Site icon Szallas.hu Blog

Hova utazzunk húsvétkor? Európai úti célok Bécstől Rómáig


Néhány hét múlva tavaszi szünet és még nem tudod, hova utazz húsvétkor? Összegyűjtöttünk néhány külföldi úti célt, amelyeket akár a hosszú hétvégére, akár csak 1-1 napra is érdemes felkeresni. Vannak köztük szomszédos országbeli fővárosok, de akad távolabbi úti cél is Európában.

Hova utazzunk húsvétkor?

Szomszédolás Zágrábban

Kora tavasztól egyre több külföldi turista érkezik Horvátország fővárosába, hogy napfénnyel töltődhessen fel a zágrábi utcákon sétálva. Érdemes az utazást húsvétra időzíteni, hiszen ekkor számos kulturális program és egyéb látnivaló várja az érdeklődőket.

Hatalmas festett tojások sorakoznak Zágráb belvárosában

A leglátványosabb húsvéti attrakció a zágrábi székesegyház előtt kap helyet. Itt, a város szívében találhatók azokat a hatalmas, kézzel festett húsvéti tojások, amelyek évről-évre horvát művészek festenek hagyományos stílusban. A tojásokat mindig gyönyörű tavaszi virágok veszik körül, a látvány egyszerűen mesés!

A Passion Heritage nevű multikulturális fesztivált 1992 óta rendezik meg Zágrábban és ennek keretében minden évben több ingyenes koncert, művészeti installáció, színházi darab és folklór esemény látogatható.

A legjobb zágrábi szállások egy helyen! >>

TIPP: Zágrábtól mintegy 60 km-re található a Salajland, a Salaj család otthona, ahol igazán húsvéti hangulatba kerülhetünk. A négy hektáros gazdaságot ugyanis több ezer hímes tojás, világító nyuszi és csirke, valamint tojásfák díszítik. Cím: Čazma, Grabovnica, A. Starčevića br. 132

Húsvéti vásárok Bécsben

Ha csak egyetlen nap áll rendelkezésre és nem tudjuk, hova utazzunk húsvétkor, irány Bécs! A nagysikerű adventi vásárok után idén húsvétkor is érdemes az osztrák fővárosba látogatni, hiszen a város több pontján találunk húsvéti vásárokat és gyerekekprogramokat.

Húsvéti felvonulások Madridban 

A vallásos Spanyolországban is megadják a módját a húsvéti ünnepeknek. Madrid óvárosában látványos körmenetek indulnak, a felvonulók fényes és színes öltözékben dobolnak, trombitálnak és persze flamencót táncolnak.

A templomokban vallási koncerteket szerveznek és körmenetben emlékeznek meg Jézus Krisztus szenvedéséről és haláláról. A város legjobb éttermei tipikus húsvéti ételeket szolgálnak fel, mint például a torrijas (pirítós) vagy a potaje de garbanzos (csicseriborsó pörkölt). A hagyományos halételek közé tartozik a Soldaditos de Pavía (sült tőkehal), a Potaje de garbanzos a la madrileña (csicseriborsó pörkölt spenóttal és tőkehallal), valamint a croquetas de bacalao (tőkehal krokett).

Húsvéti vásár Prágában

Európa egyik legromantikusabb városa, Prága minden évszakban tökéletes úti cél. Különösen húsvét idején az, amikor a város utcáit és tereit virágok díszítik, az Óváros téren pedig hatalmas húsvéti vásár csábítja el a nézelődőket. Idén március 28-án kezdődik a program és április 19-ig tart.

Húsvéti mise Rómában

A legjobb hely a húsvéti ünneplésre a katolikus kultúrkörben minden bizonnyal Róma. A húsvét a Vatikánban legalább akkora ünnep, mint a karácsony, így nem csoda, hogy évente több ezren vesznek részt a Szent Péter bazilikában tartott szentmisén. Amire érdemes figyelni, hogy a legtöbb múzeum vasárnap és húsvét hétfőn zárva tart, de az éttermek és üzletek általában nyitva vannak.

Spanyol lépcső

TIPP: Rómában nincs hiány szabadtéri látnivalókban, húsvétkor ne hagyjátok ki a Trevi-kutat vagy a Spanyol lépcsőt sem!

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version