Site icon Szallas.hu Blog

Világviszonylatban is ritkaságnak számító látnivaló Nógrád megyében: a kazári riolittufa


Évekkel ezelőtt véletlenül fedeztük fel a Nógrád megyei Kazár páratlan természeti látnivalóját. Többnapos pihenésünket töltöttük a környéken, amit szeretünk volna a lehető legjobban kihasználni, és minél aktívabban, főként túrázással eltölteni. A szállásadónk hívta fel a figyelmünket a Magyarországon egyedülállónak mondható geológiai képződményre, a kazári riolittufára, amit azonnal bele is vettünk a programjaink közé.

Előtte soha nem hallottunk még róla, így igazából fogalmunk sem volt, hogy milyen fantasztikus helyen lyukadunk majd ki a túra alkalmával.

Mi is az a riolittufa?

A kazárihoz hasonló formában fellelhető riolittufák nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is rendkívül ritka geológiai képződmények. A világon alig néhány ilyen létezik, és a legközelebbiért egészen Törökországig kellene utaznunk, egészen pontosan Kappadókiáig. Ezért is nevezik sokan „magyar Kappadókiának” ezt a Kazár határában megbújó, különleges helyet.

A kazárnál látható érdekes alakzatokat a Mátra vulkáni kitörései hozták létre feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt. A riolittufa lényegében vulkáni hamu, ami a kitörések során leülepedik, és ennek megfelelően egy kifejezetten „puha”, könnyen porló kőzetté alakul. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a szél és a víz eróziós munkája alakította ki a ma látható különleges formáját, ami Kazárnál leginkább a tajtékzó tengerre emlékeztet.

A riolittufa egyébként több helyen is előfordul, de nem ilyen látványosan, mert általában rejtve marad a föld alatt. Híres például a bodrogkeresztúri riolittufa bánya. Az itt feltárt riolittufát a mezőgazdaságban sokoldalúan fel tudják használni, de talajjavító hatása miatt kifejezetten hasznos a szőlőtermesztésnél.

Túra a kazári riolittufához

Igaz, nem a legújabb kiadású térképekkel érkeztünk a környékre, de a kazári riolittufát sem a Mátra térképünk, sem a Karancs-Medves nem jelölte. Szegény valahol elveszett a 2 terület közötti „fekete lyukban”. (A mostani telefonos applikációk többsége viszont már jelöli.) A szállásadónk azonban nagyon pontosan elmagyarázta, hol találjuk a kiindulópontot, és onnan a piros kereszt jelzést követve alig 2 kilométer, és elérjük a riolittufát.

A kiindulóponttal nem is volt gond, a Béla útnál tettük le az autót, és innen már gyalog folytattuk az utat a piros keresztet követve. Az útvonal egyébként jól ki van táblázva irányjelölő táblákkal. De nekünk sikerült elbóklászni, és így kicsit bolyongtunk, mire elértük a célunkat. Kárpótlásul viszont szerencsénk volt, és még őzeket is láttunk. A piros kereszt elvisz egészen a riolittufához. Ha itt kigyönyörködtük magunkat, mehetünk tovább, amíg a jelölés el nem éri a piros sávjelzést, ami visszavisz a faluba. (Vagy választhatjuk ugyanazt az utat is, amin jöttünk.)

A túra 2-3 óra alatt teljesíthető, de fontos a jó túracipő, mert a riolittufa amilyen szép, olyan alattomos is. Senkinek nem ajánljuk, hogy felmásszon a képződményekre, mert amellett, hogy fokozottan védett, a puha, morzsalékos tufa balesetveszélyes is. Viszont apró csúszós kövekből jutott a kijelölt túraösvényre is, így a papucs még a legnagyobb forróságban sem ajánlott. (Nem jobb a helyzet esős időben sem, sőt, talán még jobban csúszik.)

Ezeket a csodálatos alakzatokat a természet sok-sok éven át formálta. Ne romboljuk le azzal, hogy felmászunk rájuk egy-egy menő szelfi kedvéért!

Talán nyáron és tavasszal a legszebb a hely, mikor a zöld fák kissé kontrasztosabbá teszik a látvány, de bármikor szuper túra, semmiképpen ne hagyjátok ki, ha erre jártok!

Tippek

Szállásajánlatunk a közelben: Szélkakas Fogadó és Étterem Bátonyterenyén

Nógrádi szálláshelyek >>

Még több fantasztikus látnivaló a környéken:

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Exit mobile version