Site icon Szallas.hu Blog

Indul a tulipánszüret – mutatjuk a 10 legszebb magyar tulipánmezőt


Egy újabb apropó, hogy útra keljünk: indul a tulipánszezon s a szedd magad tulipánszüret! Ha tulipán, akkor Hollandia! – vágnák rá sokan a virág láttán. Holott Németalföldre török közvetítéssel csak a XVI. században jutott el az ázsiai virág. A hollandok éltek a lehetőséggel, kereskedtek vele, bámulatos tulipánkerteket hoztak létre. Nem kell azonban odáig utazni, hogy ilyet lássunk. Tulipánkertek Magyarországon is léteznek.

Tulipánmezők története

A mára több ezer változatot számláló liliomféle otthona Közép-Ázsia. Hozzánk a törökök hozták el. Volt idő, amikor az Oszmán Birodalom vezető tisztviselői magas rangú vendégeiknek tulipánhagymával kedveskedtek. Köztük volt Charles de L’Écluse, flamand botanikus. Részben neki köszönhető a tulipán németalföldi diadalmenete.

A becses ajándék tulipánhagymák hollandiai kereskedelme a XVII. század első felére olyan szintre lépett, hogy egy-egy értékes hagymáért mai pénzben akár több százezer forintot is megadtak. De egyszer ennek is csak vége lett. Ez persze semmit sem rontott a tulipánok presztízsén. A szerelmet, az érzéki örömöket, a tisztaságot jelképező virág változatlan népszerűségnek örvend világszerte.

Megnyílt a világ legnagyobb virágoskertje Keukenhofban >>

4 érdekesség a tulipánokról, mielőtt tulipánszüretre indulnánk:

Mikor kezdődik a tulipánszüret Magyarországon?

A tulipánszezon épp most, márciusban kezdődik a korai fajtákkal, míg a késői fajták egészen nyárig díszítik a magán- és közkerteket, vágott virágként szobáinkat.

Hol találsz szedhető tulipánmezőket az országban?

Szedd magad tulipánszüret Kőröshegyen

A Köröshegyi Levendulás április 13-tól mintegy két héten át invitál tulipánszüretre. A szervezők bevallásuk szerint 176 ezer tulipánhagymát ültettek, hogy a szedd magad mozgalom keretében sokaknak jusson a színes tulipánokból (ha mindenki mértéktartó módon gyűjtöget). Ne felejtsétek otthon a metszőollót és a gumicsizmát!

Mikor lesz a tulipánszüret?

2023. április 13-tól április 23-ig szedhettek tulipánt a Kőröshegyi Levendulás kertészetében.

Szállások a közelben:

Borkúti Panzió és Apartman Balatonföldvár-Kőröshegy

Villa Rubin Balatonföldvár

A Balaton déli partján a Szallas.hu oldalán több száz szálláshelyből választhattok >>

Piknik és tulipánszüret a Balatonnál

Igazán romantikus kép egy tulipánmező szomszédságában bonyolított tavaszi piknik. A Kőröshegytől nem is olyan távoli Szőlősgyörökön a kettőt összekötve szüretelhetnek az érdeklődők 15 fajta tulipánt és előtte megcsodálhatják a virágzásukat is. A szedd magad akciós piknik április 1-16. között zajlik majd.

Szőlősgyöröki piknik és tulipánszüret időpontja:

A nyitás 2023. április 1-én lesz, majd április 7-én, 8-án, 10-én és 15-16-án lesznek még nyitva 10 és 16 óra között.

A falu közel esik Balatonboglárhoz, ahol a következő szállásokat ajánljuk:

Kids’ Paradise Vendégház Balatonboglár

Mórocz Vendégház Balatonboglár

Tulipánszüret a Szigetközben

Az ország nyugati felében a Kálnoki Tulipánfarm várja a virág rajongóit tavasszal. A tulipánfarm nem kevesebb, mint 100 000 tulipánnal, 2000 fehér nárcisszal és 1000 jácinttal várja 4 héten keresztül hétvégén és hétköznap is az érdeklődő vendégeket.

