Site icon Szallas.hu Blog

Hova menj Varsóban? Városnézés, gasztrotippek


Lengyelországba indulsz? Hoztam néhány inspiráló ötletet nektek, hogy mit érdemes megnézni, ha a fővárosban, Varsóban jártok.

Soho Factory, Varsó

Hova menj Varsóban, ha…?

1. …szép az idő

Ha szép az idő, süt a nap, és csicseregnek a madarak, akkor javaslom, hogy látogassatok el a Łazienski Parkba. A közel nyolcvan hektáros park fényűző királyi partik helye volt korábban, a hatalmas fák között sétálva pedig úgy érezhetjük, hogy magunk is a királyi családhoz tartozunk! Ajánlom figyelmetekbe a Wilanów-kert-et és a Krasinski-kert-et is. Ezeken a zöld területeken is  találkozhattok Varsó történelmének egy szeletével és építészeti remekműveivel.

Jó idő esetén ajánlom figyelmetekbe az Óvárost (Stare Miasto). Macsakaköves kis utcák, hatalmas piactér, nagyszerű hangulat. Jó élmény kiülni a tér egyik kávézójának asztalához egy finom lattéra. Próbáljátok ki ha itt jártok, pihenjetek, nézelődjetek, és szívjátok magatokba Varsó Óvárosát. Este pedig látogassátok meg a Multimedia Fountain Parkot is, ahol a szökőkutak életre kelnek és csodálatos színekben pompáznak!

Varsó óvárosában

2. Hova menj Varsóban, ha esik az eső?

A jó idővel ellentétben előfordul, hogy borongós az idő egy-egy nyaralás alatt, így érdemes átgondolni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az ilyen napokon.

Az első ami eszembe jutott, az a Kopernikusz Tudományos Központ (Copernicus Science Centre). Hasonlóan a Csodák Palotájához, olyan interaktív fizikai jelenségeknek lehetünk részesei és szemtanúi, amik nagyszerű élményeket nyújtanak kicsiknek és nagyoknak. Érdemes végigsétálni az egész épületen, és megcsodálni mindent, és természetesen kipróbálni az összes játékot.

Nézzétek meg a Vodka Múzeumot a Praga városnegyedben. Megismerhetitek a vodka történetét, hogy melyik országban készült először, miért készítették, és hogy eredetileg gyógyszerként használták különböző gyógynövényekkel. Interaktív játékokkal, és a lengyel vodka múltjával és jelenével ismerkedhettek meg. A múzeumi körút végén kóstolásra is van lehetőség.

Panoráma a Kultúrpalotából

Varsó városában találunk még olyan múzeumokat, mint a Kultúra és Tudomány Palotája, a Fryderyk Chopin Museum, vagy a Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma. Mindegyik program változatos, tele nagyszerű élményekkel és történelemmel!

3. Hova menj Varsóban, ha éhes vagy?

A Varsói városnézés alatt mindenképpen kóstoljátok meg a lengyel tradicionális konyha remekeit. Ilyen a pierogi, a bigos, a golonka és még sorolhatnám. Ha sétáltok az Óvárosban, mindenképpen egyetek egy finom pierogit! Többféle ízben kapható a tésztába töltött finomság, próbáljatok ki többfélét.

TIPP: Vannak olyan kisebb utcai árusok, ahol végignézhetitek, ahogy készül a pierogi!

Gasztrokalandozások – TOP 5 étterem Varsóban

Varsói utam alatt kedvenc éttermem a WuWu Bar volt a Vodka Múzeum mellett. Olyan különlegességeket kóstoltam meg, mint a háromféle húsból készült húsleves, a kecskesajttal és báránnyal töltött tortellini és a sajttorta.

Ha viszont igazi hagyományos helyen szeretnétek enni, akkor a Prasowy tejbárt ne hagyjátok ki! Ezek az éttermek olyanok, mintha a szocializmus időszakából léptek volna át napjainkba. Az ételek finomak, olcsók és biztosan nem maradtok éhesek.

4. Hova menj Varsóban, ha bulizni szeretnél?

Varsóban nem marad el a jókedv sem. A Visztula partján sétáljatok végig, próbáljátok ki a bárokat, és nézzétek, ahogy a város fiataljai elözönlik a teljes partszakaszt. A hangulat varázslatos éjszaka, hiszen mindig történik valami izgalmas! Ha ezután van még energiátok, látogassatok el a Mazowiecka utca egyik klubjába, ahol folytatódhat az este! Másnap lehet, hogy nehezen megy majd az ébredés, de az élmény megmarad.

5. Hova menj Varsóban, ha igazi felfedező vagy?

Rengeteg olyan hely van a városban, ami a felfedezőkre vár. Ilyen a Praga városnegyed Soho Factory nevű része is. Ez a rész olyan, mintha az egész városnegyedtől elütne, mintha egy hatalmas művészeti múzeumban járnánk. A régi és az új találkozása, az építészet gyár-stílusa és a modern formák keveredése olyan hangulatot nyújt, mintha valami forradalmian új igyekezne kirobbanni és elárasztani Varsó többi részét is. A Soho Factoryban található a Neon Múzeum is, ahol szocialista reklám neon feliratok találhatók, mindenképpen látogassátok meg. Már azok a neon feliratok, amik kint vannak a múzeum előtt is hihetetlen élményt nyújtanak.

TIPP: A múzeum látogatása előtt időpontot kell kérni!

Neon Múzeum

Ha már a Prága városrészben jártok, menjetek el a Skład Butelek nevű jazz klubba, a látogassátok meg a folyó másik oldalán fekvő Koszykowa Utcai Könyvtárat vagy a Banjaluka kávézót! Egyikben sem fogtok csalódni, garantálom.

Szállások a lengyel fővárosban >>

PCD Aparthotel Wola Warszawa

Apartament Bagatela Centrum Warszawa

(fotók: Tóth Boglárka, szallas.hu)


Exit mobile version