Site icon Szallas.hu Blog

5+1 programtipp – Kalandozz a Váli-völgy mesés birodalmában!


A Váli-völgy hazánk egyik legkönnyebben megközelíthető kirándulóhelye, a völgyben fekvő települések számos izgalmas látnivalót, kalandos programot, és gyönyörű természeti kincset tartogatnak. Mutatjuk, melyik az az 5+1 családi program, amit semmiképpen sem szabad kihagynod!

Színes programok és látnivalók a Váli-völgy környékén 

Alcsúti Arborétum – Sétálj a friss levegőn, Alcsútdobozon!

Az Alcsúti Arborétum a Vértes lábánál fekszik, egy 40 hektáros területen. Különlegessége, hogy a növényhonosításai egyedülállóak hazánkban, ezen kívül az arborétum területén áll egy kutatóház, egy gloriette, egy Habsburg-kastély maradványai, valamint a Koronás-híd is.

Alcsúti Arborétum

Az alcsútdobozi kastély 1944 óta lakatlan, egykor József nádor nyári rezidenciájaként funkcionált. A Habsburg-kastélyból mára csak egy fal maradt, illetve a főhomlokzat egy része.

Szállástipp: Pannónia Golf & Country Club Alcsútdoboz

Alcsútdobozi kastély

Szeretet szobor – Keresd fel Vál különleges szobrát!

A váli Szeretet szobor az egyik legnépszerűbb hazai úti cél a Váli-völgy szívében, több ezren keresték már fel a Haraszthy pincészet területén található alkotást, amely a férfi és a nő közötti konfliktust és vívódást jeleníti meg. Ha ide kirándulsz, mindenképpen készíts egy szelfit a szoborral, de a panorámában sem fogsz csalódni.

Szállástipp: Selyemakác Vendégház Vereb

Szeretet szobor, Vál

Brunszvik-kastély – Fedezd fel Martonvásár mesés kastélyparkját!

A Martonvásáron található Brunszvik-kastélyt 1783-1785 között építették, és hosszú évtizedeken át főúri rezidenciaként működött. 

A kastély területén érdemes felkeresni az Agroverzum Tudományos Élményközpontot, a látogatóközpont ismeretterjesztő központ és tudományos játszóház egyszerre. Az Agroverzum mellett a Beethoven Emlékmúzeum és a Kastélypark is bakancslistás helyek a Váli-völgy legszebb részén.

Szállástipp: Cifrapince Vendégház Tordas

Séta az Etyeki-dombság szőlőtőkéi között

Etyek mesés kirándulóhely, ráadásul a szőlőtőkék között sétálva garantáltan elfeledkezel majd a hétköznapok fáradalmairól. Ha az etyeki kirándulás szerepel a Váli-völgy túratervedben, írd fel a listádra a Magyar-kút, a Kálvária-domb, a Zámori-völgy, és a kilátó felkeresését is. 

Mit szólnál egy biciklitúrához a Váli-völgy rejtekében? Az Etyeki-dombság emelkedői megizzaszthatnak, de kétségkívül hangulatos kerékpártúrában lehet részed a kisebb települések között.

Szállástipp: Kukucs Vendégház Etyek

Séta az Etyek-Budai borvidéken

Mezítlábas park – Járd végig a különleges parkot Tabajdon!

Tudtad, hogy a tabajdi iskola mögötti pataknál olyan mezítlábas park található, amelynek a sétaútvonalán kipróbálhatsz mezítláb 21 különféle járófelületet? Az útvonal ingyenesen látogatható, sétálhatsz kavicsokon, tobozokon, bazaltköveken, földön, vagy akár cölöpökön is.

Szállástipp: Élni jó Vendégház Szár

Kirándulás a Vál-völgyi kisvasúttal

A Vál-völgyi Kisvasút Felcsút és Alcsútdoboz között közlekedik, egy 5,7 km hosszú pályán az Alcsúti Arborétum, Felcsút vasútállomás és Puskás Akadémia megállóhelyek között. A menetidő 80 perc, a vonat 25 km/h sebességgel halad, ráadásul jó hír, hogy minden állomás akadálymentesített. A menetrendről és a jegyárakról a kisvasút weboldala nyújt bővebb információt.

Szállástipp: Lovas Zugoly Csabdi

Megtetszett a környék hangulata? Foglalj szállást a Váli-völgy gyönyörű vidékén, és élvezd az önfeledt kikapcsolódást!

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version