Site icon Szallas.hu Blog

Kalandoroknak kötelező! – Vár a lenyűgöző Istállós-kői-barlang


Ha nem jártál még hazánk legjelentősebb ősrégészeti lelőhelyén, akkor itt az ideje, hogy felfedezd az Istállóskői-barlang birodalmát. Akár családi kiruccanáshoz, akár baráti kikapcsolódáshoz keresel kirándulóhelyet, az Ősemberbarlangot mindenképpen vedd fel a bakancslistádra! 

Repülj vissza 40.000 évet az időben! 

Az ősember barlangok Magyarországon rendkívül népszerű kirándulóhelyek, az Istállós-kői–barlang egész évben tárt karokkal várja azokat az érdeklődőket, akik igazi időutazásra vágynak. 

A barlangban 1912-ben végezték az első próbaásatást, amely lenyűgöző eredménnyel zárult. A régészeti kutatás során emberi csontok és kerámiatöredékek kerültek a felszínre. A természeti képződményben a neandervölgyi és a cro-magnoni ember nyomaira bukkantak, a barlang régészeti jelentősége világviszonylatban is kiemelkedő. 

Szállások az Istállós-kői-barlang közelében >>

Kirándulás során a gyerekeket is biztosan lenyűgözi majd, ha megtudják, hogy a régészek egy barlangi medve csontjából faragott háromlyukú sípra és mamutagyarból készített amulettekre bukkantak.

Milyen élményeket tartogat a szilvásváradi ősember barlang?

Szívesen kirándulnál 60 méterrel a Szalajka-völgy felett? Vedd célba az impozáns sziklaüreg háromszög alakú bejáratát, és csodáld meg az 57 méter hosszú, és 16 méter magas barlangot! A tágas terem, amelyben egykor a hegyoldalban legeltetett állatok töltötték az éjszakát, egész évben szabadon látogatható. Felfedezéséhez nem szükséges lámpa sem, mert igen kedvező a fekvése. 

Fontos tudni, hogy az Istállós-kői-barlang 1944-ben védett lett, majd 1982-ben fokozottan védett természeti értékké nyilvánították.

Hogyan közelíthető meg a barlang?

A barlang Szilvásvárad határában, 546 méteres tengerszint feletti magasságban található az Istállós-kő sziklafalában. A Szalajka-forrás mellől indul a barlanghoz vezető tanösvény, amelynek hossza 4,2 kilométer. 

Foglalj szállást a közelben >>

A kirándulók számára az útvonal sok izgalmat tartogat, a távot nagyjából 3 óra alatt lehet megtenni a meredek, szerpentines kaptató miatt.

Milyen programok várnak a környéken?

Ha az Istállós-kői-barlang közelében kirándulsz, feltétlenül utazz a Szilvásváradi Kisvasúttal, keresd fel a Millenniumi-kilátót, és a Hajtókocsi múzeumot. Mesés természeti kincsekkel vár a Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás, a Tar-kő, és a Sipovics Tengerszem, a Vadbemutató kert és a Lipicai Ménesudvar pedig hangulatos gyermekbarát látnivalók. 

Adrenalinbomba programot keresel? Teszteld a Szilvásváradi Kalandparkot, és élvezd a száguldást az X-TREM BOB 620 méter hosszú pályáján! 

Szilvásváradi Kisvasút

Neked ajánljuk az Istállós-kői-barlang felkeresését, ha 

Máris beleszerettél a szilvásváradi hétvége gondolatába? Foglalj szállást az Istállós-kői-barlang közelében még ma! 

(Képek: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version