Site icon Szallas.hu Blog

Kalandos túraélmény vár a vadregényes Gaja-szurdok völgyében


A Bakony egyik legbájosabb része a Gaja-szurdok, amely eldugott ösvényekkel, mesés túraútvonalakkal, és csodás kilátással ajándékoz meg. Ha nem jártál még erre, itt az ideje, hogy felfedezd a vadregényes szurdokvölgy természeti kincseit. 

A Gaja-szurdok természeti kincsei és legérdekesebb látnivalói

Fehérvárcsurgó és Bodajk között található a Gaja-szurdok, amely a Bakony patakvölgye. A Gaja patak a legtisztább vízfolyás a Kelet-Bakonyban, vize a Fehérvárcsurgói-víztározót is táplálja (a víztározónál fürdőzési lehetőség is van). 

A 4 km hosszú, meredek szurdokvölgy egyes részein a párás levegőnek köszönhetően már-már őserdei klímával találkozhatunk, de nagy élmény az égerligetek, és szurdokerdők között is sétálni. 

Legjobb szállások a közelben >>

Gaja-patak, Fehérvárcsurgó

A vadaskertben a szarvasok, őzek, muflonok, és vaddisznók mellett szikaszarvasok is élnek, aki pedig jól fülel, a kakukk hangját is felismerheti az erdei madarak énekében. 

Túra közben érdekes látnivaló a három barlang (Gaja-szurdok sziklaürege, Rigó-lyuk, Sobri Jóska-barlangja), a Vaskereszt, az Alba Regia-forrás, a Károly-kilátó, a Vasutas pihenő, és a késő bronzkori halomsírok területe. 

Tipp! A túrázáshoz ajánlott az időjárásnak megfelelő öltözetet választani, emellett jó, ha van nálad néhány szendvics, térkép, és fényképezőgép is.

Károly-kilátó

Hogyan közelíthető meg a Gaja-szurdok?

Fehérvárcsurgó Budapesttől 1 óra 10 perces, Székesfehérvártól 25 perces autóútra fekszik, buszok Székesfehérvárról indulnak a településre (az út kb. 30 perc). A szurdokot Fehérvárcsurgó és Bodajk felől is meg lehet közelíteni, Fehérvárcsurgó irányából az Országos Kéktúra jelzéseit kell követni. 

Gaja-szurdok

Milyen programok és látnivalók várnak a Gaja-szurdok környékén?

Ha Fehérvárcsurgón kirándulsz, feltétlenül keresd fel a 6.000 négyzetméteres Károlyi-kastélyt, amelyet egy 50 hektáros park és arborétum ölel körül. Az idegenvezetés során többet is megtudhatsz az épület, és a Károlyi család történetéről. 

Bakancslistás hely még a népszerű Bodajki-tó és Csókakő vára, aki pedig még több élményre vágyik, azt várja a Gánti Bauxitföldtani Park, és a Lamberg-kastély Móron.

Még több program a környéken >>

Károlyi kastély, Fehérvárcsurgó

Kiknek ajánljuk Fehérvárcsurgó felkeresését? Azoknak, akik…

A terület élővilága, és a látnivalók mindenképpen meggyőznek arról, hogy a Gaja-szurdok remek úti cél családoknak, és baráti társaságoknak. A kisebb gyerek számára sem lesz megerőltető egy-egy rövidebb túra a Gaja-völgyi Tájcentrumban.

Nézz körül a Szallas.hu kínálatában, és foglalj szállást a Gaja-szurdok közelében a hangulatos hétvégi kikapcsolódáshoz!

Ha gyermekkel indulnátok felfedezni a környéket, akkor adunk néhány kirándulás tippet:

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version