Site icon Szallas.hu Blog

Katonavárosból szellemváros: Irány Hajmáskér rejtett világa!


Hátborzongató hangulat a hajmáskéri szellemvárosban – Nézd meg, mielőtt az enyészeté lesz!

Érdekes kérdés, hogy miért vonzzák annyira az embereket a lepusztult, elhagyatott szellemvárosok, de tény: van bennük valami borzongatóan izgalmas. Magyarországon is találni ilyeneket, az egyik legkiemelkedőbb példa a hajmáskéri tüzérlaktanya. Látogassátok meg Közép-Európa egyik legjelentősebb szellemvárosát, mielőtt még teljesen az enyészeté lesz: várnak az omladozó falak, az elvadult kert és egy elbűvölően nyomasztó hangulat!

Hajmáskéri laktanya

A Monarchia legnagyobb tüzérlaktanyája

A 20. század elején az Osztrák-Magyar Monarchia nagy erőkkel fejlesztette a tüzérséget, így született meg I. Ferenc József utasítására a hajmáskéri laktanya, mely végül a birodalom legnagyobb tüzérségi kiképző bázisa és laktanyája lett. Azért is nevezték katonavárosnak, mert a többi laktanyához képest jóval nagyobb méretekkel rendelkezett. 

Hajmáskéri laktanya

1911-re készült el, és nem csak Közép-Európa legnagyobb lőterének adott otthont, hanem még víztorony, lovarda, kórház, templom, vágóhíd, iskola, sőt színház is akadt a területén! Ha nem ismernénk a hely funkcióját, egészen barátinak is gondolhatnánk, magunk elé képzelve akkori kinézetét: az épületeket idilli park vette körül és még egy mesterséges tó is volt az épületkomplexum mellett, melyen kis fahíd ívelt át.

Egykor impozáns kastélynak is beillett volna az épület

Lényegében tehát egy önellátásra berendezkedett városka alakult ki a laktanya területén: mintegy 60 épületből állt, és körülbelül 2000 fő állomásozhatott itt egyszerre. A szovjet megszállás alatt azonban lelakták, a mozdítható értékeket eladták. Azóta az épületek nagyrészét, beleértve a fogadóépület háromnegyedét is le kellett bontani, mivel életveszélyessé váltak, a felújításra pedig nem akadt elég pénz. A laktanya ma részben önkormányzati, részben magántulajdonban áll. 

A hajmáskéri laktanya omladozó épülete  

Mit érdemes megnézni a túra során?

Jó hír, hogy a hajmáskéri tüzérlaktanya szabadon látogatható. A túrát célszerű a Tábori út 30-35. alatt található Közérdekű Muzeális Kiállítóhelyen kezdeni: ez a helytörténeti kiállítás bemutatja az egykori katonasághoz tartozó fegyvereket és egyéb tárgyi emlékeket. Ha ez megvolt, indulhat a séta a régi, omladozó épületek és az elvadult növényzet mellett! Kívülről a lovardát is megnézhetitek. Azonban a legizgalmasabb látnivaló mégiscsak a parancsnoki épület: már-már egy kastély látványa bontakozik ki az ember előtt – persze kellően romos állapotban.

Hajmáskéri laktanya

Ha sikerül bejutni, akkor az épület belsejében, a szebb napokat látott termeket járva még hátborzongatóbbá válik az élmény: betört ablakok, málló falak, sötét folyosók gondoskodnak a kísérteties atmoszféráról. Már tényleg csak a suhanó kísértetek hiányoznak a félhomályba burkolózó, lepusztult szobákban… Ez a hely bizony kimeríti a szellemváros fogalmát!

A hajmáskéri laktanya megközelítése

Az egykori katonaváros Veszprém megyében található, Hajmáskér Séd-patak által határolt csendes falujában. Ha autóval érkeztek Budapest felől, körülbelül 1 és egy negyed órát számoljatok az útra. Az M7-es autópályáról a 8-as főútra kell letérni, majd Ösküt elhagyva jobbra lekanyarodni Hajmáskérnél.

+TIPP: Tudtátok, hogy a Hajmáskér melletti Öskün található az egyik leghíresebb középkori kerektemplomunk? A falu fölött magasodó, mintegy 1000 éves Rotunda is megér egy kirándulást, ha már a környéken jártok!

Szállástippek a közelben:

Kis Fakuckó Sóly

Vadszőlő Apartman Veszprém

Ha összekötnétek a laktanyát egy veszprémi városnézéssel, akkor itt találjátok a legfontosabb látnivalókat és programtippeket >>

Borzongásra fel! Ne várjátok meg, míg a hajmáskéri szellemváros teljesen romba dől, keressétek fel mielőbb! További szállások a környéken >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version