Site icon Szallas.hu Blog

Idén is csodálatos helyeken lesz levendulaszüret


A levendulaszüret az utóbbi évek nagy slágerévé vált, ami nem is csoda, hiszen a látvány mellett az illata is magával ragadó, így kitűnő nyári program. Jó hír, hogy a legismertebb helyek mellett már az ország több pontján találhatók levendulakertek.

Mit kell tudni a levenduláról?

A gyógyászatban, a konyhában, és a mindennapi életben is nagyon hasznos növény. Nyugtató és görcsoldó hatása van, emellett pedig kozmetikumokat is gyártanak belőle, sőt, ételek ízesítésére is kitűnő.

Júniustól már virágzásnak indul, de ezt az időjárás is befolyásolja. Szinte egész nyáron gyönyörködhetünk a csodálatos lila levendulamezőkben.

Levendulaszüret 2019 – ezek a legismertebb levendulakertek

Tihanyi Levendula Fesztivál

A legismertebb ültetvény a tihanyi, ahol olyan nagyszabású eseménnyé nőtte ki magát a szüret, hogy már Levendula Fesztivált is szerveznek. 2019-ben ez június 21-től 23-ig tart. A szüret tervezett időpontját június 14-től 21-ig hirdették meg, de a szervezők arra kérik a látogatókat, a pontosabb információkért figyeljék a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapját.

Levendulaszüret Tihanyban

Virágot csak a helyszínen vásárolt táskába lehet szedni, ez mérettől függően 1500, illetve 2500 Ft.

Parkolási információ: a levendulás közelében személygépkocsiknak ingyenes a parkolás.

Gasztrotipp: Ha az illatozó csokrok mellett valami ínyencségre is vágytok, keressétek fel a Batthyány utca 13. alatt található Levendula Kávézót, vagy fagyizzatok egyet a Kossuth Lajos utcában a Levendula Kézműves Fagylaltozóban. Mindkét helyen igazi levendulás finomságokat is kínálnak.

Szállások Tihanyban >>

Levendulanapok Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság idén június 24. és július 6. között „szedd magad” akcióval egybekötött levendulanapokat tart, ahol a sok program mellett az apátsági élet mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek a látogatók.

Levendulamező Pannonhalmán

Pannonhalma meglátogatása bármikor jó program, és az apátsági termékek között egész évben megtalálhatók a levendulás különlegességek is. A Pannonhalmi Főapátság látnivalói >>

Szállásajánló Pannonhalmán

Hangulatos vendégház saját kis levendulakerttel az Apátság lábánál: Levendula Vendégház és apartman

Tovább a szálláshely oldalára >>

Levendulaszüret Kőröshegyen

Az idei szüretet 2019. 06.01-től 07.21-ig hirdetik a közel 7 hektáros levendulafarmon minden nap 9 és 17 óra között. Lehetőség van csak nézelődni, ebben az esetben a belépő 13 éves korig 500 Ft, felette 1000 Ft. Aki szüretelne is, az különböző méretű aratótáskákat vásárolhat 1000 és 3500 Ft között, amik mellé külön belépőt nem kell váltani. Emellett lesz alkalom palánták és levendulás kézműves termékek vásárlására is.

Megközelítés: a Dózsa György útról a Flekken Panzió melletti Persevölgyi dűlő végén. Itt egy hatalmas parkoló van, ahol az autót le lehet tenni.

Szállások a környéken >>

Levendulaszüret tömeg nélkül

Dörgicsei Levendula Major

A Balaton Tihanyon kívül is több kisebb-nagyobb levendulakertnek ad otthont. Az egyik leghangulatosabb közülük a Dörgicsei Levendula Major, ahol minden nyáron megnyitják a csodálatos levendulakertet a látogatók előtt. Virágszedésre csak néhány alkalommal van lehetőség, ezekről az időpontokról a honlapjukon tájékoztatnak. Ezen kívül bármikor lehet szuper levendulás fotókat készíteni, és vásárolni a különböző termékekből.

A dörgicsei Levendula Major

Nyílt napok a kemenessömjéni Levendulafarmon

A farmon számos terméket állítanak elő ebből a csodanövényből, nyaranta pedig néhány nap erejéig levendulaszüretre is van lehetőség. Az időpontok miatt érdemes Facebook-oldalukon tájékozódni, de idén várhatóan két szombaton, június 8-án és 15-én lesz mód a virág begyűjtésére.

Pontos cím: Kemenessömjén, József Attila utca 16.

III. „Szedd magad!” levendulaszüret a desedai Levendulakertben

Nem csak a levendulakert, az egész környék nagyon látványos, hiszen a mellette lévő tó is hihetetlen nyugalmat áraszt magából, amit a levendula illata csak fokoz. Akár több napos pihenést is érdemes ide szervezni, mert látnivaló akad bőven: néhány éve például felavatták a Deseda Kalanderdő Erdei lombkorona sétányát.

2019-ben a szüret tervezett időpontja június 15. 10-18 óra.

Szálláshelyek a környéken >>

Pontos helyszín: Kaposvár mellett a Deseda-tónál, a Vár-lak birtokon

Parkolási lehetőség: a tóparton kiépített parkolókban.

Létai Levendulás, a „hajdúsági Provence”

A létavértesi levendulakert története mesébe illő, a Magyar család eredetileg egy öreg szőlőt vett, azzal a céllal, hogy bort készítsenek majd a termésből. Ezzel azonban nem volt szerencséjük, de nem adták fel. Ekkor jött a levendulatermesztés ötlete, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen országos hírnévre tettek szert vele.

A „Szedd magad” mozgalmuk is csak egy baráti összejövetelnek indult, manapság pedig már az ország minden tájáról érkeznek az érdeklődők.

Az idei szüret pontos időpontja még nincs kihirdetve, ezért érdemes a Facebook-oldalukat figyelni.

Szállások a közelben >>

Kevélyhegyi Levendulamező

A végére hagytam Pilisborosjenő hangulatos kis levendulását. A levendulák már itt is szépen hajtanak, de a szüret pontos dátumát még nem lehet tudni, várhatóan a pünkösd utáni héten lesznek a legszebbek a virágok. Érdemes az oldalukat figyelemmel kísérni, ahol minden évben közzéteszik az időpontot, és az aktuális árakat is.

Térkép:

Praktikus tipp: aki levendulaszüretre indul, vigyen magával metszőollót!

Ha virágot szedni nem szeretnétek, de szívesen kóstolnátok levendulás finomságokat, ajánlom az alábbi helyeket:

További szállásajánlatokért nézz körül a szallas.hu oldalon! >>


Exit mobile version