Site icon Szallas.hu Blog

Irány az alpesi riviéra! Fürdőtavak a hegyek ölelésében


Ha nyár, akkor irány a tengerpart! Vagy mégsem? Bár a tengerparti pihenés még mindig a legnépszerűbb nyári úti cél, manapság egyre többen választanak európai fürdőtavakat is, ha pihenni szeretnének. Az Alpok ölelésében több száz tó található, amelyek egy része fürdésre is kiválóan alkalmas. Közös bennük, hogy kristálytiszta (édes)vízzel és festői természeti környezettel csábítják a turistákat. 4 ország 4 csodás fürdőtavát mutatjuk most be – irány az alpesi riviéra!

Mariawörth, Ausztria

Alpesi riviéra fürdőtavai

Ausztria – Wörthi-tó (Wörthersee)

Akár 28 fokra is felmelegedhet a karintiai Wörthi-tó vize, amely körül trendi plázsokat, nyaralókat és szabadstrandokat is találunk. A Wörthi-tó rendkívül népszerű üdülőhely az osztrákok körében -köszönhetően a szinte mediterrán mikroklímának-,  hosszú partján csendes falvak bújnak meg és elegáns üdülővárosok sorakoznak. Május végétől szeptemberig csak ritkán nyugodt a tó: napközben fürdőzők, úszók, búvárok és vízisízők veszik birtokba.

Wörthi tó

És ha megunnánk a fürdőzést vagy a vízi sportokat, érdemes kerékpárra ülni vagy túrázni, hiszen a környéken erre is van bőven lehetőség. Aki pedig felülről is megszemlélné a tavat, a Pyramidenkogel kilátóból tökéletes panorámában lehet része.

Szlovénia – Bledi-tó

Látnivalókban nincs hiány a Bledi-tó környékén, hiszen a kis szigeten álló templom vagy a vár is remek kirándulóhely. De azt vajon tudtátok, hogy a tó vizében strandolni is lehet?

Bledi-tó

A vár alatt elhelyezkedő strand (Grajsko kopalisce) az egyetlen szabadtéri fürdőhely Bleden. Korszerű infrastruktúrája és a környezetvédelmi szabályok betartása miatt megkapta a kék zászló minősítést. A strand júniustól szeptemberig tart nyitva, a bekerített rész 300 méter hosszú és 6000 m2-en terül el. A tóban található meleg vizű termál források 23 fokig melegítenek nyáron. Mivel a tóárok eléri a 30 méteres mélységet, ezért igen kedvelt a búvárok körében.

Strand a Bledi-tó partján

A strandon két vízicsúszda, trambulin, mászófal és négy szabadtéri úszómedence is található, a gyerekeket homokozó és játszótér várja. Öltözőfülkék, zárható szekrények, mosdók és zuhanyzók, illetve napernyőkölcsönző áll rendelkezésre. Aki pedig csónakot bérelne, a bejárat előtti csónakházban ezt is megteheti.

Olaszország – Garda-tó (Lago di Garda)

Olaszország legnagyobb tava, a Lago di Garda igazi turisztikai gyöngyszem, ahol az alpesi és a mediterrán hangulat találkozik egymással. Ha nem tudnánk, hogy ez egy tó, akár tengerpatra is képzelhetnénk magunkat, a háttérben lévő magas hegyek látványa pedig csak tovább fokozza a hangulatot. A Garda-tó Budapesttől kb. 8-10 órányi autóúra (900 km) fekszik az Alpok déli lábánál. Tökéletes helyszín városnézésre, romantikus hétvégékre és persze strandolásra is!

Malcesine

A Garda-tó partján szabadtrandokat és fizetős strandokat is találunk, a legtöbb helyen a négylábúakat is szívesen látják. Népszerű a Padenghe strand (Lido di Padenghe), ahol napozóágyat, motorcsónakot, kajakot lehet bérelni és vízisíre is van lehetőség. Salònál több strand is található, Barbano településen, Saló és Gardone Riviera között két strand van. A Riva Granda szabadstrand kavicsos fövennyel, míg a Spiaggia Rimbalzello plusz fürdőmedencével rendelkezik.  

Strand Limone sul Garda településen

Kedvelt turisztikai célpont az északi részen például Riva del Garda, Brenzone, Torbole, Malcesine és Arco, délebbre pedig Sirmione. Utóbbi település különlegessége – a látnivalói mellett-, hogy a tó vize egyedül Sirmione lapos szikláinál tud felmelegedni. A tóba benyúló földnyelv csúcsában található egy teraszos kialakítású sziklastrand, amely igen kellemes hőmérsékletű vízzel várja a fürdőzőket.

Svájc – Luganói-tó (Lago di Lugano)

Nagyon svájci és nagyon olasz. Talán így jellemezhetnénk legjobban a Luganói-tavat, amely hegyek ölelésében, két ország határán ível át. A svájci oldalon található Ticino igazi exkluzív nyaralóhely, ahol teraszos éttermek és elegáns szállodák sorakoznak.

Lugano

A tó névadó városának, Luganónak speciális mikroklímája van, ami szinte szubtrópusi időjárást jelent. Ne lepődjünk meg, ha lépten-nyomon pálmafákba botlunk az alpesi riviéra vidékén 😊  A város legjobb strandja a Lido di Lugano, ahol homokos part, 2 medence, csúszda, játszótér és nagy füves terület található. A tó vize kristálytiszta és kellemes hőmérsékletű, a hegyi panoráma pedig a hab a tortán!

Strandolók a Luganói-tó partján

A város másik strandja a Lido San Domenico és kemping is van Luganótól 10 km-re.


Még több kristálytiszta vízű tó:






Exit mobile version