Site icon Szallas.hu Blog

Izgalmas határmenti várromok Gyula közelében – a világosi és solymosi vár


A Dél-Alföld kelet felé haladva -Romániában- hirtelen ér véget a Zarándi-hegységgel. A sík terület szinte minden átmenet nélkül Arad-Hegyaljával folytatódik, amely fekvése miatt kiváló borvidék és remek kirándulóhely.

A határ közelében két várrom is található: az egyik Világos vára, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik az Alföldre, a másik a solymosi vár, ahonnan a Maros völgyét szemlélhetjük.

TIPP:

Ha nem szeretnénk külföldi szállást foglalni, akkor Gyuláról kb. 1-1,5 óra autózással elérhetjük ezt a területet.

Gyulai hotelek

Világos vára

A világosi Bohus-kastélyban tárgyalt Görgei Frolov tábornokkal a fegyverletétel feltételeiről. 1849-ben, aztán a településtől nem messze, Csigérszőlős határban véget ért a szabadságharc. A vár a falu fölé emelkedő 420 méter magas dombon épült.

Szerencsére aszfaltozott út vezet az adótorony melletti parkolóig, ahonnan kb. 500 méteres sétával elérjük a várromot. A napnyugta felejthetetlen látvány innen, sokan erre a napszakra időzítik az érkezésüket.

Napnyugta a világosi várnál

A vár története

A vár valószínűleg a XII. században épült, a történelem viharaiban többször gazdát cserélt. Egy darabig Hunyadi Jánosé volt, tőle örökölték a fiai. Mátyást 1458-ban, 15 évesen királynak választották, de mivel túl fiatalnak gondolták, a kormányzó a nagybátyja, Szilágyi Mihály lett. Mátyásnak hamar elege lett a nagybácsi felügyeletéből, és azzal, hogy a család ellenségeivel szövetkezik. Szilágyi Mihály hamar Világos várában találta magát bezárva…

Innen jobbágyai segítségével megszökött, akik elhitették az őrökkel, hogy törökök portyáznak a környéken. Ezzel elég időt nyertek ahhoz, hogy a jobbágyok felfegyverkezzenek, Szilágyit megszabadítsák, és a visszatérő őröket jól elverjék. Mátyás ekkor már értesült arról, hogy török támadás fenyegeti az országot, ezért inkább kibékült a nagybácsival.

A várat később hol magyarok, hol a törökök őrizték. Véglegesen 1693-ban foglalták vissza az osztrákok a törököktől. A vár az ostrom során megrongálódott, de nem javították ki, mert elvesztette stratégiai jelentőségét.

Szállások Gyulán >>

Solymosi vár

Ha végigautózunk Arad-Hegyalján, aztán a Maros völgyében elindulunk felfelé, könnyen megtaláljuk Solymos várát az út fölé magasodó dombon. Csak gyalogos ösvény vezet fel a várhoz, de megéri felmászni, szép kilátás nyílik innen a Marosra.

Kilátás a Maros völgyére

Ez a vár jobban megmaradt, mint a világosi. A reneszánsz palotaszárny néhány épen maradt ablakkal, és az erkély maradványaival emlékeztet arra, hogy milyen lehetett ez a hely fénykorában.

Néhány szó a várról

A várat a 13. században építették, fénykorát Mátyás király ideje alatt élte, ekkor épült a reneszánsz palotaszárny, a lovagterem és a kápolna is. II. Ulászló király a török fenyegetés miatt új kapubástyával, felvonóhíddal bővítette ki a várat. A 16. században már nem volt olyan fontos stratégiai szempontból, de ennek ellenére folyamatosan harcoltak a birtoklásáért. Véglegesen a törököktől 1668-ban foglalták vissza az osztrákok. Az ostrom során megsérült falakat nem állították már helyre.

Kinek ajánlom a környéket?

Szinte mindenkinek, főleg azoknak, akik rajonganak a várromokért és a történelemért. A világosi vár jó megközelíthetősége, az Alföldre nyíló kilátás miatt kisgyerekes családoknak, idősebbeknek is jó célpont. A solymosi vár emelkedője kemény, de rövid, egy meleg nyári napon megizzasztja az embert. Megéri a fáradtságot, mert páratlan kilátás a jutalom a Maros völgyére.

Látnivalók a környéken:

Szállások Gyulán >>

/Fotók: Tandari Anita/


Exit mobile version