Site icon Szallas.hu Blog

Felfedezésre váró keleti kincsek – 10 Szabolcs – Szatmár – Bereg megyei úti cél


Kelet-Magyarország számos egyedülálló kulturális és természeti kinccsel büszkélkedhet, gondoljunk csak a Hortobágyra vagy a Hajdúság gyógyvizeire. Most Szabolcs – Szatmár – Bereg megye értékeiből szemezgetünk.

1. Túristvándi Vízimalom – Túristvándi

A Felső-Tisza – vidék egyik büszkesége a Túristvándi Vízimalom, mely a XVIII. század közepe táján épült. Szerkezete és méretei egyedülállóak. A gondos felújításnak hála, a malom szerkezete ma is alkalmas őrlésre.

Túristvándi vízimalom, Túristvándi

Szállásajánlatunk: Erdőszéli Vendégház Túristvándi

Az Erdőszéli Vendégház a vízimalomtól 150 lépésnyire, egy folyóparti galériaerdő szélén áll. Ha legalább 3 éjszakát töltötök itt, házikenyérrel és kemencében sült kapros-tejfölös lángossal vendégelnek meg benneteket.

Erdőszéli Vendégház Túristvándi

2. Andrássy-kastély – Tiszadob

A tiszadobi Andrássy – kastély a hagyomány szerint Erzsébet királyné tiszteletére épült, s a Loire – menti francia várkastélyok ihlették. Mögötte egy angolkert, csodaszép rózsalugasok és egy bukszus-labirintus is található, melyet a vállalkozó kedvű látogatók bebarangolhatnak. 

Andrássy-kastély, Tiszadob

Az Andrássy-kastély közelében itt foglalj: Nádas Fogadó Tiszadob

A Nádas Fogadó Tiszadob történeti központjában található, a holtágtól 150 méterre.  A szálláshely ideális családok és párok számára egyaránt, mivel a szobákat az eltérő igényeket figyelembe véve alakították ki. 

Nádas Fogadó Tiszadob

3. Luby Kastély – Nagyar

A páratlan szépségű Luby – kastély 1877-79 között épült, s egyik legkülönlegesebb látnivalója Magyarország legnagyobb zenélő rózsakertje. Az épület interaktív tárlatából játékos formában, a modern technika segítségével ismerhetjük meg a szatmári régió történelmi, irodalmi, művészeti múltját, a kastély kávézójában pedig italkülönlegességeket is kóstolhatunk.

Luby Kastély, Nagyar

Ez az egyik legjobb szállás Nagyar közelében: Nyugodt Hajlék Vendégház Kömörő

Meszelt falú tornácos parasztház, ablakában rozmaring és muskátli virít, béke és nyugalom vesz körül. Ha ilyen falusi vendégházat keresel családi vagy baráti pihenéshez, Kömörőn megtalálod!

Nyugodt Hajlék Vendégház Kömörő

4. Cinemaqua Film-és Naturpark – Kisvárda

Gondolnád, hogy éppen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találod az 1614-es évekbeli Jamestown városát? És hogy dínókat vagy díszlethajókat láthatsz? Európa legújabb moziparkja, a Cinemaqua Film- és Naturpark vár ilyen különleges látnivalókkal, s ezeken kívül eredeti filmes díszletekkel, látványelemekkel, VR-szobával és vízi dodgemmel. 

Cinemaqua Film-és Naturpark, Kisvárda

Szállástippünk: Madison Village Panzió Kisvárda

A Kisvárdai Várfürdőtől néhány percnyi távolságra található a Madison Village Panzió. Akár pároddal, akár családdal keresel modern szálláshelyet Kelet-Magyarországon, itt igényes családi apartmanok és páros szobák közül válogathatsz.

Madison Village Panzió Kisvárda

5. Kis-Tisza Ökocentrum – Tiszalök

A természetkedvelő utazók számára pompás Szabolcs-Szatmár Bereg megyei úti cél a Kis-Tisza Ökocentrum. Számos izgalmas kiállítást tekinthetünk meg, és végigsétálhatunk egy 2,2 km hosszú tanösvényen, mely bemutatja a Tisza Kenyérgyári-holtágának növény-és állatvilágát. Csatlakozhatunk szervezett túrákhoz, így például éjszakai vagy éppen madármegfigyeléssel egybekötött biciklitúrához. 

Kis-Tisza Ökocentrum, Tiszalök

Ezt a szállást ajánljuk: Neva Vendégházak II Tiszalök

Remek wellness szálláshely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Neva Vendégházak, ahol fűthető kültéri dézsafürdőben és beltéri jacuzziban is ejtőzhetünk. A luxus szintű vendégház kertjében kényelmesen üldögélhetünk a természet pihentető közegében.

