Site icon Szallas.hu Blog

Vegyél hazait, egyél hazait – jobbnál jobb termelői piacok országszerte


Egy 2020-as felmérés alapján már 2020 januárjában közel 300 termelői piac létezett országszerte, amiknek a száma mára már nagy valószínűséggel meghaladja a 300-at. Talán nem vagyunk ezzel egyedül, hogy amikor utazunk, szívesen keressük fel a helyi termelői piacokat is, és miután megkóstoltuk az ott kapható ínyencségeket, általában nem is térünk haza üres kézzel. Most adunk néhány tippet, ha ti is szívesen ellátogatnátok egy ilyenre, de azzal tisztában vagyunk, hogy a termelői piacok mindegyikét lehetetlenség felsorolni.

Mi is az a termelői piac?

A termelői piac egyik legfontosabb ismérve, amit jogszabályban is lefektettek, hogy bár könnyített feltételek mellett üzemeltethető, de csak és kizárólag kistermelők értékesíthetik ott a portékáikat, amik saját gazdaságból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek. Ezeknek egy másik fokozata a biopiac, ahol bizonyíthatóan kell igazolni azt is, hogy a termék vegyszermentes gazdaságból származik.

Vegyél hazait, egyél hazait – Termelői piacok országszerte

Az sem elhanyagolható, hogy a piacra az áru maximum 40 kilométeres távolságból érkezhet, így a szállításból adódó környezeti ártalmak is csökkennek, az áru minősége pedig kevésbé romlik a szállítás során. Emiatt pedig még vonzóbbak ezek a piacok, hiszen bárhol nem kaphatjuk meg ezeket a termékeket.

Termelői piacok Budapesten, ahová érdemes benézni

Czakó Piacz – 1016 Budapest, Czakó utca 15.

A Czakó Kertben található termelői piacra a főváros szinte minden kerületéből érkeznek a vásárlók szombatonként. A termelői zöldségek és gyümölcsök mellett sajtokból és húsfélékből is szép választék van, de megtalálhatók a lekvárok, mézek és szörpök is. Ha a vásárlásban megéheznétek, érdemes megkóstolni az itt kapható kürtőskalácsot.

Pancs Gasztroplacc – 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

A sok szép termelői áru mellett itt olyan gasztronómiai különlegességeket is találhatunk, mint például különleges ízvilágú sajtok, szörpök, szendvicskrémek, vagy éppen házi tészták.

Zuglói Kenyérközösség – 1145 Budapest, Bosnyák utca 7/B – AZTA Közösségi Barkácsműhely

Nem egy szokványos termelői piac, hanem annak már egy kissé modernebb változata, a hagyományos és az online termelői piac keveréke. A csütörtöki átadónapokon lehetőség van személyesen válogatni, de aki szeretné, előrendelést is leadhat a webshopon keresztül.

A Szallas.hu budapesti szálláskínálata >>

A legnépszerűbb vidéki termelői piacok

A régi idők hangulatát idéző Hévízi Termelői Piac

A hévízi nagyparkoló mögötti területen található piac csütörtök délutánonként és szombat délelőttönként megtelik árusokkal, akiktől rengeteg finomsággal tölthetjük meg a kosarunkat. A hangulatot időnként autentikus népzene is fokozza, így valóban az az ember érzése, hogy néhány évtizedet visszautazott az időben. A Hévízi Termelői Piac minőségi és vegyszermentes termékeket kínál a tudatos vásárlóknak, de a termelők mellett olyan kézművesek is megtalálhatók, akik a saját maguk által készített szappanokat, cserépedényeket, szőtteseket és egyéb igényes és egyedi termékeket árusítanak.

A pontos nyitvatartásról és a kínálatról Facebook-oldalukon lehet tájékozódni.

Hévízi Termelői Piac – Hévíz

TOP 10 álomszállás a híres tófürdő otthonában

Finom helyi termékek a Bükfürdői Termelői Piacon

A Bükfürdői Termelői Piac tavasztól őszig, péntek délutánonként várja a kulináris élvezetek lelkes kutatóit a Termál körút 32. szám alatti területen. Nem egy olcsó termelői piac, ám cserébe olyan minőségi árut kapunk, amit szívesen teszünk a család asztalára. Sőt, még ajándéknak való portékákat is beszerezhetünk a különféle kézműveseknél.

Bükfürdői Termelői Piac

Gyermekbarát szállásajánlatunk: Hotel Piroska

Liliomkert Piac – termelői piac a Káli-medence szívében

Káptalantóti vasárnapi piacára megéri üres hassal érkezni, mert itt bizony nem csak a szemünket fogjuk legeltetni, szinte biztos, hogy elcsábulunk valami finomságra. Nem csupán kiváló alapanyagokat és csodás kézműves termékeket vásárolhatunk itt, hanem még a vasárnapi ebédre sem lesz gondunk! A frissen sült kenyérlángos illata biztosan el fog csábítani.

