927-ben, élő adásban mesélt egy nagyot, s ezzel minden kételyt eloszlatott. A mese szerint a Mikulás a Lappföldön, Korvatunturiban, a Fül-hegy gyomrában, egy szupertitkos játékkészítő manufaktúrában lakik. S mivel a hegyoldal egy nyuszifülre hasonlít, ezért a Mikulás mindent kívánságot meghall.

Rovaniemi, a Mikulás otthona

Feleségével és a skandináv népmesék legendás alakjaival, a szorgos manókkal azon dolgozik, hogy gyermekeket boldoggá tegye. Azonban a Mikuláshoz Lappföldre ma már nem kell olyan messze menni, elég „csak” Rovaniemibe, Lappföld fővárosába, a sarkkörre ellátogatni. A finn Mikulás és felesége, Karácsonyanyó és a karácsonymanók ma is aktívan dolgoznak a fiatalok örömére.

Mindezért Lappföld nem csak egy mesét, hanem egy mesés utazást is megérdemel. Valljátok be, hogy titokban Ti is mindig arra vágytatok, hogy megismerjétek a Mikulás birodalmát! A lappföldi husky szános túra, az ősi városok, a skanzenek miliője után irány Rovaniemi, hiszen a lappföldi varázslat itt válik teljessé!

Rovaniemi, a Mikulás birodalma

Az északi sarkkör fővárosába Rovaniemibe, Mikulásfaluba érkezünk, ahol minden túlzás nélkül egész évben minden a Mikulás és a karácsony körül forog. Itt csak úgy özönlenek a boldogságbombák! Nem is csoda, hiszen a hely gyermekkorunk titkos világába repít vissza minket.

S biztos nem tudtátok, hogy az itten ajándékboltokban kiválasztott meglepetéseket haza is küldhetitek Télapófalva pecsétjével és bélyegével ellátott csomagban. Szóval kalandra fel, hiszen közvetlenül a sarkkörön, Rovaniemitől 8 kilométerre északra, a 4-es főút mentén a mesék birodalma vár rátok.

Mikulás-ház

A falu egyik legnagyobb attrakciója, hiszen itt lakik a Mikulás és természetesen fogadja a vendégeket is. Ezért mindenképp kopogtassatok be, hátha teljesíti a szóbeli kívánságokat is!

Műhelyfalva – Pajakylä

A Santa Claus Village központi helye természetesen a Műhelyfalva. Hiszen itt készülnek az ajándékok és itt található a Mikulás posta is.

Az sem meglepő, ha váltott műszakokban dolgozó Joulupukkival és krampusszal/joulutonttu fogtok itt találkozni, akik titokban végzik dolgukat, azon serénykedve, hogy minden gyermeknek szét tudja osztani a Mikulás az ajándékokat. Emellett természetesen tartalmas programokkal várják a látogatókat, s játékos gyermek animáció foglalja le a fiatalokat esténként.

Santa Park

A lappföldi Disneyland is mindenképp szerepeljen programjaitok között. A rengeteg szórakozási lehetőség mellett karácsonyi süteménykészítés, Angry Birds játszópark, varázslatos szántúra, tündér postahivatal, az északi sarkkör átlépése a föld alatt és a Jéghercegnő birodalma vár titeket. S ha mindez nem lenne elég a kicsiknek, akkor az ajándékot is készíthetnek, mégpedig tündérek segítségével.

Levél a Mikulásnak

Még nem késő, hogy akár egy levélben megfogalmazzátok kívánságaitokat. Joulupukki évente több százezer levelet kap a világ minden tájáról, miért éppen a tiéteket ne teljesítené? Íme a címe a titkos akcióhoz:

Santa Claus Napapiiri FIN-96930
Tel. +358-16-362 255 / Fax +358-16-362 007
E-mail: santa.claus@santaclausoffice.fi
Honlap: www.santaclausoffice.fi

De a következő címre érkező leveleket is megkapja a Mikulás:

Joulupukki, Joulupukin Pääposti – 96930 Napapiiri

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version