Neva Vendégházak II Tiszalök

6. Bucka-Lak – Szabolcsveresmart

Első pillantásra a hobbitok faluja jut eszünkbe a szabolcsveresmarti Bucka-Lak láttán. A mesebeli helyszín a Rétközi-tó partján, erdei környezetben áll, valójában egy föld alá rejtett erdei iskola, illetve élményközpont. A látnivaló mellett lehetőség van csónakázásra, hajókirándulásra, de horgászhatunk vagy részt vehetünk kézműves foglalkozásokon, kalandtúrákon is.

Bucka-Lak, Szabolcsveresmart

Itt szállj meg: Menyecskeház Tiszakanyár

Kényelmes bababarát vendégház a Felső-Tisza-vidéken a Menyecskeház, mely télen-nyáron jó választás. Udvarán nyitott szín áll kemencével, sőt, borospince is tartozik a hozzá. A gyerekeket kis játszótér várja.

Menyecskeház Tiszakanyár

7. Református templom – Tákos

Szabolcs – Szatmár – Bereg megye egyik leghíresebb látnivalója a kis tákosi református templom, mely 1776-ban épült. Mennyezetét 58 festett kazetta díszíti, melyeken különféle virágmotívumok láthatóak, a feliratos táblákról a templom történetét ismerhetjük meg. 

Református templom, Tákos

Szállástippünk a környéken: Baráth Vendégház és Vendégasztal Tákos

Ha a kellemes pihenést szívesen összekötnéd a finom falatok élvezetével, a Baráth Vendégház és Vendégasztal felé vedd az irányt! Szállásadód a Magyar Népi Ízőrzők Lovagrend tagja, ami abszolút garancia a kulináris élményekre.

Baráth Vendégház és Vendégasztal Tákos

8. Sárkány Wellness és Gyógyfürdő – Nyírbátor

A nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdőben aromakabin, gőzfürdő, illetve a reumatikus és mozgásszervi betegségekre jótékonyan ható gyógyvíz is várja a felfrissülni vágyókat. Ha szeretsz szaunázni, itt ezt is megteheted. 

Sárkány Wellness és Gyógyfürdő, Nyírbátor

Szállástippünk: Bogáthy Kúria Business Apartments ****Nyírbogát

Exkluzív környezetben pihenheted ki a hétköznapok fáradalmait a Bogáthy Kúriában Nyírbogáton. Az 1890-ben elkészült épületben ma igényes és tökéletesen felszerelt apartmanok várják az utazókat.

Bogáthy Kúria Business Apartments ****Nyírbogát

9. Kopjafás temető – Szatmárcseke

Egyedülálló látványt nyújt a közel 600, embermagasságú, csónakforma kopjafa, melyek a szatmárcsekei temető jelképeivé váltak. A temető református műemlék, itt lelt örök nyugalomra Kölcsey Ferenc is. A híres kopjafák készítője a községben született Korpás István fafaragó volt.

Kopjafás temető, Szatmárcseke

Szatmárcseke közelében itt szállj meg: Árpád Vendégház Sonkád

Gyönyörűen felújított, kényelmes szálláshelyre érkezel, ha a sonkádi Árpád Vendégházat választod. A modern berendezések és a falusi hangulat tökéletes házasítása ez a vendégház, ahol családdal éppúgy elfértek, mint párosan vagy barátokkal.

Árpád Vendégház Sonkád

10. Vásárosnamény, az élmények tárháza

Ha olyan Szabolcs – Szatmár – Bereg megyei úti célt keresel, mely bővelkedik látnivalókban, látogass el Vásárosnaménybe! A kultúrára szomjazókat várja a Beregi Múzeum, a szabadtéri sportok kedvelői pedig végigkerekezhetnek a kerékpározható töltéskoronán, ahonnan a tarpai Szárazmalmot és a tákosi református templomot is megpillanthatjuk. Vízimádók a Szilva Termál- és Wellnessfürdő felé vehetik az irányt.

Beregi Múzeum

Szállás: Hunor Hotel és Étterem Vásárosnamény

A vásárosnaményi Hunor Hotelt az „Év Szállása 2017 – Szakmai Díj” III. helyezésével tüntették ki. A bababarát felszereltségű szállóban wellness élmények sokasága várja a vendégeket.

Hunor Hotel és Étterem Vásárosnamény

Idén te se hagyd ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét a bakancslistádról, hisz a térség még több látnivalót tartogat. Foglalj hozzá szállást oldalainkon!

Ha kimeríthetetlen a felfedezési vágyatok, akkor további kelet-magyarországi látnivalókat találtok itt:

(Képek: csodahelyek.hu, szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version