Site icon Szallas.hu Blog

Hol meleg a tenger Horvátországban? Adria hőmérséklet körkép


Ti mit szerettek jobban: ha kellemesen hűvös a tenger hőmérséklete, vagy ha jó meleg? Előbbi azért jó, mert kellően lehűt a kánikulában, az utóbbinak viszont előnye, hogy nem kell összeszorított fogakkal, centiméterenként bemerészkedni a vízbe. Ha érdekel, hogy Horvátországban hol meleg a tenger, jó helyen jársz: íme, az Adriai-tenger hőmérséklet előrejelzése a nyárra!

Képzeld el, hogy lemerülsz a vízbe, a hűs habok összecsapnak a fejed fölött, és végre felfrissülsz. Jó érzés, igaz? De aztán telnek a percek a vízben, elkezdesz dideregni… És azon töprengsz: lehet, hogy máshol melegebb a tenger, csak pont itt ilyen hideg?!

A horvát tenger hőmérséklete nagyban függ attól, hogy földrajzilag melyik partszakaszt nézzük, és az sem elhanyagolható tényező, hogy huzamosabb ideig forró hetek váltják egymást, vagy hűvösebb, esősebb nyárban van részünk. Mielőtt fejest ugrunk –majdhogynem szó szerint– a tenger vízhőmérsékletébe, nézzünk egy kis összefoglalót Horvátország éghajlatáról!

Nyaralás Horvátországban, így tölts el 3, 5 vagy 7 napot >>

Dubrovnik, Horvátország legdélebbi üdülővárosa

Érdekességek Horvátország éghajlatáról

Talán emlékeztek rá, hogy amikor dél felé autóztok a horvát autópályán, Zadar előtt keresztül kell haladni a Dinári-hegységbe vágott, egyik leghosszabb alagúton. Amikor behajtotok, még zöld növényzet fedi a hegyoldalt, de amikor kiértek a túloldalon, már kopár, száraz táj vesz körül. Ez azért van, mert az északnyugat-délkelet irányban húzódó hegység lényegében kettészeli az országot, és ez is hozzájárul az éghajlatok sokszínűségéhez.

A Dinári-hegység Horvátországban

Horvátországra 3 fő éghajlat jellemző: a partmenti területek éghajlata mediterrán, a belső szárazföld mérsékelt kontinentális, a hegységek vidékén pedig hegyvidéki. A part menti, tehát mediterrán részek átlaghőmérséklete nyár elejétől szeptember végéig 26-30 °C között mozog. Maga az Adria hőmérséklete régiónként eltérő, területenként akár 5 fokos különbség is lehet!

3 dolog, ami meghatározza a tengervíz hőmérsékletét

Kilátás Hvar szigetéről

Tehát hol meleg a tenger Horvátországban? Ha a nyár elejét vesszük, például júniust, akkor bátran ajánljuk a hozzánk közel eső Isztriai-félszigetet. A fent leírtak alapján hiába északon van, ott kevésbé mély a víz, így jobban fel tud melegedni. A szezon második felében viszont egészen nyugodtan utazzunk minél délebbre, mert addigra ott is „utoléri” magát a felmelegedés. 

Ajánlott helyek északon:

Opatija, Horvátország

Ajánlott helyek délen: 

Makarska

Az Adria átlaghőmérséklete júniusban

Az Adria átlaghőmérséklete augusztusban

TIPP: Ha a parton épp nincs is hatalmas kánikula, viszont a közelben akad egy tipikus horvát óváros, látogassatok el oda! Ezeknek a régi épületei, kövei nagyon át tudnak melegedni, csak úgy ontják magukból a hőt. Jó példa erre Sibenik, Zadar és Split történelmi központja, illetve Trogir, Dubrovnik vagy Rovinj óvárosa, hogy csak néhányat említsünk. A szigeteken is akadnak ilyen gyöngyszemek, például Rab, Hvar vagy Korcula.

Horvátország szállástippek: minden régióra van egy szuper ajánlatunk!

Apartmani SI Rovinj

Apartmani SI Rovinj

Apartmani Olga Opatija

Apartmani Olga Opatija

Villa in the Natural Environment Šibenik

Villa in the Natural Environment Šibenik

Apartmani Slavica Biograd na Moru

Apartmani Slavica Biograd na Moru

Vila Apartmani Sumic Gino Makarska

Villa Tramonto Dubrovnik (Zaton-Veliki)

Villa Tramonto Dubrovnik (Zaton-Veliki)

Válasszatok ki egy régiót, ahol jó eséllyel kellemesen meleg lesz a víz, és irány az Adria! Az összes horvátországi szállást megtaláljátok itt >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version