Site icon Szallas.hu Blog

Ízelítő Pannonhalmából – rendhagyó túra az Apátság legérdekesebb helyszínein


Ha valaha is szerettétek volna látni Magyarország egyik legrégebbi és legjelentősebb egyházi, művészettörténeti és kulturális emlékhelyét, akkor most jött el az idő! Február 26-án egy rendhagyó túravezetés keretén belül tekinthetitek meg a Pannonhalmi Apátság legérdekesebb helyszíneit. Ízelítő Pannonhalmából – íme, a tudnivalók!

Pannonhalmi Bencés Főapátság 

„Ízelítő Pannonhalmából” vezetett túra részletei:

Hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő emlékhely

Nem éppen ma épült fel az Apátság; a bencések 996-ban alapították, Szent Márton tiszteletére. Az apátság falai közt anno Szent István is többször megfordult. A monostor az alapítása óta folyamatosan lakott; manapság egy kb. 40 fős szerzetesrend él itt, ők fogadják a látogatókat is. Emellett az Apátság falai közt bentlakásos iskola és szociális otthon is működik.

A híres könyvtár

Az épületegyüttes 1996 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Az építmény változatos helyszínei mind nyújtanak érdekességet, mivel teli vannak tudományos és művészeti gyűjteményekkel.

Az Apátság főbb területei:

Pannonhalmi levendulás és gyógynövénykert 

A helyszínek közül nem mindegyik van nyitva a látogatók előtt (például értékes iratai miatt a Könyvtár), viszont akad olyan rész, ami önállóan is szabadon látogatható (például a Levendula- és Gyógynövénykert). Az „Ízelítő Pannonhalmából” vezetett túra részeként sorra kerül a Bazilika, az Arborétum és az Illatmúzeum is.

Tudtátok?: A gyógynövények termesztése mellett a szerzetesrend sörfőzéssel is foglalkozott, manapság pedig a látogatóközpontban található Viator Apátsági Étteremben, olyan zamatos borokat kóstolhattok, melyek a pannonhalmi borvidékről származnak. Az Apátsági Pincészetben pedig szakszerű vezetés közepette kóstolhatjátok meg a bencés borokat!

Amiért még érdemes felkeresni az Apátságot

Egyszerű: azért a gyönyörű vidékért, ahol az építmény található! Már messziről látni lehet, ahogy a 300 méter magas dombon a táj fölé emelkedik, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál. Impozánsan tekint le a környező földekre és Pannonhalma településére, így már a táj szépsége és a templomtoronyból nyíló panoráma miatt is megéri felkeresni az Apátságot.

Pannonhalmi Apátság: Ahol a Bakony és a Kisalföld összeér

Ezeket a helybéli látnivalókat se hagyjátok ki, ha már Pannonhalmán jártok:

Szállástipp Pannonhalmán: Pannon Panzió Étterem Pannonhalma

Fedezzétek fel Pannonhalma látnivalóit, az Apátsággal az élen! Itt találjátok az összes szálláshelyet Pannonhalmán >>

(Képek: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version