A környék számos látnivalót tartogat, ezért ha van mód rá, több napot is érdemes itt eltölteni. Ezeket a takaros kis vendégházakat jó szívvel ajánljuk:

Tekeress Vendégház

Feketebács Nyaralóház

Alpaka Apartman

Alpaka Apartman

Nagymarosi Termelői Piac

A miden szombaton 7-től 13 óráig működő termelői piacnak a nagymarosi kikötő szomszédságában lévő Főtér ad otthont. A Dunakanyar egyébként is az egyik kedvenc kirándulóhelyünk, a családias kis piac pedig csak még egy jó ok, hogy felkerekedjünk, és szétnézzünk kicsit a környéken. Jellemzően a Dunakanyar és a Börzsöny termelői hozzák ide a termékeiket, melyek között megtalálhatók a tejtermékek (köztük házi sajtok), lekvárok, mézek, savanyúságok, húskészítmények, sőt, még gombák is.

Nagymarosi szálláskínálatunk >>

A családias Csömöri Éléskamra termelői piac

A családias kis termelői piac kéthetente várja a vásárlókat: egyik alkalom péntek délután, a rá következő pedig szombat délelőtt szokott lenni. A szombatinak mi is lelkes látogatói vagyunk, mert Budapestről is viszonylag hamar elérhető, és számos finomságot be tudunk itt szerezni. Kifejezetten ajánljuk a különféle zöldségekből készült szendvicskrémeket, a finom sajtokat és a gyümölcsös joghurtokat és túrókrémeket. De ha éppen a híres csömöri gombócleves a szombati menü, akkor az ebéddel se bajlódjatok, mert isteni és kiadós!

Csömöri Éléskamra

Tokaj-Hegyaljai Piac

A Disznókő birtokon, a Sárga Borház parkolójában minden hónap második vasárnapján összegyűlnek a környék kézművesei és termelői, hogy a legkülönfélébb termékeiket kínálják a vásárlók számára. A sok finomság mellett kézműves portékák terén is igen széles a választék. Így aki igényes szuvenírre vágyik, mindenképpen keresse fel a piacot, ha éppen egy ilyen napra esik az itt tartózkodása. Ami pedig egy külön sajátossága, hogy a helyi boroknak is nagy szerepük van, hiszen mégis csak Tokajról van szó!

Szállásajánlónk:

Online termelői piacok

Egy különleges kezdeményezés: a budapesti Szatyorbolt, az online termelői piac

Az elképzelés bár nem egyedülálló, de mégis kiemelendő, hiszen a nyolcadik kerületi Gyulai Pál utca 12. szám alatti üzletben minden hétköznap vásárolhatunk termelőktől származó finomságokat, de a karantén ideje alatt még kiszállítást is vállalnak. A rendeléseket kedd délig várják, és csütörtökönként szállítanak ki, vagy van lehetőség arra is, hogy átvevőpontot válasszunk. Minden héten elérhető egy úgynevezett Szatyor Szelekció is, melynek aktuális tartalma a honlapon olvasható. Ha online szeretnétek vásárolni, nincs más dolgotok, mint a linkre kattintani, és indulhat is a piacozás!

Nekedterem.hu – termelőtől az asztalra

A nekedterem.hu sokáig csak online termelői piacként működött, és amíg nem volt a közelünkben olyan piac, ahová szívesen kijártunk, sokszor vettük igénybe a szolgáltatásaikat. Mindig nagyon szép árut hoztak, melyet a Szatyorbolthoz hasonlóan mi magunk is összeválogathattunk, vagy egyszerűen csak kiválasztottuk az általuk kínált dobozok közül azt, ami a legszimpatikusabb volt. Míg korábban csak Budapesten szállítottak ki, ma már országosan is, ráadásul nemrégiben a 3. kerületi üzletük is megnyitott a Bécsi út 118/A alatt.

Bónusz tipp: ha nincs ötletetek, mit főzzetek, látogassatok el a honlapjukra, mert még recepteket is találhattok, amihez a gép előtt ülve rögtön el is intézhetitek a bevásárlást.

Termelőkereső

Aki esetleg nem talál a lakhelyéhez közeli termelői piacot, ne keseredjen el, hiszen termelők egészen biztosan fellelhetők a környéken. Ehhez kínál segítséget az Együnk Helyit oldal termelőkeresője, melynek termelői listája folyamatosan bővül. A felület kezelése nagyon egyszerű, kiválaszthatjuk a lakhelyünk közelében lévő termelőket, sőt, több szűrési feltételt is beállíthatunk.

Az oldal ide kattintva érhető el >>

Ennél persze jóval szélesebb az országos kínálat, de most csak egy kis ízelítőt szerettünk volna adni. Ha van bevált helyetek, vagy olyan termelő, akit jó szívvel ajánlotok, kommentben megtehetitek!

Extra tipp: Bodnár Vendégház Noszvaj

Néhány éve egy szuper kis szálláshelyet foglaltunk Noszvajon a Szallas.hu oldalán keresztül. A vendégház adatlapja már önmagában elvarázsolt, de megérkezve ez még csak fokozódott.

Bodnár Vendégház Noszvaj

A házigazdák saját készítési borral kínáltak, a saját maguk által megtermelt gyümölccsel kedveskedtek, és a házi készítésű lekvárjaikat is végigkóstolhattuk, melyekből lehet vásárolni is. Ha szívesen pihennétek itt, ajánljuk a noszvaji Bodnár Vendégházat és Erzsike isteni lekvárjait!

Bodnár Vendégház Noszvaj

Még több belföldi szállástippet találtok a szallas.hu oldalán. Érdemes körülnézni! >>

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Exit mobile version