Site icon Szallas.hu Blog

Így tölts el 5 napot Erdélyben!


Csodálatos, zöld tájak, apró falvak, ízes dialektus és temérdek látnivaló várja a kirándulókat Erdélyben. De mi fér bele 5 napba? Székely lévén, évente többször is ellátogatok Erdélybe, így szeretném megosztani veletek mit érdemes 5 nap alatt felírni a látnivalók listájára.

Tartsatok velem, nézzük meg Erdély kincseit!

Erdélyi táj

1.nap – Nagyváradtól Kalotaszentkirályig

Magyarország bármely szegletéből indulva, néhány óra alatt elérhető az ártándi határ, mely átvezet minket Erdély csodálatos világába. Az első napon érdemes megállni Nagyváradon, Ady városában, ahol a látnivalók között a belvárosi utcák, a nagyváradi templom és az állatkert az, amit ajánlott megtekinteni. Nagyvárad híres építészeti remekeiről; a Fekete Sas palotáról vagy a nagyváradi székesegyházról, ezeket is érdemes sorra venni a városlátogatás alkalmával.

Szállások Nagyváradon >>

Nagyvárad

Néhány óra barangolás után ideje tovább indulni, átkelni a csodálatos kilátást nyújtó Királyhágón. Útközben megcsodálhatjuk Bánffyhunyad modern-kori cifrapalotáit, melyek mosolyt fakasztanak a turisták arcán is. Első napunk Kalotaszentkirályon ér véget, ahol a népi hagyományokat kedvelők megtekinthetik a vidék népművészeti remekeit a falusi tájházban, illetve a falusi szállásadóknál.

2. nap – Tordai-hasadék és Torockó

Kalotaszentkirályról az utunk a Tordai-hasadék felé vezet, melyhez legendák sora tartozik; ilyen például a Szent Lászlóról szóló legenda is, mely arról szól, hogy a kunokkal való harca alatt menekülnie kellett, azonban a hegyhez érve nem tudott hová menni, Istenhez kiáltott, és ő megnyitotta előtte a hegyet. További érdekes legendák is szólnak a hasadékról, ám térjünk vissza utunkhoz. A hasadékot be lehet járni, így a második napon érdemes kirándulással tölteni a nap egy részét. A hasadékban csodálatos növényvilág tárul elénk, utunkat pedig a Hesdát-patak kíséri végig.

Torockó

A nap további részében meglátogathatjuk Torockót, az Europa Nostra díjas aranyosszéki falut. A legnagyobb látványosság maga a falu, gyönyörű fehérre meszelt házaival és a falu fölé magasodó Székely-kővel. Érdemes itt is körülnézni, sétálni, és magunkba szívni Erdély különleges természeti csodáit, tájait.

Falusi szálláshelyek Torockón >>

3. nap – Kolozsvártól Korondig

Erdélyi körutunkat kolozsvári városnézéssel folytatjuk, ahol megtekintjük Mátyás király szülőházát, a Mátyás szobrot, és a Szent Mihály-templomot. Ez a nap a nagyvárosokról szól, ugyanis a következő helyszínünk Marosvásárhely, ahol ismét gyönyörű helyeknek lehetünk szemtanúi; például a főtéren álló, az 1900-as évek elején épült Kultúrpalotának. Az épületben szépművészeti múzeum, és könyvtár található, több mint egymillió kötettel és kiállítási anyaggal.

Mátyás király emlékmű Kolozsváron

A városok után következzen egy kis vásárlás Korondon, ahova Szovátán keresztül vezet az utunk. Korond kis piaca lehetőséget ad arra, hogy helyi, székely portékákat vegyünk és csodáljunk meg. A házi szilvalekvártól kezdve a piros pöttyös csuprokig mindent megtalálunk. Érdemes körülnézni, és vásárolni akár otthonra, barátoknak, rokonoknak.

Szállást keresel Korozsváron? >>

4. nap – Szováta és Parajd

Negyedik napunkat Szovátán kezdjük, ahol az egyik legnagyobb sóstó található, a Medve-tó. Alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít, innen kapta nevét is. A tó hőmérséklete nő, ahogy egyre mélyül, így eléri akár a 80 celsius-os hőmérsékletet is, becsült sótartalma pedig meghaladja a 66000 tonnát. A város további tavai közé tartozik a Rigó-tó, Vörös-tó és a Zöld-tó. A magas sótartalom lehetővé teszi, hogy fürdés közben fennmaradjunk a vízen bármilyen erőlködés nélkül, így érdemes kipróbálni, amennyiben lehetőségünk van rá.

Parajdi sóbánya

Maradjunk a sónál, hiszen Parajd is a közelben van. Megtéve a néhány kilométeres távolságot, hamar a városban találjuk magunkat, ahol a parajdi sóbánya felújított sótermei várják a látogatókat. A bejáratnál a bányászok köszöntése fogad minket: „Jó szerencsét!”, majd egy másfél kilométeres alagútszakaszon megérkezünk a sóhegy gyomrába egy kis busz segítségével. A sóbányában különböző termek találhatóak, ahol étterem, kalandpark és játszóterek működnek. Alkalmanként koncertek és ökumenikus istentiszteletek is helyet kapnak az erre kialakított termekben.

Szálláshelyek Parajdon >>

5. nap – Segesvár

Az ötödik napon utunk hazafelé vezet. Ismét az ártándi határ felé indulunk, de mielőtt hazaérnénk, megállunk Segesváron, hogy megnézzük csodás Óvárosát. Segesvár városából meredek, macskaköves utcácskák és lépcsők vezetnek fel egészen az Óvárosig, ahol elsőként az óratornyot pillantjuk meg, majd a teret. A 14. században épült óratorony helyet ad egy múzeumnak, mely bemutatja a múlt történelmét és az évszázados fejlődést a városban. Ahogy egyre feljebb megyünk az Óvárosban felsétálhatunk a falépcsőkön a szász evangélikus gimnáziumig. A macskaköves utcácskákon sétálva megcsodálhatjuk Segesvár gyönyörű színesre mázolt házait, és az alattunk elterülő várost.

Segesvár belvárosában

Remélem kedvet kaptatok az erdélyi túrához és hamarosan ellátogattok ide, hogy megnézzétek az általam ajánlott útvonalat.

Még több szállás Erdély területén >>

/Fotók: pixabay/

 


Exit mobile version