Site icon Szallas.hu Blog

Hol található Pajkaszeg, A mi kis falunk?


A mi kis falunk című magyar sorozat minden idők legnézettebb és legkedveltebb magyar tévés produkciója lett. Nem csoda, hiszen a készítők, mint Kormos Anett stand-up művész és az Üvegtigris atyja, Kapitány Iván humora találkozott ebben az alkotásban, nem beszélve a kitűnő színészgárdáról. De vajon tudjátok-e, hogy valójában hol játszódik a történet? Hány nevezetessége van Pajkaszeg falujának és miért érdemes felfedezni a környéket? Most minderre választ adunk.

Hol található Pajkaszeg?

A 2017-ben útjára induló A mi kis falunk sorozat töretlen sikerrel és 2019-ben újabb történetekkel gazdagítja hétköznapjainkat. Bár a falu neve fiktív, a település viszont létező, nagyon is valóságos helyszín. Pilisszentlélek egy alig 300 fős település a Pilis és a Visegrádi-hegység egy festői völgyében, 1985. óta közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik. Műúton nehezen megközelíthető, így főleg az erdei túrákat kedvelők, hegyi kerékpáros és motoros sportot űzők kedvenc helyszínévé válhat. Szerencsére azonban Budapest (Pomáz) irányából átszállással, Esztergomból közvetlenül busszal is eljuthattok ide, ha szeretnétek megismerni kedvenc, hazai sorozatotok ikonikus díszleteit.

S hogy miért pont a Visegrádi-hegységben megbújó kis településre esett a választás? Elég csak sorozatban látott képekre és helyszínekre gondolni, már akkor egyértelművé válik, hogy természeti kincsekben gazdag, igazi autentikus, falusi településre bukkantak Piliszentléleken az alkotók.

Látnivalók Pajkaszegen és Pilisszentléleken

A humoros sorozat és Pajkaszeg a maga sajátos környezeti adottságaival bevéste magát az emlékezetünkbe. Nem csoda, ha arra járva mindenképp látni szeretnénk azt a helyet, ahol a színészek, többek között Csuja Imre, Reviczky Gábor, Udvaros Dorottya vagy Szabó Győző a különböző karaktereket megszemélyesítik. Nézzük sorba, hogy melyek azok a híres pontok, ahol a jelenetek játszódnak.

Teca kocsmája

Teca kocsmája az a kivételes hely, amely nemcsak a filmben játszik központi szerepet, hanem a valóságban is kulcsfontosságú hely Pilisszentléleken. Itt ténylegesen italmérés történik, de a története egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. A török idők alatt az elnéptelenedett faluba a pálosok üveges mestereket telepítettek, akiknek műhelye, hutája a mai kocsma helyén volt. Szóval, ha betértek ebbe az épületbe, akkor megismerhetitek a helyi közösségi élet mozgatórugóját és egyben a film, illetve a település legnépszerűbb közösségi helyét is.

A kakaós briós szobor

Ha szelfizni és fotózni szeretnétek, akkor kihagyhatatlan helyszín a kakaós briós szobor, amely valljuk be, nem feltétlenül hasonlít a péksüteményhez… 🙂 Ám mivel a szobrot a filmbeli polgármester-választás eseményei alatt adták át, ahol a polgármester ingyen kakaós brióst és sört osztogatott a remélt győzelem reményében, ezért mi is joggal remélhetjük, hogy nekünk is szerencsét hoz majd az életben.

A templom

A filmben nem szerepel, de a településnek, Pilisszentléleknek az 1760-as években épült temploma is van, ami igazi műkincs. Kákonyi Asztrik ferences festőművész munkáival lett díszítve, így a kis templom a modern magyar templomfestészet jeles példája.

Falumúzeum

Ha szeretnétek megismerni a Visegrádi-hegység vonulatai között húzódó település életének, múltjának, kultúrájának minden egyes részletét, akkor a következő állomás a falumúzeum legyen (Hunyadi János u. 42., a kocsmától lefelé, a főúton). Megtekinthetitek a jellegzetes, pilisi-szlovák népi építészet jegyeit és a berendezett szobákban a község helytörténeti és néprajzi gyűjteménye várja az érdeklődőket (előzetes bejelentkezés szükséges).

A pálos kolostor romjai

Nem is gondolnánk, hogy egyéb kincseket is rejt ez a föld. Esztergomból a sárga turistajelzés mentén jót elindulva találjuk a falu feletti domboldalt, ahol az egykori pálos kolostor romjai mesélnek. Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend története a Pilishez és Szent Özsébhez kötődik. A kolostorral kapcsolatban pedig ma már tudjuk, hogy IV. Béla, IV. László, 1323-ban a háromszor megkoronázott magyar király, Károly Róbert is járt itt, ahogy később Nagy Lajos királyunk. Szóval igazi történelmi utazásban lesz részetek itt.

Szálláshelyek „Pajkaszeg” környékén

„Pajkaszeg” és környéke, a Pilis felfedezése megér egy pár nap kikapcsolódást, ezért remek szálláshelyeket mutatunk, hogy a pihenés valóban felejthetetlen legyen.

Malomdűlő Farmház Pilisborosjenő

A Malomdűlő Farmház Pilisborosjenő gyöngyszeme, ahol festői környezetben, eldugott kis tanyán, a csodálatos pilisi erdők, rétek és egy tó ölelésében lehet pihenni.

Tovább a szálláshely oldalára >>

Kislugas Panzió és Vendéglő Pilisszentkereszt

Pilisszentkereszt a Pilis-hegy lábánál már III. Béla királyunk szívét is elrabolta. Dobogókőn, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján nem csupán a Föld csakrája teremti meg a harmóniát, hanem a Kislugas Panzió családias környezete is.

Tovább a szálláshely oldalára >>

Gréti Vendégház Nagykovácsi

Ha kiváló szállást kerestek a csillagtúrákhoz, kirándulásokhoz, akkor a Gréti Vendégház lesz az ideális választás!

Tovább a szálláshely oldalára >>

Villa Panorama Artist Dömös

Dömösön, a Dunakanyar egyik legszebb pontján helyezkedik el csodás panorámával a Villa Panorama Artist. Az egész Dunakanyar az 1906-ban épült villa lábai előtt terül el, így nem csoda, ha az egykor művészvillaként működő épület a kirándulók egyik kedvenc szálláshelye.

Kattints további részletekért >

Kostel Panzió Kesztölc

Kesztölc a Pilis-hegy déli lábánál, festői környezetben várja a pihenésre vágyókat. Ha szeretnétek a városi zajoktól mentes környezetben pihenni, akkor itt a helyetek!

Tovább a panzió oldalára >>

Képek Pajkaszegről – A mi kis falunk turistái fotózták


Vendégvélemények Pajkaszegről:


Kíváncsi vagy, hol forgatták a Drága örökösök című sorozatot?


Exit mobile version