Site icon Szallas.hu Blog

Így faragtok Ti – összegyűjtöttük a legjobb DIY töklámpásokat


Észre sem vettük és a kelta eredetű Halloween szép lassan beszivárgott a mi kultúránkba is. Bár sokan támadják az amerikai ünnepet, a tökfaragás mégis egyre jobban divatba jön nálunk is.

A töklámpás legendája

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta. Egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy kereszt jelet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög – aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban, amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.

Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában eredetileg szereplő takarmányrépát a narancssárga színű, Amerikában őshonos, látványosabb, könnyen vigyorgósra kivájható sütőtök növény váltotta fel.

A szallas.hu facebook oldalára sok-sok ötletes és kreatív töklámpás fotóját töltöttétek fel Ti is, most ezekből választottunk ki néhány remek megoldást. A lista persze nem teljes, továbbra is várjuk az általatok készített remekműveket!

Kapornai Zoltán

Végh György

Zámbóné Bóza Szilvi

Pál Zsuzsanna

Dóczy Erika

Péter Dóri

Doktor-Hajdu Katalin

Csongrádi Kata

Romanoczkiné Balázs Boglárka

Végül pedig egy igazán kreatív lánykérés Amerikából:

Fotó: Fox 8 News

Ha pedig a töklámpások helyett inkább kísértetjárta helyeket néznétek, arra is van néhány tippünk ⇒

5 hátborzongató és kísérteties hely Európában

(A legenda forrása: wikipédia)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
Exit mobile version