A még csak második alkalommal megrendezett virágmustra időpontja: 2023. április 10. és május 7 között minden nap. 

Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm (Forrás: www.facebook.com/kalnokilevendulas/photos)

Szállások a Szigetközben:

Szalai Vendégház Máriakálnok

Heléna Hotel & SPA – Étterem Levél ***

Tulipánok a Dunakanyarban

A TulipGarden Dunakanyar csodálatos természeti környezetben helyezkedik el Kosdon, pazar kilátással a Naszály-hegyre. A húsvétkor megnyíló kertben idén 60 000 tulipán várja gazdáját 4-5 hétvégén át. A honlapjuk szerint péntek-szombat-vasárnap 9:00-17:00 óra között indulhattok tulipánmustrára hozzájuk.

Csodás hotelek elérhető távolságban:

Aranyhal Vendégház Sződliget

Csillag Panzió Vác

Tulipánmánia Decsen

A különleges színekre vágyó tulipánrajongóknak a Szekszárdhoz közeli Decs virágos kertjét ajánljuk, mert az idei szüretre fehér, fekete és kék színű tulipánnal is bővül a kínálatuk. A TulipGarden Decs április 25-28. között 10-től 16 óráig, és április 29. és május 1. között pedig 10-től 17 óráig várja a virág szerelmeseit. 

Remek szállások a közelben:

Belvárosi Nemes Apartmanház**** Szekszárd

Nádasdi Ház Szekszárd

Metszőollóval a Tisza-tónál

A Tisza-tavi TulipGarden nagypéntekre tervezi a nyitást, és a szüret előreláthatólag májusig tart. A kertben idén 155 000 tulipán, 5000 jácint és 2000 nárcisz fog virágozni. A tulipánokból pedig 63 különböző fajtát csodálhattok itt meg. A virágokon kívül játszótér, büfé és hétvégente kézművesvásár is várja az ide betérőket.

A TulipGarden Tisza-tó heti nyitvatartása az adott időszakban a következő lesz:

Szállások a tulipánok közelében:

Jága Vendégház Abádszalók

Darwin Vendégház Abádszalók

Vas megyei tulipánok

Váton is magunk szedhetjük majd a tulipánt, ha kedvünk tartja. Kosarat és metszőollót korlátozott számban tudnak biztosítani, így érdemesebb magunkkal hozni ezeket. A virágos kert az idei szüret alkalmával többek között kézműves piaccal is várja a szüretelőket.

A tervezett nyitvatartás a következő:

Kényelmes apartmanok a közelben:

Mira Apartman Szombathely

Villa Emília Szombathely

Virágok a bivalyokkal szemben

A mórahalmi tulipános kertet a híres Bivalyrezervátummal szemben találják az érdeklődők. A belépés náluk idén is ingyenes lesz.

A nyitvatartásuk pedig a következőképpen alakul majd:

Szuper hotelek a városban:

Elixír Medical Wellness Hotel Mórahalom ***+superior

Colosseum Hotel Mórahalom ****+superior

További TulipGardenes szüretek

Nagyvenyimen, Győrladaményben, Nagykőrösön és Csömödéren is húsvétra tervezik a tulipánszüretet a TulipGarden hálózathoz tartozó kertészetek. A látogatóknak érdemes a kertek közösségi oldalain tájékozódni a pontos nyitvatartási időről. 

Szállások a közelben:

Hotel Kálvária Standard Győr ***

Kinizsi Panzió Nagykőrös

Virágos Pilis

A tulipánmezők a Pilisben is ébredeznek. A TuliPilis színpompás virágjai április 15-től szedhetők hétfőtől péntekig 16 és 19 óra között, míg hétvégente 10 és 19 óra között.

Ha a közelben szállnál meg, kukkants rá ezekre a helyekre:

Mandala Vendégház Pilis

Nyerges Hotel Termál Monor ***+superior

Ha kedvet kaptál egy virágillatú hétvégéhez, akkor kapd fel a kosaradat és a metszőollódat, és irány az ország valamelyik csodálatos tulipánkertje!

Top 5 magyar virágoskert, amely áprilisban a leggyönyörűbb >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com, facebook.com)


Exit mobile version