Site icon Szallas.hu Blog

Kékbegy tanösvény és Sasfészek-tó – Remek helyek Budapest közelében, ahol szárnyra kap az élvezet


Az utóbbi hónapokban rengeteg alkalmunk volt felfedezni Magyarország szebbnél szebb kirándulóhelyeit, és talán eldicsekedhetünk azzal is, hogy egyre nehezebb olyan helyet találnunk, ahol még nem jártunk. Pláne, ha Budapest közelében keresgélünk. Sokadjára végigsétáltunk már a Holdvilág-árkon és a Dera-szurdokban, barangoltunk a Budai-hegységben és a Pilisben, és még sorolhatnánk. De most azoknak szeretnénk új kirándulástippeket adni, akik hozzánk hasonlóan szeretnének valami újdonságot is látni, nem mellesleg pedig elkerülnék a tömeget. A farmosi Kékbegy tanösvény és a pátyi Sasfészek-tó pont ilyenek!

Kékbegy tanösvény Farmoson

Vadregényes tó rejtőzködik Pátynál – Kirándulás a Sasfészek-tóhoz

A vadregényes környezetben lévő tó nem igazán él a köztudatban mint kirándulóhely, pedig valamikor a pátyiak kedvelt pihenőhelye és horgásztava volt. A horgászok már nem járnak ide, hiszen az aprócska tó nem tartogat számukra kihívásokat, azonban a helyi oltalom alatt álló terület tanösvénye remek program, ha egy rövid kirándulást tervezünk.

Az, hogy kevesen ismerik, talán annak is köszönhető, hogy bár nem önszántából, de remekül rejtőzködik az M1 autópálya, egy benzinkút és egy ipar park mellett. A 4 hektáros tavat az M1 autópálya 22-es kilométer kövénél lévő MOL-kúttól lehet megközelíteni. A Sasfészek-tavat a csapadékvíz és egy kis forrás táplálja. A tavacska köré épített tanösvény alig 1 kilométer hosszú, ám annál izgalmasabb élményeket tartogat. Itt ugyanis kis szerencsével többek között szürke gémeket, kócsagokat és vidrákat is láthatunk, a madárdal mellett pedig alkalmanként békaszerenádot is hallgathatunk.

Néhány szakaszon a nádasba épített pallókon juthatunk tovább, de maga a terep könnyű sétát ígér, kisebb gyerekekkel is végigjárható. Csak arra figyeljünk, a korlát alatt átbújva nehogy lelépjenek a pallóról.

Ha szívesen sétálgatnátok még kicsit a környéken, az árnyas pátyi pincesor is remek program.

Szállások Pátyon és környékén >>

Pátyi pincesor

Séta a madárcsicsergős Kékbegy tanösvényen

A farmosi Kékbegy tanösvény a tanösvények között az egyik legrövidebb, mindössze 210 méter, és alig fél óra alatt bejárható. Néhány éve sajnos leégett, de szerencsére szépen felújították, így ismét várja a kirándulókat.

A megközelítése kissé nehézkes: a kiindulópontot Farmost elhagyva Nagykáta felé, a Hajta-patak hídja után jobbra találjuk, ahol egy földútra térve még át kell mennünk a vasúti átjárón. A tanösvény a nádas fölött húzódó pallósoron halad, ahol 3 ismertető tábla segítségével tudhatunk meg többet a nádas növény-és állatvilágáról, valamint a nádgazdálkodásról.

A látvány és az élmény fantasztikus, amit csak fokoz a szüntelen madárcsicsergés, de nem árulunk zsákbamacskát, arra is fel kell készülni, hogy ebbe gyakran belerondítanak a közeli síneken zakatoló vonatok. Ennek ellenére is szuper kis séta, és ha szerencsénk van, a tavaszi hétvégéken, illetve júliustól októberig a madárgyűrűző táborok alkalmával a gátőrháznál még a madárgyűrűzés kulisszáiba is betekintést nyerhetünk.

Aki csak emiatt utazik a környékre, de szeretne egy kicsit hosszabb programot, az kibővítheti a sétát egy 8 kilométeres túrává. Ha végigjárja a „Hajta Természetismereti Túraútvonalat”, ami három tanösvényt fűz fel egy sétára. A Kékbegy tanösvény mellett magában foglalja a szintén farmosi Sóvirág tanösvényt, illetve a tápiószentmártoni Nőszirom tanösvényt.

Akik több napot is eltöltenének a környéken, és szeretnék élvezni az alföldiek vendégszeretetét, azoknak ajánljuk a tápiószentmártoni Kecskefarm szállását.

Még több tanösvény az országban:

(Fotók: Bene Anikó, szallas.hu)


Exit mobile version