Site icon Szallas.hu Blog

Így fedezd fel New Yorkot 4 nap alatt!


Alkalmazkodva a repülőjegy árakhoz, kora tavasszal érkeztünk meg Amerika egyik legizgalmasabb városába, New Yorkba. 4 napunk volt végig járni a várost, ahol persze hónapokat is el lehetne tölteni különféle múzeumokban, parkokban vagy nevezetességeknél. Bár pörgősre és hajtósra sikerült az út, úgy éreztük a végén kihoztuk a maximumot és mindent láttunk, amit ennyi idő alatt érdemes.

Összeszedtem a legfontosabb helyeket, amiket egy pár napos tartózkodás alatt érdemes lehet megnézni.

Empire State Building

Első nap késő délután érkeztünk meg, így már nagyon sok időnk nem maradt, ezért úgy döntöttünk, első körben megnézzük felülről a várost. Hátha így könnyebb felfogni, hogy bizony megérkeztünk Amerikába.

Empire State Building

Az ötlet jónak bizonyult, soha nem látott magasságba jutottunk fel és olyan látvány tárult elénk hatalmas épületegyüttesekkel, amik egy pillanat alatt megmutatták, micsoda erő rejtőzik ebben a városban. Én személy szerint ilyet még soha nem tapasztaltam. Miközben csodálattal adóztunk a kilátásnak, ránk esteledett, így a naplementében az Empire State Building tetejéről gyönyörködhettünk.

Kilátás New Yorkra

TIPP: Ha az ember biztosra akar menni, érdemes még utazás előtt jegyet váltani.

Time Square

Késő este jutott időnk körbe nézni New York leghíresebb terén, ami sokkal kisebb, mint amilyennek nekem tűnt korábban filmekből vagy fényképekről.

Time Square

A fények állandó villogása viszont pont olyan, amilyennek korábban képzeltem. Mindenhonnan megállíthatatlanul dőlnek a reklámok, amik folyamatos fogyasztásra sarkalnak. A tér hangulata egészen egyedi, egy pillanat alatt arcon vág, mennyire fogyasztáscentrikus a világ és főleg Amerika.

One World Trade Center és Westfield World Trade Center

Személy szerint nekem ez volt a kedvenc látnivalóm, ide mindképpen még bőven utazás előtt jegyet kell venni, ha az ember nem akar lemaradni.

One World Trade Center

A One World Trade Center felé tartva először a 2001-es terrortámadás robosztus emlékművén keresztül vezet az utunk, itt is érdemes egy pillanatig adózni a szomorú eseményeknek. A One World Trade Centerről ugyancsak csodálatos a kilátás a városra, de mielőtt megkezdhetnénk látogatásunkat, egy rövid előadással várnak minket. Most nem lőném le a poént, de rendkívül lenyűgöző.

Westfield World Trade Center

Bár a szomszédban található Westfield World Trade Center közel sem akkora élmény, mint a One World Trade Center, azért az épület kialakítása és designja miatt érdemes ide is betérni.

Szabadság szobor

Mi a Szabadság szobor megtekintéséhez egy alternatív megoldást választottunk. Való igaz, hogy számos turistahajó viszi az utasokat ki a picike szigetre. Viszont megy egy teljesen ingyenes komp a szomszéd mólóról, ahonnan teljesen jól látható a szobor.

A város egyik jelképe, a Szabadság szobor

Ebben az esetben ugyan nem szállhattunk ki a szigeten, de megkíméltük magunkat egy hosszabb sorban állástól és nem utolsó sorban spóroltunk jó pár dollárt.

Brooklyn híd

Akinek csak egy napja van New Yorkban, annak azt javasolnám, hogy One World Trade Center mellett a Brooklyn hidat se hagyja ki semmi esetre sem.

A híd Manhattan szigetét köti össze Brooklynnal, ahonnan nem csak Booklynban, a Brooklyn hídban és Manhattanben egyaránt gyönyörködhet az utazó.

Central Park

Bár mi márciusban voltunk, így inkább a jégpálya adta előnyöket élvezhettük, mint például a piknikezést.

Central Park

De el tudom képzelni, milyen nagyszerű lehet itt a rengeteg acélépület és betonrengeteg után kiszabadulni a természetbe, megcsodálni a tavakat, a várat, betérni az állatkertbe, esetleg csónakázni vagy élvezni az itt rendezett rengeteg program egyikét.

High Line

A High Line gyakorlatilag egy parkosított magasvasút, amit 2009 óta használhatnak a látogatók. Inkább nyáron vagy tavasszal érdemes ide ellátogatni. Akkor lehet igazán kiélvezni a buja növényzet adta kellemes hangulatot.

Flatiron Building

Flatiron Building

A Flatiron Building egyike New York első acélvázas épületeinek, ikonikus épület, bemenni nem lehet, mivel bent irodák működnek, viszont kialakítása miatt érdemes megnézni.

Wall Street Bikája és a Wall Street

A Wall Streettel kapcsolatban olyan elvárásaim voltak, hogy hatalmas üvegfalú épületek szegélyzik és öltönyös aktatáskás emberek szaladgálnak mindenfelé. Ehhez képest egy nagyon rövid utcácskáról beszélünk, amiben inkább vannak régimódi épületek.

Érdekessége azonban a nem messze található Charging Bull nevezetű bika szobor, amit önkényesen helyezett itt el egy művész. Ezért elszállították, a népnek viszont annyira tetszett, hogy visszakövetelte.

Grand Central pályaudvar

Az ikonikus Grand Central pályaudvar számos filmben szerepel, igazból ez adja a legnagyobb varázsát, legalábbis azoknak, akik szeretik a filmeket. Olyan helyen állhatunk, amit már számtalanszor láttunk.

Grand Central pályaudvar

Jövet-menet útba ejtettünk még pár olyan nevezetességet is, amik ugyan nem a legmeghatározóbb elemei New Yorknak. Viszont akinek van ideje, kedve mindet érdemes meglátogatni, ha más nem, útközben vetni rá egy pillantást.

/Fotók: Varga Nóra/

 


Exit mobile version